Les professions amb més seguidors després de la Covid-19

Quan passi la tempesta, després de la pandèmia, i amb el mercat laboral potes enlaire, arribarà el moment de reconstruir. El virus s’ha emportat moltes vides i també molts projectes professionals, moltes ocupacions i negocis. D’altra banda, el coronavirus ha reforçat altres activitats i ha fet aparèixer noves oportunitats, nous camins que construir.

Tot i que encara és aviat per a definir exactament quines professions seran les més fructíferes, sí que és cert que queda patent que l’univers online marcarà el món laboral; sobretot el teletreball i el comerç electrònic.

Ens hem vist forçats al teletreball, un sistema que molts recelaven i que ara es veu amb bons ulls.  Aquest fenomen és imparable, ha arribat per a quedar-se. Totes les empreses s’han vist obligades a digitalitzar la seva organització i això ja no té marxa enrere, a l’inrevés, cada vegada la relació amb el nostre treball serà més digital. Així, els experts postulen que els enginyers especialistes en robòtica, ciberseguretat, blockchain, programadors… seran els perfils més cotitzats.

El comerç electrònic, una gran revelació

El comerç electrònic ha estat l’altra gran revelació. Ja ho coneixíem, però ha estat amb aquest confinament quan s’ha consolidat perfectament, comprar per internet ja no és cosa de pocs, ara és un hàbit comú. Per tant, tornen a aparèixer els informàtics, però també especialistes en màrqueting digital i altres professions relacionades amb l’e-commerce com la logística o el transport. L’optimització dels processos serà clau, per la qual cosa es necessitaran experts en Big Data, en l’internet de les coses, en els lliuraments a domicili…

La pandèmia ha posat de manifest el matrimoni entre treball i món digital però també ha posat sobre la taula el valor de professions relacionades amb la sanitat i l’educació. Així, en el món de la medicina, els experts creuen que es necessitaran professions en realitat augmentada i virtual, així com experts en genòmica, en recerca de fàrmacs, vacunes, en intel·ligència artificial i en biotecnologia.

Edutech, el futur

En l’àrea de l’educació, aquesta crisi ha aflorat manques que romanien amagades pel que es necessitaran més experts en altres formats formatius, sobretot cursos online oberts i massius. I aquí s’obre un altre gran mercat laboral.

Però tot això no vol dir que el nostre món serà només digital. Per contra, el director de The Adecco Group Institute, Javier Blasco, assegura que guanyarà transcendència tot allò que tingui a veure amb el tracte amb les persones, des de la part baixa de la piràmide fins a la cúspide. “Es necessitarà formar a professionals per al cara a cara amb les persones, perquè la tecnologia no substituirà a qui, per exemple, imparteix formació”. Una altra disciplina no tecnològica i que agafarà major impuls serà la psicologia i el coaching, ja que les empreses hauran d’invertir en la part emocional dels seus treballadors, de motivació i del bon desenvolupament del treball en equip en temps de teletreball.

Així que no pensarem que només els treballs tecnològics triomfaran, les empreses hauran de contractar persones amb habilitats humanes per a tasques que no puguin ser dutes a terme per robots, com és la generació d’idees, creativitat, resolució de problema, la motivació…

També et pot interessar ...

Més ens val ser RESPONSABLES

Podem definir la responsabilitat com ‘l’obligació de respondre dels nostres actes i de reparar els danys causats als altres’. Qui comet aquests actes haurà de