Coneixes els beneficis de l’eficiència energètica

Els edificis són responsables del 40% del consum energètic de la Unió Europea i del 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle – que es generen durant la construcció, utilització, renovació i demolició -. Així ho informava la Unió Europea l’any 2020 a la seva pàgina oficial, amb el propòsit de posar en el punt de mira el paper de l’eficiència energètica dins de l’objectiu de neutralitat d’emissions de carboni establert per l’any 2050 al Pacte Verd Europeu.

Quina és la nostra tasca en el panorama de l’eficiència energètica?

Si parlem de creació d’invents i projectes que permetin reduir l’ús de recursos i d’energia, és probable que molts de nosaltres no siguem capaços de causar un impacte a gran escala.

No obstant això, tenim la capacitat de ser més respectuosos amb el medi ambient en el nostre dia a dia. Podem començar per la nostra llar. Les principals fonts de preocupació en matèria d’eficiència energètica són aquelles relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible: aigua, energia, infraestructura sostenible i innovació.

La importància d’aplicar un consum intel·ligent en el nostre dia a dia

En la nostra vida quotidiana, podem tractar de reduir l’impacte ambiental que generem a casa portant un estil de vida concret. Hem de tenir en compte la nostra manera de consumir energia quan utilitzem els electrodomèstics, la il·luminació i la climatització, l’aigua, la manera de cuinar, el reciclatge, etc.

Un habitatge ecològic intel·ligent té com a objectiu reduir la demanda d’energia, així que una de les nostres fites hauria de ser reduir la despesa d’energia i aigua mitjançant les energies renovables que, encara que comporten una despesa inicial, ens ajuden a reciclar energia i a estalviar en subministraments energètics com l’electricitat, el gas o el combustible.

A més, és important fixar-se i controlar la calor i el fred de la llar, ja que la climatització és una de les principals despeses en un habitatge. Són de gran ajuda els termòstats programables, que ens faciliten el fet d’establir un horari i/o una temperatura estàndard per la nostra llar i ens asseguren que el seu ús només se situarà dins del que s’ha programat. Tanmateix, el més útil és no fer ús de la calefacció si no és estrictament necessari.

I què més podem fer? Comprar electrodomèstics de qualitat i amb un bon índex d’eficiència, ja que seran més duradors i respectuosos amb el medi ambient. Aquells que són de més baixa qualitat no acostumen a complir els requisits dels estàndards mundials del mercat, i són més contaminants, alhora que a la llarga ens acabaran costant més diners.

Els beneficis sobre la nostra butxaca

Prendre consciència i actuar també resultarà beneficiós pels nostres estalvis, ja que, per exemple, reduir el consum d’aigua i d’electricitat tindrà un impacte immediat en les nostres factures, que es veuran reduïdes, i un mal ús de la calefacció pot suposar un sobre cost anual de 200 €.

Prioritzar la compra d’electrodomèstics de qualitat i amb millors etiquetes energètiques ens ajudarà a estalviar diners al cap dels anys pel que fa al consum,  malgrat que segurament haurem de fer una despesa inicial elevada.

A La Mútua dels Enginyers estem treballant per tenir cada cop més  un ampli ventall de productes pensats per ajudar-te des de totes les òptiques, la d’aconseguir un pla d’estalvi pel teu futur, alhora que ens permeti ser respectuosos en tots els aspectes relacionats amb la Sostenibilitat i ASG (medi Ambient, Social i de bon Govern).

També et pot interessar ...

assegurança de vida

Què val la meva vida?

La meva vida no té preu! Aquesta seria la resposta de la gran majoria de nosaltres a la pregunta de quant val la nostra vida. En una societat regida per un capitalisme ferotge i on tot té un preu, la única cosa que els diners no poden fer (de moment) és evitar la mort.

Xarxes socials per a enginyers

Què és una xarxa social? Hi ha xarxes socials per a investigadors i per a enginyers? Les xarxes socials són comunitats virtuals on els usuaris

Diferències entre precisió i exactitud

Signifiquen el mateix els conceptes d’exactitud i precisió? Segons les definicions de la RAE: Precisió: Del llat. praecisio, -ōnis ‘corte’, ‘concisió’. 1. f. Qualitat de