L’assignatura pendent de les STEM: la igualtat de gènere

Tot i que cada vegada hi ha més nenes escolaritzades, aquestes no treuen el mateix profit que els nens de la igualtat d’oportunitats i no es beneficien plenament dels estudis que han escollit.  

Segons l’informe Desxifrar el codi: L’educació de les nenes i les dones en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), publicat per la UNESCO l’any 2019, només un 28% de tots els investigadors del món són dones i, pel que fa a l’educació superior, les noies representen només el 35% dels estudiants matriculats en els estudis de les àrees relacionades amb STEM

Si observem aquestes xifres detalladament, les noies representen el 15% dels graduats en Enginyeria, el 19% en Informàtica i el 38% en Matemàtiques. En el cas concret d’Espanya, un estudi de la Universitat Camilo José Cela analitza les causes d’aquesta bretxa de gènere a partir de les dades de l’informe PISA, i conclou que aquest fet comença durant la secundària, en què la proporció de noies que volen estudiar ciències és tres vegades menor que la de nois.  

D’on ve aquesta desigualtat 

Totes aquestes dades demostren que la bretxa de gènere és una realitat malgrat que la tecnologia segueix present en el nostre dia a dia. Segons l’informe de la UNESCO, alguns dels factors que impedeixen que les nenes progressin en aquest àmbit són: els estereotips i normes socials, la discriminació i les expectatives que impacten la qualitat de l’educació que reben. 

Aquestes idees generalitzades comencen des de molt joves, amb les joguines que reben, els llibres que llegeixen o el tipus de roba que porten. Per això, el canvi comença per abordar aquests prejudicis socials. 

Tal com explica la UNESCO, només 17 dones han guanyat el Premi Nobel de Física, Química o Medicina des que Marie Curie el va obtenir l’any 1903, en contraposició de 572 homes guardonats en aquestes categories. Amb aquests detalls podem veure la clara discriminació en els àmbits tècnics, així com la falta de referents femenins. 

Què cal fer? 

La falta de representació que afecta les nenes en les STEM està profundament arrelada i frena el seu progrés cap al desenvolupament sostenible. En aquest sentit, és necessari lluitar contra els estereotips de gènere i intentar fomentar la igualtat en tots els àmbits. 

D’altra banda, també és imprescindible realitzar activitats relacionades amb l’enginyeria des de la infància, ja que quan les estudiants participen en una activitat relacionada amb l’enginyeria, es poden veure a elles mateixes com enginyeres. Les escoles i instituts poden incentivar aquest tipus d’activitats promovent un ambient d’aprenentatge no competitiu. 

Un altre element clau és oferir models a seguir en els àmbits de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. D’aquesta manera, les nenes es podran sentir identificades i se sentiran motivades a fer realitat les seves metes professionals.  

Cada vegada més van apareixent iniciatives que busquen fomentar vocacions STEM i impulsar el talent femení. Entre altres, programes de mentoria, beques, xerrades o congressos. No obstant això, el més important és donar visibilitat a aquests projectes perquè les nenes i dones els puguin arribar a conèixer i tinguin l’oportunitat de formar-ne part. 

També et pot interessar ...

Les pròtesis, les grans oblidades en les assegurances mèdiques

Tots hem sentit a parlar de pròtesis en algun moment. Alguns, potser, en tenim alguna o coneixem algú que en té. Siguin ortopèdiques, dentals o implants, les pròtesis acostumen a ser molt cares i, en moltes ocasions, requereixen una intervenció quirúrgica per tal d’implantar-les, així com d’un període de rehabilitació, d’acostumar-se a tenir-les i, sobretot, a utilitzar-les.

Restriccions Nadal Espanya

Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal a Espanya?

El Govern espanyol juntament amb les diferents comunitats autònomes van acordar el passat 2 de desembre un marc comú sobre les noves mesures de cara a les festivitats nadalenques. A dia 22 de desembre, les iniciatives anunciades per les comunitats autònomes per Nadal són les que es mostren a continuació.