Com planificar la teva jubilació

La jubilació és una cosa en el que tots pensem tant si sembla un moment encara llunyà com si ja està gaudint d’aquesta etapa de la seva vida. No hi ha res més important que estar preparat i planificar amb temps la jubilació.
Fins fa uns anys ningú es plantejava què seria del nostre sistema de Seguretat Social, però actualment s’ha demostrat que el sistema de repartiment no és sostenible a llarg termini.

Una cosa que hem de tenir molt present és que la nostra jubilació depèn cada vegada més de nosaltres mateixos, per això és molt important que siguem capaços d’estalviar prou al llarg de la nostra vida laboral per, arribat el moment de la jubilació, poder mantenir el nivell de vida desitjat.

Les dades hi són, segons va passant el temps, els cotitzants aniran disminuint i els jubilats augmentaran. A més cada vegada neixen menys persones, i cada vegada els grans viuen més anys. Fa poc, 2,1 cotitzants finançaven les pensions d’un jubilat, però a la vista de la piràmide poblacional aquesta proporció va disminuint dràsticament, avui ja estem a menys de 2 cotitzants per pensionista.

A més, si ets enginyer alguna cosa que has de tenir molt present és que la quantia de la pensió podria ser menor que l’últim sou percebut pel treball en la teva professió com enginyer. És a dir, que en jubilar sempre es perd poder adquisitiu (i amb la reforma de les pensions actual encara més).

D’aquí la conveniència de planificar la jubilació per evitar aquesta reducció, complementant la prestació amb algun producte d’estalvi privat, on un equip d’assessors especialitzats en estalvi i fiscalitat poden planificar l’opció més adequada, segons la situació personal, familiar, laboral i fiscal.

Aquestes són algunes de les claus per planificar bé la teva jubilació:

L’edat idònia per començar a estalviar: com més aviat es comenci menor serà l’esforç que s’haurà de fer demà. Segons els experts, el millor és començar a pensar-hi des de joves, des que comencis a exercir la professió com enginyer, perquè està comprovat que l’estalvi a llarg termini és més productiu.

Càlcul de la jubilació: per a això, s’ha de calcular quant quedarà de pensió. El web de la Seguretat Social ofereix una eina per a l’acte càlcul de la jubilació. És un programa gratuït que es descarrega a l’ordinador i que ajuda a conèixer de forma aproximada la quantia de la pensió.

Com destinar per a la jubilació: un cop coneguda la quantia de la pensió, s’ha de calcular en funció dels ingressos i les despeses, quant es pot destinar a estalviar per a la jubilació. Després es tria quin producte és més convenient en funció de l’edat i el perfil inversor (conservador, moderat o arriscat).

Escollir el millor pla de pensions o sistema de previsió social complementari de la mutualitat: analitza tota l’oferta i després tria, si ho desitja poden assessorar.

Actualment hi ha al mercat diferents plans de pensions privats pensats exclusivament per a col•lectius com el dels enginyers. El primer que s’ha de fer és comparar comissions i rendibilitats. L’elecció de la cartera d’actius ve determinada per l’edat i el perfil de riesgo.Por exemple, La Mútua dels Enginyers té un ampli ventall d’eines per estalviar per a la jubilació, amb productes dissenyats a mida dels enginyers. Aquests productes estan especialment dissenyats per combinar l’estalvi, amb la seguretat, la fiscalitat, la flexibilitat i la rendibilitat.

També et pot interessar ...

Assegura el que té més valor

El 31 de març del 2019 hi havia 170.555 persones a Catalunya que tenien reconegut el dret a la prestació de dependència, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. D’aquest total, 43.267 persones tenen el grau 1 de dependència, 72.597 el grau 2 i 54.691 el grau 3.

Les carreres STEM es descarten per la seva dificultat i per falta d’orientació

Cada vegada hi ha menys matriculacions en carreres de l’àmbit STEM. Segons dades del Sistema Universitari Espanyol del Ministeri d’Educació, el percentatge d’alumnes matriculats en les carreres científiques i tecnològiques ha disminuït en els últims cinc cursos un 26,9% en la branca d’Enginyeria i Arquitectura, i un 2,5% en la branca de Ciències.

Què és un PPA?

Actualment ja són moltes les persones que intenten estalviar tot el possible per a la seva jubilació. Hi ha diverses fórmules per estalviar per a