Buscar

E-Rescue, l’invent d’un enginyer per salvar vides

Després de 12 anys de treball intens, moltes proves i un llarg procés de perfeccionament, l’enginyer Sergio de Rico presenta E-Rescue, un sistema de seguretat vial amb el qual espera salvar moltes vides. 

Es tracta d’un invent, a dia d’avui ja multipremiat, que converteix les butaques d’un autocar en lliteres. A simple vista, es tracta d’un quadrat groc de metall amb barres d’alumini reforçat, cargols i una bossa dherida. L’estructura s’instal·la entre la butaca de l’autobús i el bastidor i, en cas d’accident, el rescatador pot alliberar la cadira i convertir-la en una llitera. Alhora, en accionar el mecanisme del seient també es desprèn un paquet, similar al de les armilles salvavides dels avions, que conté un collet i un arnés d’immobilització del pacient, amb el qual és possible subjectar-lo al respatller.

Com explica l’enginyer en una entrevista a El Paísun accident és una carrera contra rellotge: el trasllat a l’hospital en els primers 60 minuts resulta clau per salvar vides”.

De Rico va estudiar Enginyeria Industrial però durant els anys d’universitat es va fer tècnic sanitari i va recórrer Madrid en UVI mòbils. Va actuar en tot tipus de situacions, encara que el que més li va impressionar van ser els accidents de trànsit, doncs “exigeixen el trasllat dels lesionats a un hospital al més aviat possible, si pot ser en els primers 60 minuts, l’hora d’or, clau per realitzar les intervencions mèdiques que eviten la mort”. Per possibilitar aquest trasllat és necessari immobilitzar al pacient i treure-ho del vehicle a poc a poc. I així va ser, sobre el terreny, com se li va ocórrer la idea. Com apunta l’article publicat a El País, el dispositiu habitual per immobilitzar ferits és la fèrula de Kendrick, una cotilla rígida que se li col·loca a l’accidentat i que obliga a manipular a la persona i a treure-la a pols per col·locar-la sobre la llitera, un procés que De Rico va pensar que mereixia la pena agilitar.
De fet, gràcies a una ajuda del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, l’any passat va organitzar un simulacre per mostrar el potencial del seu dispositiu. Un equip del Servei d’Urgència Mèdica de Madrid es va enfrontar a la tasca de rescatar els 55 ocupants d’un autobús amb i sense el seu sistema instal·lat.

El rescat tradicional es va perllongar una hora i vint minuts: els operaris es van endinsar amb dificultat en l’autocar; amb prou feines tenien buit per manipular lliteres i pacients. Amb el seu mecanisme, l’evacuació va durar mitja hora; els rescatadores van volar al ritme de dos alliberats per minut, reduint el temps de rescat a menys de la meitat de l’habitual.

 

Vídeo notícia

 

Seguretat post accident

La majoria de solucions en seguretat vial tracten de prevenir accidents però l’enfocament de l’enginyer és diferent: el seu invent no evita la coalició i tampoc serveix si no es porta cordat el cinturó de seguretat. Es tracta d’un sistema de seguretat post accident. Com apunta De Rico, “si els vaixells porten pots salvavides, per què no buscar elements similars per als vehicles de carretera?”.

 

Un invent reconegut i en ús

Amb aquesta idea, l’enginyer De Rico va guanyar el 2009 l’accésit del Col·legi d’Enginyers de Madrid al millor projecte de final de carrera, el Premi de la Fundació Barreiros el 2012 i el Premi Emprenedors i Seguretat Vial de la Fundació Línia Directa el 2018. Aquest any ha engegat la nau als afores de Madrid, des d’on preveu començar a produir a gran escala. A més, el sistema ja ha estat instal·lat en 12 autobusos: 2 de l’empresa ALSA (líder del sector) i uns altres 10 en autocars que usa Petronor per traslladar els seus empleats.
En un inici, l’E-Rescue anava destinat als cotxes particulars, però va optar per arrencar amb els autobusos perquè el concepte entrés ràpidament. Ara, després d’haver superat el disseny dels prototips, el lent avanç prova i error, les visites a fires de l’automòbil per Europa —“els presentava una solució per a un problema que ni s’havien plantejat”—, l’elecció dels materials (propis de la indústria aeronàutica), els assajos i homologacions oficials, les paperasses de patents, la cerca d’inversors, etc. De Rico confia que arribarà als turismes i “que aquesta idea es faci universal i pugui salvar quantes més vides millor”.

També et pot interessar ...

Les cinc construccions d’enginyeria civil més impressionants del món

L’enginyeria resulta un camp molt difícil d’entendre per a les persones i, tot i que cada vegada es demanen més perfils professionals STEM (científics, tecnològics, enginyers o matemàtics), les matriculacions en aquestes carreres disminueixen any rere any. Un dels motius pels quals succeeix això és la falta de referents i, precisament, la poca informació sobre aquests tipus de carreres. Per això, hem fet un recull de les cinc construccions d’arreu del món que no pot perdre’t i que han sigut possibles gràcies a l’enginyeria.

Plan de ahorro

Plans d’estalvi SIALP. Tot el que has de saber

Els plans d’estalvi a llarg termini són un nou producte o instrument d’estalvi, que es realitza entre el contribuent i l’entitat financera o asseguradora i està dirigit principalment a petits inversors.

Realment és necessari fer testament?

Des del punt de vista legal no és cap obligació atorgar testament. La llei ja estableix quins han de ser els hereus en el cas que no hi hagi testament, a més, atorgar testament no aporta cap avantatge fiscal respecte a no fer-ho. Per tant es pot pensar que és un tràmit prescindible, que no aporta cap valor.