Buscar

Els enginyers, entre els professionals amb més prestigi social segons el CIS

No totes les professions tenen el mateix prestigi social, i això ho saben els alumnes, els professors, els pares, els fills… La imatge social de les professions no és un tema intranscendent. La confiança de les persones, les empreses i la societat sobre un col·lectiu professional determinat té nombroses implicacions sobre la pròpia professió. Generalment, hi ha més predisposició a confiar en el que coneixem més; i a l’inrevés, tenim menys tendència a confiar en el que desconeixem. Això mateix passa en l’àmbit professional. Les professions més conegudes tendeixen a generar més confiança entre les persones i les menys conegudes tenen una imatge més feble. La percepció social de les professions és molt canviant d’una professió a una altra. Davant d’aquesta realitat cal preguntar-se: quina imatge tenen les professions vinculades a l’enginyeria?

El desconeixement i la manca de comunicació del valor que aporta a la societat una professió determinada van en perjudici de la pròpia professió. La mala imatge d’una professió pot arribar a facilitar l’intrusisme; pot comportar un menor reconeixement laboral i econòmic, a més d’una menor demanda d’estudiants que en el futur vulguin exercir aquesta professió, i, també, pot provocar grans problemes en el desenvolupament i el creixement de les expectatives laborals dels titulats. Per tot això, la imatge dels professionals de l’enginyeria és molt important en tots els seus aspectes.

L’enquesta sobre prestigi ocupacional i estructura social elaborada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ens ajuda a conèixer quina imatge tenen els professionals de l’enginyeria entre totes les professions. Aquesta enquesta sorgeix, tal com explica el mateix organisme, «de l’interès per conèixer els canvis en l’estructura social espanyola en les últimes dècades i, també, de l’interès per actualitzar l’escala de prestigi ocupacional realitzada pel CIS el 1991 i el 1994». Aquest estudi s’ha dissenyat, principalment, per obtenir informació sobre les causes i les conseqüències dels canvis que s’han esdevingut en l’estructura social espanyola al llarg de les últimes dècades.

Les enginyeries es troben entre les professions més ben valorades. A continuació esmentem les principals valoracions d’algunes enginyeries en l’enquesta del CIS:
Enginyers aeronàutics: 78,86
Enginyers d’electricitat: 76,17
Enginyers electrònics: 76,17
Enginyers de telecomunicacions: 76,17
Enginyers industrials: 75,72
Enginyers químics: 75,72
Enginyers de mines: 75,72
Enginyers ambientals: 75,72
Enginyers mecànics: 75,72
Enginyers en construcció i obra civil: 75,25
Enginyers informàtics d’aplicacions: 72,46
Enginyers agrònoms: 70,06
Enginyers de monts: 70,06
Enginyers informàtics de sistemes: 69,42

Entre les 285 professions que recullen les enquestes, les enginyeries estan molt per sobre de la mitjana de prestigi social. En la classificació global, l’Enginyeria Aeronàutica ocupa la setena posició; l’Enginyeria de Telecomunicacions, la desena posició; les enginyeries industrials es troben en tretzè lloc, i les enginyeries de camins, en el catorzè.

També et pot interessar ...

Trencant estereotips: Deu dones STEM de les que no hauràs sentit a parlar

Segons les dades proporcionades per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), el percentatge de dones que estudien carreres STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) és del 29’49%. D’aquest percentatge el 57’37% correspon a carreres científiques mentre que, en els camps de la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques, les dones representen menys del 40% de l’alumnat. Aquestes xifres són alarmants i mostren la manca de referents femenins i, en definitiva, de reconeixement públic de la feina de la dona en els camps STEM. Només trencant amb aquests estereotips de gènere aconseguirem fomentar el seu interès per aquestes carreres i començar a esquerdar el sostre de vidre i causar un impacte rellevant en la bretxa de gènere.

intel·ligència artificial

Els 5 millors llibres d’Intel·ligència Artificial

El futur ha arribat i està ple de tecnologia. Cada dia ens trobem amb una sèrie d’eines creades per Intel·ligència Artificial (IA), com els assistents virtuals (l’Alexa, l’OK Google o la Siri), els chatbots o el reconeixement facial, entre altres. Et recomanem una llista de llibres que et resoldran tots els teus dubtes.

Quin Pla d’Estalvis de La Mútua t’escau més?

Un pla d’estalvis és un producte financer que permet a l’usuari planificar una estratègia d’estalvi i anar configurant així un coixí d’estalvis per a poder utilitzar quan més els necessitem, ja sigui per comprar un cotxe, anar a la universitat, comprar una casa o anar de viatge, entre d’altres.

Els plans d’estalvi són un dels productes més senzills de contractar i d’entendre, ja que no requereixen de condicions estranyes per a contractar-los, i ens proporcionen nombrosos beneficis. Ens permeten planificar una quantitat mensual per estalviar, creant així un hàbit, però també existeixen plans flexibles que, a banda d’ajudar-nos a estalviar una quantitat periòdica, donen l’opció d’aportar més diners en qualsevol moment.