Buscar

La digitalització dels cotxes

El salt quantitatiu i qualitatiu que ha suposat el desenvolupament de les noves tecnologies també s’ha deixat notar en la indústria automobilística. Els avenços que comporta la digitalització dels cotxes permeten albirar un futur on els mitjans de transport siguin més econòmics, més eficients i més respectuosos amb el medi ambient. La implantació progressiva dels models híbrids o elèctrics ha desterrat la idea que no són tan eficients com els models dièsel o gasolina.

Sectors com el del taxi, el parc mòbil s’ha vist renovat pels cotxes híbrids, proven que l’eficiència i l’estalvi no estan renyits amb les fonts d’energia renovables i la no emissió de C02.
La digitalització aposta fermament pel cotxe elèctric o híbrid, davant del cotxe el motor funciona amb combustibles fòssils. Els passos fets en aquest camp han estat de tal calibre que podem trobar automòbils esportius 100% elèctrics com els que produeix Tesla.

Un altre dels grans avenços que suposa la digitalització dels cotxes és la seguretat a la carretera. Els xips i els sensors incorporats als nous models d’automòbils permeten conèixer al detall l’estat del nostre vehicle, el consum mitjà, el nivell de combustible i de lubricant i fins i tot l’estat de les nostres rodes.

Això ens pot estalviar més d’un ensurt amb les avaries i els accidents que aquestes poden ocasionar. Un dels dispositius digitals de seguretat més interessants és un sistema de càmeres que eliminen els punts morts de visió en els conductors. La implantació massiva d’aquest dispositiu podria salvar milers de vides, igual que el coixí de seguretat i el cinturó de seguretat ho van fer en les seves respectives èpoques.

Un altre dels objectius de la indústria automobilística és desenvolupar un sistema d’enfosquiment dels vidres dels vehicles en funció de les condicions lumíniques. Aquest sistema ens evitaria haver de patir els típics reflexos del sol mentre conduïm, amb el consegüent augment de la nostra seguretat.

L’estalvi també és una de les peces clau de la digitalització en el sector de l’automòbil. De fet, la majoria dels cotxes nous que es llancen al mercat ja disposen de dispositius «stop and start», que apaguen el motor del vehicle quan detecta que està en punt mort.

Però tots aquests avantatges per a l’usuari no són més que la punta de l’iceberg del que significa la digitalització en la indústria de l’automòbil. La seva implantació en la fabricació de cotxes suposa que el seu desenvolupament es redueixi a la meitat.

La connectivitat és un factor a tenir en compte en els propers anys. S’estima que, el 2016, vuit de cada deu cotxes estiguin connectats a internet.

Aquesta connectivitat va més enllà de recórrer a un GPS quan ens perdem o ens desviem d’una ruta. La comunicació d’un cotxe amb un altre pot suposar aspectes tan importants com evitar una col·lisió o avisar altres conductors de retencions o obstacles a la carretera.

Però, sens dubte, l’objectiu més ambiciós que proposa la digitalització del sector automobilístic és la possibilitat que hi hagi cotxes autònoms. Grans empreses com Google ja han posat en marxa els seus primers models sense conductor.

Això suposaria una revolució tecnològica encara més gran que els avenços abans relatats. La possibilitat de viatjar en cotxe sense necessitat de conduir-los obrirà la porta a grans canvis socials i econòmics als quals tots ens haurem d’adaptar.

La digitalització integral dels cotxes és l’objectiu final del desenvolupament de tots aquests dispositius. El desenvolupament de la intel·ligència artificial aplicada a l’automoció permetria una infinitat de possibilitats i, aquestes, estan molt més a prop del que creiem.

També et pot interessar ...

Nou Pla d’Estalvi a Termini

Per a molts, la paraula inversió encara s’associa a una activitat arriscada que, amb una elevada probabilitat, pot conduir a la pèrdua parcial dels diners