Tecnologia i esport: una relació win-win

Sense oblidar que l’essencial és un bon entrenament, la voluntat i la constància, podríem considerar a la tecnologia com a un interessant aliat a tenir en compte en l’àmbit esportiu. Resultarà ser una gran companya en multitud d’esports, millorant també els nostres registres i arribant a aconseguir metes que abans consideràvem impossibles. 

Tecnologia al servei de l’eficiència esportiva

Superar objectius, optimitzar resultats i aconseguir un alt rendiment són algunes de les metes a les quals aspiren entrenadors, esportistes i també patrocinadors. En els últims anys s’ha demostrat que la tecnologia permet augmentar factors com l’eficàcia i l’eficiència, factors que poden atorgar un veritable avantatge competitiu.

Wearable Technology

Al costat de sensors i elements biomètrics, els complements tecnològics permeten aconseguir uns nivells de control i medició abans impensables. Per exemple, existeixen xips per mesurar les constants vitals a tot moment i cronometrar el temps. A més, amb les impressores 3D ja és possible analitzar les proporcions corporals del futbolista o esportista per després fabricar un wearable a mesura, optimitzant el seu moviment i el seu rendiment.

Carboni i nanotecnologia

Amb el tractament dels àtoms de carboni es pot aconseguir un material tan resistent com l’acer i tan lleuger com el porexpan. Dos elements que van atorgar a Federer una resistència i rigidesa mai vistes, però que van suscitar un debat sobre la veritable influència d’aquests dispositius en la victòria de l’esportista.

Des d’aleshores, la nanotecnologia ha estat present en vestits de natació repel·lents a l’aigua, pilotes de golf molt pesades, raquetes de tenis i fins i tot pròtesis per a esportistes paralímpics.

El sistema VAR

La tecnologia VAR, aplicada ja a la lliga espanyola de futbol, ha aconseguit canviar les regles del joc per sempre. Permet veure, comprovar i optimitzar l’arbitratge per resoldre qualsevol conflicte que succeeix al camp de joc i que fins ara escapava a l’ull humà.

La robòtica

La robòtica olímpica o robòtica competitiva és un esport que existeix des del segle passat. Va néixer a el Japó com una alternativa tecnològica a les mil·lenàries baralles de Sumo fent que petits robots anessin col·locats en un Tatami i activats pels seus creadors quan l’àrbitre donava l’ordre. Els robots disposen de sensors per buscar-se al voltant del Tatami i intentar abatre al seu contrincant.

Ara, els androids ja s’han expandit al món occidental creant noves disciplines: carreres de robots, resolució de laberints, futbol robòtic, entre d’altres.

Intel·ligència artificial aplicada al futbol

El futbol és l’esport que més ha sabut aprofitar els avantatges de la intel·ligència artificial. Tot i així, crida l’atenció que els equips segueixin destinant gran part del seu pressupost en fitxatges sense invertir prou en tecnologia de rendiment esportiu.

A Itàlia, en col·laboració amb el Consell Nacional de Recerques, universitats de Pisa i Milà han desenvolupat un algoritme a partir de la intel·ligència artificial que permet obtenir informació i variables de tot un equip i predir els possibles danys musculars de cada jugador.

La metodologia es va gestar obtenint dades durant tota la temporada i es van creuar amb l’historial de lesions de cada jugador. La resposta de l’algoritme va deixar atònits als enginyers, ja que els mètodes tradicionals encerten amb una taxa del 4% mentre que el seu algoritme encerta en un 50%.

Augmentar la previsió permet als entrenadors prendre millors decisions i més personalitzades sobre els entrenaments, els minuts de joc d’un futbolista i, fins i tot, prevenir riscos de sofrir futures lesions.

A La Mútua dels Enginyers vetllem per optimitzar tots els nostres serveis, aplicant eines intel·ligents en els nostres processos de treball per optimitzar l’acompanyament i assessoria als nostres clients, procurant que la presa de decisions dels mateixos sigui sempre la més eficient.

També et pot interessar ...

ARAG Viatge combinat

Ara que ens trobem a punt de començar el període de vacances, ARAG ens facilita una guia legal pel que fa a la contractació dels

Nikola Tesla: enginyer i visionari

Nikola Tesla (Croàcia 1856-Nova York, 1943) va ser un físic, matemàtic, enginyer electricista i inventor nord-americà d’origen serbi. És una figura fonamental en la història

Realment és necessari fer testament?

Des del punt de vista legal no és cap obligació atorgar testament. La llei ja estableix quins han de ser els hereus en el cas que no hi hagi testament, a més, atorgar testament no aporta cap avantatge fiscal respecte a no fer-ho. Per tant es pot pensar que és un tràmit prescindible, que no aporta cap valor.

Women in STEM

La Mútua dels Enginyers, al costat del talent femení STEM

La Mútua dels Enginyers aposta fermament pel foment de les carreres STEM entre el sector femení. És per això que, tornarà a ser patrocinador d’aquesta segona edició del STEM Women Congress, per a contribuir a ajudar a aconseguir un món igualitari i amb les mateixes oportunitats tant per a homes com per a dones.

Com puc saber si he d’invertir en productes conservadors o arriscats?

Per donar una resposta a aquesta pregunta és important determinar el meu perfil com a inversor, és el primer pas i el punt de partida per a la posterior pressa de decisions financeres ja que ens facilitarà la tasca de selecció d’aquells productes financers que encaixen amb les nostres necessitats i preferències.

Marta Franco, professora d’ESO i Batxillerat: “És necessari que les dones STEM difonguin la seva experiència i trajectòria professionals”

Marta Franco Pons, professora d’ESO i Batxillerat de l’escola Canigó de Barcelona, destaca que la manca d’interès de les alumnes en el sector STEM ve donada, en la majoria d’ocasions, pel desconeixement del món professional. Per això és molt necessari que, tant pares com professors, incideixin en l’assessorament i l’acompanyament de les noies durant les etapes de Secundària i Batxillerat.