A causa de l’avanç de la digitalització, el ventall de perfils laborals demandats pels empresaris és cada vegada més ampli i constantment apareixen feines que fins fa uns anys era impensable que existissin. Això fa que la bretxa entre la demanda d’ocupació i la realitat del mercat laboral sigui cada vegada més gran.
El sector de l’enginyeria es veu especialment afectat per aquest motiu, és un dels sectors que més vacants genera i és molt difícil cobrir-les, segons una anàlisi de tendències del mercat laboral realitzat per l’empresa de recursos humans Randstad.
El mercat necessita professionals experts en totes les branques emergents de l’enginyeria. Segons un informe de Spring Professional, consultora del Grup Adecco, els professionals més demandats i cotitzats del mercat de treball espanyol han de tenir un perfil multidisciplinari, amb una gran polivalència i capacitat analítica, visió estratègica, proactivitat i adaptació al canvi, ja que són les característiques més buscades per les empreses.
Algunes de les àrees i perfils més demandats a curt i mig termini són:
- Enginyeria elèctrica. A causa del creixement de la societat es genera la necessitat d’atendre requeriments diversos en els àmbits de l’enginyeria relacionats amb la generació i utilització de l’energia, el disseny d’elements electromecànics i l’automatització de sistemes.
- Smart cities. La població es troba concentrada cada vegada més a les ciutats, que experimenten una ràpida evolució cap a aspectes de gestió intel·ligent dels recursos, planificació urbana eficient, mobilitat sostenible i altres elements que integren una Smart City. Aquest panorama necessita el treball especialitzat d’enginyers amb coneixements en Open Data, intel·ligència artificial i desenvolupament de sistemes i aplicacions capaços de crear tecnologies per aquests objectius.
- Biomedicina i biotecnologia. Tot i que els enginyers ja tenien presència en les àrees mèdiques i sanitàries, és una de les professions més noves a nivell acadèmic.
- Organització industrial. És un dels perfils menys tècnics de les enginyeries de l’àmbit industrial, però és un dels més demandats per les empreses i, també, un dels que té més èxit entre els estudiants tot i ser relativament nou.
- Disseny industrial. El disseny s’aplica en tots els aspectes de la societat. El seu objectiu, però, no és només estètic, sinó que també busca fer més útils, còmodes i eficients tots aquells productes que crea. El disseny és un element distintiu en el mercat tan competitiu en què ens trobem.
- Enginyeria ambiental i gestió energètica. Com que cada vegada hi ha una preocupació més alta per a la conservació del planeta, sectors com la mineria, la construcció, l’agricultura i, sobretot, la indústria, necessiten feines que tinguin un fort impacte en aquest sentit, amb l’objectiu de reduir residus, minimitzar la despesa energètica, dissenyar i produir productes més sostenibles…
- Robòtica i automatització. Gràcies als avenços tecnològics de les últimes dècades, l’electrònica és una de les especialitats d’enginyeria que més ha evolucionat. Combinada amb les TIC ofereix moltes possibilitats a nivell industrial i, en concret, per a l’automatització de processos. Junt amb el desenvolupament de la nanotecnologia, es poden crear xips i nanobots utilitzats en aparells quotidians que poden resultar molt interessants.
- Automoció. Amb la introducció dels vehicles elèctrics, la indústria de l’automoció ha experimentat grans canvis en poc temps. Aquests nous models de vehicles són més simples i necessiten menys manteniment i, per tant, menys empleats per ser produïts. Això no s’ha de veure com un obstacle, sinó com una oportunitat de nous processos de producció, amb professionals més preparats i amb coneixements avançats de software i electrònica, més que no pas mecànics.
- Gestió de dades. Moltes activitats del dia a dia, com utilitzar Internet, generen dades. L’avanç de la tecnologia ha permès optimitzar el tractament d’aquestes amb la finalitat de buscar solucions als problemes existents o analitzar diferents tendències de mercat.
Cal tenir en compte que moltes de les professions del futur encara ni tan sols existeixen, i que moltes de les que coneixem avui en dia podrien acabar extingint-se. Per aquest motiu és important formar-se de manera continuada i no deixar mai d’aprendre. Les carreres de caràcter científic i tècnic (STEM) són les més demandades pel mercat laboral, tot i que no són les més estudiades pels alumnes.