Buscar

La importància de comptar amb un bon pla de pensions

El debat sobre les pensions es troba en auge actualment. Després dels futurs canvis que s’esperen de cara a 2022, la preocupació sobre què passarà amb les pensions i amb l’edat de jubilació aguaita.

En nombroses ocasions, les pensions públiques es consideren un problema demogràfic. Segons l’OMS, Espanya és un dels països amb esperança de vida més alta. Malgrat això, l’índex de natalitat cada vegada és menor. Seguint aquesta línia, una població envellida, haurà de ser finançada per una població jove escassa. Segons l’Enquesta Financera de les Famílies (EFF) del Banc d’Espanya, “hi ha una clara tendència d’envelliment, que incrementa la pressió sobre el sistema públic de pensions”.

Davant la incertesa del nivell de pensions públiques que es podrà adquirir, de la variabilitat de l’edat de jubilació i dels possibles canvis de llei, apareix la idea del propi pla de pensions.


Què és un pla de pensions?

Per a conèixer els beneficis que pot comportar comptar amb un pla de pensions, és important conèixer primer què és.

Un pla de pensions es tracta d’un producte privat d’estalvi que té com a objectiu l’estalvi finalista per a complementar les prestacions públiques. Entre aquestes  contingències que donen dret a recuperar el pla de pensions es troba la jubilació, invalidesa, defunció o dependència. És important assenyalar que, els diners estalviats, no podrà ser retirat tret que es produeixin algunes de les situacions esmentades anteriorment.

El pla de pensions no és de caràcter obligatori, per descomptat. Cada persona pot decidir si comptar amb un d’ells o no. Per aquest motiu és important tenir present que es tracta d’un producte financer amb un enfocament temporal a mig-llarg termini, ja que per a poder gaudir del capital que s’ha estalviat en cas d’haver de fer front a alguna eventualitat, únicament es podria recuperar el capital estalviat en les contingències esmentades.

Avantatges d’adquirir un pla de pensions

El pla de pensions compta amb nombrosos avantatges, però la més destacada i que diferencia amb la resta de formes d’estalvi és que la persona que compta amb el seu pla de pensions, pot desgravar-lo en la declaració de la renda, estalviant-se així una part de l’impost en l’exercici fiscal en el qual es realitza l’aportació.

Indiscutiblement, i reprenent el debat inicial sobre el futur de les pensions, comptar amb un pla de pensions propi ajuda a solucionar la incertesa que aguaita sobre la gestió de les pensions públiques. Independentment de l’edat de jubilació, de l’envelliment de la població o del nivell econòmic en el qual se situïn les pensions, comptar amb un pla propi d’estalvis permetrà que l’usuari es desfaci de les possibles conseqüències negatives que puguin esdevenir i comptarà amb els seus propis estalvis.


La influència de la pandèmia en els plans de pensions


Amb l’arribada del Covid-19, la crisi econòmica ha estat notable i avui dia, l’economia encara no s’ha recuperat als nivells previs a la pandèmia. Per aquest motiu molts ciutadans han aprofitat per a replantejar-se els mètodes d’estalvi degut a la crisi sanitària, ja que hem viscut una situació controvertida que ha obligat la societat a adaptar-se en tots els àmbits, però principalment en l’econòmic.


Prenent com a referència la situació viscuda i davant la incertesa del canviant que resulta la vida, cal destacar que és important invertir a mig-llarg termini, per seguretat. En aquest sentit, el director general d’economia i estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, assenyala que “s’han de donar opcions atractives i segures perquè els majors puguin transformar part del seu patrimoni immobiliari en patrimoni financer líquid”.

Salvar el futur amb un pla de pensions

Sens dubte, és evident que el model actual de pensions públiques amb el qual comptem a Espanya no permetrà un nivell de vida digne a partir de la jubilació. Per això, des de la Mútua dels Enginyers considerem que la millor manera de combatre aquesta incertesa i de garantir-nos un futur millor a partir de la jubilació, és començar a invertir com més aviat millor.

Amb el Pla de Pensions Enginyers Borsas es contempla cobrir els estalvis d’aquelles persones amb molts anys de vida per davant. És a dir, l’objectiu principal és incrementar l’estalvi i incentivar a fer-lo en edats primerenques.

Sens dubte, no s’ofereix un pla de pensions sense més, sinó que s’ofereix un producte de Renda Variable, sent així la categoria que “situa els actius amb millor potencial de creixement a mig-llarg termini”.

L’any passat, el pla de pensions de Enginyers Borsa va obtenir molt d’èxit degut a la seva alta rendibilitat i al risc controlat que va oferir, fins i tot en una situació de pandèmia. Així doncs, seguint les estadístiques, que mai fallen, el pla de pensions de Enginyers Borsa ha aconseguit liderar llocs en les llistes de l’Economista, seguit per Pla Caixa Tendències i Metavalor Pensions.

També et pot interessar ...

Més ens val ser RESPONSABLES

Podem definir la responsabilitat com ‘l’obligació de respondre dels nostres actes i de reparar els danys causats als altres’. Qui comet aquests actes haurà de

Som la Mútua dels Enginyers

Volem donar-te la benvinguda a aquest Blog, que té com a objectiu informar-te de l’actualitat del món de l’enginyeria i mostrar-te què ens fa singulars. Volem explicar-te, de manera clara i senzilla, assumptes d’interès general relacionats amb les circumstàncies quotidianes i laborals de la teva vida.

Les pròtesis, les grans oblidades en les assegurances mèdiques

Tots hem sentit a parlar de pròtesis en algun moment. Alguns, potser, en tenim alguna o coneixem algú que en té. Siguin ortopèdiques, dentals o implants, les pròtesis acostumen a ser molt cares i, en moltes ocasions, requereixen una intervenció quirúrgica per tal d’implantar-les, així com d’un període de rehabilitació, d’acostumar-se a tenir-les i, sobretot, a utilitzar-les.

Trencant estereotips: Deu dones STEM de les que no hauràs sentit a parlar

Segons les dades proporcionades per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), el percentatge de dones que estudien carreres STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) és del 29’49%. D’aquest percentatge el 57’37% correspon a carreres científiques mentre que, en els camps de la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques, les dones representen menys del 40% de l’alumnat. Aquestes xifres són alarmants i mostren la manca de referents femenins i, en definitiva, de reconeixement públic de la feina de la dona en els camps STEM. Només trencant amb aquests estereotips de gènere aconseguirem fomentar el seu interès per aquestes carreres i començar a esquerdar el sostre de vidre i causar un impacte rellevant en la bretxa de gènere.