Buscar

Participació d’un enginyer, el Sr. Guillem Graell

En aquesta ocasió tenim el plaer de comptar amb la col•laboració de l’enginyer Guillem Graell, qui ens farà una síntesi d’aquells indicadors importants a tenir en compte en l’àrea de gestió d’equips de treball. També ens dona a conèixer dos articles que considera molt interessants pel nostre col•lectiu, els quals esmentarem després del seu article.

PER CONÈIXER BÉ UNA COSA, ÉS NECESSARI CONÈIXER ELS SEUS DETALLS. — Valéry Larbaud, (1881- 1975)

Per conèixer el potencial dels equips de treball, el seu desenvolupament, les seves àrees de millora i les seves àrees crítiques de treball s’ha de procedir a l’Avaluació, les eines de la qual es coneixen bé: entrevistes personals, coaching, proves comportamentales i reunions de seguiment.

A l’entorn de reinvenció permanent, el principal actiu dels professionals seran les seves competències, l’actitud positiva cap al canvi, la capacitat de buscar informació, de formar-se constantment. Has de tenir la ment oberta a nous reptes, la qual cosa suposa una gestió transversal de les teves competències i habilitats, flexibilitat, capacitat comunicativa i analítica i resolució de conflictes.

És evident que aquests coneixements han de fonamentar-se teòrica i pràcticament, ja que les competències tècniques queden en un segon ordre, no obstant això necessàries, i utilitzant la tecnologia com a instrument d’intercanvi social permet obtenir èxit, una experiència enriquidora i el creixement personal. Aquests actius immaterials formen part del Talent, [Voler x Saber x Poder] la gestió del qual demana Ètica, Valors, Responsabilitat, Disciplina i sobretot Fidelitat al Projecte, no a les persones.

Quan s’aplica cal pensar en MARTE (acrónim en castellà)
1 MENSURABLE
2 ASUMIBLE
3 RETADOR
4 TANGIBLE
5 EVALUABLE

El Coneixement és un conjunt d’informació emmagatzemat mitjançant l’experiència o l’aprenentatge (a posteriori) o a través de la introspecció (a priori). Les dades interaccionades entre si posseeixen més valor que sols.

La Gestió del Coneixement versa sobre la captació, creació, depuració, ús compartit i posada en pràctica deL “know how” [ saber com és ]. És en realitat una reducció de Saber: com, quin, qui, per què i quan.

L’èxit s’indueix per les aptituds, el caràcter i la motivació, tal com hem parlat, però existeix una quarta dimensió formada per cinc motors següents:

1 Afany d’èxit, irresistible necessitat d’aconseguir els objectius, freqüentment autoimposats.

2 Adaptació al zeitgeist, expressió alemanya que significa l’esperit del temps i les seves circumstàncies.

3 Metis. Aquesta paraula grega significa intel•ligència astuta, que s’aplica sobre plànols molt diversos però sempre amb finalitats pràctiques. Combina l’olfacte, l’habilitat, l’elasticitat, etc.

4 Assumpció de risc, moure’s en terrenys pantanosos.

5 Serenitat proactiva, combina el pensament amb l’acció.

Com veiem cal treballar perquè les coses passin. Cal assumir protagonismes i deixar-se de considerar-se víctimes. No hi ha un desdejuni gratuït per a ningú. I vigilar la pèrdua de capacitats, per l’enroc o la miopia d’algun grup de “mandarins” que sempre existeixen en qualsevol tipus d’organització.

Guillem Graell

Tot seguit, també vol compartir amb nosaltres un article publicat a Cinco Días el passat 29/03/2015, escrit per Gabriel Ferluga entorn al projecte de la nova llei de patents del govern espanyol. Us deixem amb el seu link per la seva consulta.

I per últim, el segon, disponible en format pdf per descàrrega lliure a la pàgina web de Eurostat.

Prèviament ens fa una introducció al text en anglès:

Catalunya ha sigut des de sempre i a diferencia de la resta de l’Estat espanyol una societat que té el mercat com a prioritari.

Amb la globalització, amb un entorn canviant del tipus VUCA –vulnerabilitat, incertesa, complexitat i adaptabilitat- cal millorar tota la informació del comerç global amb la màxima cura, evitant les anàlisis interessades, falses o senzillament equivocades del suposats experts sobre els intercanvis de mercaderies i serveis.

La complexa realitat internacional on les nostres empreses i nosaltres mateixos participem amb el millor que tenim, ara ens trobem que la OMC (Organització Mundial del Comerç) té l’agenda obsoleta amb la important negociació del TTIP (Tractat Transatlàntic d’Inversions i Productes entre UE/EUA), la qual té una intensa faceta geopolítica. Si s’aprova s’estima que arribarà a ser el 50% del PIB mundial i una tercera part dels fluxos comercials.

Cal, doncs, reforçar les nostres dades de un mon policèntric i la seva cursa pel talent, la tecnologia i el capital. I nosaltres amb la nostra formació, incloent les transversal skills que tots aportem a la nostra feina diària, podem i hem de jugar un rol important en aquest entorn.

L’aportació de les dades de EUROSTAT pot donar pistes de lo que passa amb una certa garantia de neutralitat, però sempre amb la necessitat d’estat vigilants i poder fer que els beneficis de la globalització siguin per nosaltres com país avançat.

Us facilitem el link d’accés.

També et pot interessar ...

Les 9 professions del futur de l’enginyeria

A causa de l’avanç de la digitalització, el ventall de perfils laborals demandats pels empresaris és cada vegada més ampli i constantment apareixen feines que fins fa uns anys era impensable que existissin. El sector de l’enginyeria es veu especialment afectat per aquest motiu, és un dels sectors que més vacants genera i és molt difícil cobrir-les.