E-Rescue, l’invent d’un enginyer per salvar vides

Després de 12 anys de treball intens, moltes proves i un llarg procés de perfeccionament, l’enginyer Sergio de Rico presenta E-Rescue, un sistema de seguretat vial amb el qual espera salvar moltes vides. 

Es tracta d’un invent, a dia d’avui ja multipremiat, que converteix les butaques d’un autocar en lliteres. A simple vista, es tracta d’un quadrat groc de metall amb barres d’alumini reforçat, cargols i una bossa dherida. L’estructura s’instal·la entre la butaca de l’autobús i el bastidor i, en cas d’accident, el rescatador pot alliberar la cadira i convertir-la en una llitera. Alhora, en accionar el mecanisme del seient també es desprèn un paquet, similar al de les armilles salvavides dels avions, que conté un collet i un arnés d’immobilització del pacient, amb el qual és possible subjectar-lo al respatller.

Com explica l’enginyer en una entrevista a El Paísun accident és una carrera contra rellotge: el trasllat a l’hospital en els primers 60 minuts resulta clau per salvar vides”.

De Rico va estudiar Enginyeria Industrial però durant els anys d’universitat es va fer tècnic sanitari i va recórrer Madrid en UVI mòbils. Va actuar en tot tipus de situacions, encara que el que més li va impressionar van ser els accidents de trànsit, doncs “exigeixen el trasllat dels lesionats a un hospital al més aviat possible, si pot ser en els primers 60 minuts, l’hora d’or, clau per realitzar les intervencions mèdiques que eviten la mort”. Per possibilitar aquest trasllat és necessari immobilitzar al pacient i treure-ho del vehicle a poc a poc. I així va ser, sobre el terreny, com se li va ocórrer la idea. Com apunta l’article publicat a El País, el dispositiu habitual per immobilitzar ferits és la fèrula de Kendrick, una cotilla rígida que se li col·loca a l’accidentat i que obliga a manipular a la persona i a treure-la a pols per col·locar-la sobre la llitera, un procés que De Rico va pensar que mereixia la pena agilitar.
De fet, gràcies a una ajuda del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, l’any passat va organitzar un simulacre per mostrar el potencial del seu dispositiu. Un equip del Servei d’Urgència Mèdica de Madrid es va enfrontar a la tasca de rescatar els 55 ocupants d’un autobús amb i sense el seu sistema instal·lat.

El rescat tradicional es va perllongar una hora i vint minuts: els operaris es van endinsar amb dificultat en l’autocar; amb prou feines tenien buit per manipular lliteres i pacients. Amb el seu mecanisme, l’evacuació va durar mitja hora; els rescatadores van volar al ritme de dos alliberats per minut, reduint el temps de rescat a menys de la meitat de l’habitual.

 

Vídeo notícia

 

Seguretat post accident

La majoria de solucions en seguretat vial tracten de prevenir accidents però l’enfocament de l’enginyer és diferent: el seu invent no evita la coalició i tampoc serveix si no es porta cordat el cinturó de seguretat. Es tracta d’un sistema de seguretat post accident. Com apunta De Rico, “si els vaixells porten pots salvavides, per què no buscar elements similars per als vehicles de carretera?”.

 

Un invent reconegut i en ús

Amb aquesta idea, l’enginyer De Rico va guanyar el 2009 l’accésit del Col·legi d’Enginyers de Madrid al millor projecte de final de carrera, el Premi de la Fundació Barreiros el 2012 i el Premi Emprenedors i Seguretat Vial de la Fundació Línia Directa el 2018. Aquest any ha engegat la nau als afores de Madrid, des d’on preveu començar a produir a gran escala. A més, el sistema ja ha estat instal·lat en 12 autobusos: 2 de l’empresa ALSA (líder del sector) i uns altres 10 en autocars que usa Petronor per traslladar els seus empleats.
En un inici, l’E-Rescue anava destinat als cotxes particulars, però va optar per arrencar amb els autobusos perquè el concepte entrés ràpidament. Ara, després d’haver superat el disseny dels prototips, el lent avanç prova i error, les visites a fires de l’automòbil per Europa —“els presentava una solució per a un problema que ni s’havien plantejat”—, l’elecció dels materials (propis de la indústria aeronàutica), els assajos i homologacions oficials, les paperasses de patents, la cerca d’inversors, etc. De Rico confia que arribarà als turismes i “que aquesta idea es faci universal i pugui salvar quantes més vides millor”.

També et pot interessar ...

La robotització de la construcció

La construcció s’està recuperant lentament després de la crisi immobiliària. No obstant això, la crisi no només ha transformat un sector clau en l’economia com

Congressos per a enginyers 2016

Els congressos són esdeveniments que es converteixen en el termòmetre de l’evolució d’un sector econòmic concret. A més, els congressos són un lloc ideal perquè

sostenibilidad i ética

L’ètica i la sostenibilitat a les empreses

Cada vegada més, la societat té una consciència lligada a la sostenibilitat i l’ètica, i demanda que les empreses s’alienin amb aquest compromís. Per tal d’aconseguir-lo, aquest canvi s’està convertint en una prioritat per a petites, mitjanes i grans empreses.

INVERTIR DURANT COVID19

Com invertir els teus estalvis en temps de Covid19

La pandèmia ha fet canviar molts aspectes en les nostres vides i, com no podia ser diferent, el sector de les inversions s’ha vist molt afectat. Cada vegada més persones han emprat una política més austera en el que a l’ús dels seus diners es refereix, els consumidors tenen menys tendència a gastar ja que viuen amb por al fet que en la situació que s’està vivint, els seus ingressos puguin disminuir en els pròxims mesos.