Buscar

Les cinc construccions d’enginyeria civil més impressionants del món

L’enginyeria resulta un camp molt difícil d’entendre per a les persones i, tot i que cada vegada es demanen més perfils professionals STEM (científics, tecnològics, enginyers o matemàtics), les matriculacions en aquestes carreres disminueixen any rere any. Un dels motius pels quals succeeix això és la falta de referents i, precisament, la poca informació sobre aquests tipus de carreres. Per això, hem fet un recull de les cinc construccions d’arreu del món que no pots perdre’t i que han sigut possibles gràcies a l’enginyeria.

Canal de Panamà (Panamà)

El Canal de Panamà no només és una de les fites més importants de l’enginyeria civil, sinó també de les més antigues. Inaugurat l’any 1914, tot i que els primers plantejaments de la construcció van fer-se al segle XVI, l’objectiu del canal sempre ha estat el d’unir l’oceà Atlàntic amb el Pacífic.

La seva construcció no va ser senzilla, ja que el canal es troba en una de les zones més estretes del continent americà, i implicava fer excavacions a través d’una serralada, canals a diferents alçades i les comportes més grans d’aquella època. El Canal de Panamà té una llargada de més de 80 quilòmetres a 26 metres sobre el mar; els vaixells són elevats des d’una banda de l’oceà pel sistema de rescloses (els canals elevats) fins al llac artificial de Gatun, i després descendeixen pel mateix sistema de rescloses cap a l’altra banda de l’oceà.

Avui en dia, segueix sent una de les vies comercials i de transport més importants en l’àmbit mundial. L’any 2016 es va inaugurar l’ampliació del canal, i aquest any 2019 ha augmentat els seus ingressos en un 3,9%, o en altres paraules, en més de tres milions d’euros, i s’han transportat més de 460 milions de tones.

Golden Gate (San Francisco, EEUU)

El pont de Golden Gate és una altra construcció que, tot i tenir més de 80 anys, segueix essent una de les construccions d’enginyeria civil i moderna més importants de la història, a més d’un símbol identitari per una ciutat sencera. El creixement tan ràpid que vivia la ciutat va fer necessari ampliar el terreny a l’altra banda de l’estret, i per a fer-ho, era imprescindible un pont que connectés ambdues bandes de la ciutat.

El pont, d’uns 1.289 metres de llargada i sostingut a l’aire per dues torres de 227 metres d’alçada, rep el seu nom donada la seva ubicació: l’estret de la porta daurada (“golden gate”), el qual comunica la badia de San Francisco amb l’oceà Pacífic. La seva construcció va iniciar-se el 1932 i va finalitzar el 1937 amb moltes condicions adverses, com el fort vent o la intensa boira. Avui en dia, segueix sent una icona de la ciutat, i un dels punts més fotografiats faci sol, pluja o boira.

El Gran Col·lisionador d’Hadrons (Ginebra, Suïssa)

L’any 1954, amb la col·laboració de 12 països europeus, va iniciar-se la construcció del laboratori de l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear (també conegut com a CERN), on podem trobar el Gran Col·lisionador d’Hadrons.

El laboratori del CERN, situat a la frontera entre França i Suïssa, compta amb diversos acceleradors de partícules, destacant sobretot el Gran Col·lisionador d’Hadrons, el més gran del món, i amb el qual va ser possible confirmar l’existència del bosó de Higgs.

El CERN organitza visites guiades, moltes vegades pels mateixos científics que treballen allà, així com exhibicions permanents per tal d’explicar als visitants què fan allà, què és un accelerador de partícules i per a què serveix, entre d’altres

No obstant això, si vols veure un accelerador de partícules però no et ve de gust anar massa lluny, pots visitar el Sincrotró Alba, un accelerador de protons situat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i que està en funcionament des de 2012, essent el més important de la zona del Mediterrani.

L’ascensor Bailong (Xina)

L’ascensor dels Cent Dracs, en xinès anomenat Bailong, és un ascensor exterior situat en un penya-segat del Parc Nacional de Zhangjiajie, el qual és considerat Patrimoni Mundial i es caracteritza per enormes i altíssims pilars rocosos.

L’ascensor Bailong és l’ascensor exterior més alt del món, ja que arriba fins als 326 metres, i està dedicat exclusivament a excursionistes o a les persones que visiten la regió. També és l’ascensor amb més capacitat. Tot i que molta gent critica la construcció al·legant que trenca el paisatge, el cert és que és l’única manera d’arribar fins a dalt del penya-segat i continuar l’excursió gaudint d’unes vistes impressionants.

L’Eurotúnel (França-Regne Unit), el Túnel Marmaray (Turquia) o el White Pass & Yukon (Canadà)

Aquests tres recorreguts en tren són considerats, a més de connexions imprescindibles, experiències úniques per als passatgers.

El White Pass & Yukon va començar a construir-se l’any 1898, a causa de la necessitat d’unir Alaska amb el nord-oest de Canadà. Es tracta d’una sola línia, molt estreta, que permet fer el recorregut travessant glaciars, túnels, cataractes i ponts penjants, entre d’altres. La línia té una extensió de 177 quilòmetres i actualment funciona com a tren turístic.

L’Eurotúnel és una construcció molt recent, en comparació amb les anteriors, ja que va inaugurar-se l’any 1994, fent realitat els somnis que molts anys enrere havien tingut la reina Victòria i Napoleó II. El túnel travessa el Canal de la Manxa unint França i el Regne Unit en un recorregut de menys de 40 minuts, el qual pot fer-se en tren o en un tren shuttle (un tren que transporta vehicles). Part del trajecte, de 39 quilòmetres, transcorre sota l’aigua, essent el túnel submarí més llarg del món.

De tots aquests trajectes emblemàtics, però, el més recent és el Túnel Marmaray, a turquia, inaugurat l’any 2013. Aquest túnel és el primer enllaç submarí entre dos continents, ja que connecta Turquia (Europa) i Àsia a través del mar de Màrmara. El recorregut és de 13,6 quilòmetres, dels quals 1,4 són a una profunditat de 62 metres sota l’aigua. A més d’enllaçar ambdós continents, l’objectiu del túnel era descongestionar el tràfic d’Estambul, la ciutat més poblada de Turquia.

L’enginyeria és una professió imprescindible per al desenvolupament social i cultural de moltes ciutats, així com l’oportunitat de millorar-les i satisfer les necessitats dels seus habitants. Les construccions esmentades són algunes de les moltes que hi ha, i que han servit per a fer créixer ciutats, connectar territoris, investigar o millorar la qualitat de vida de les persones.

També et pot interessar ...

Les dones en l’enginyeria

Hi ha qui diu que en camps com l’enginyeria només han destacat homes. Aquesta afirmació implicaria un gran desconeixement de la història de l’enginyeria, a

Women in STEM

La Mútua dels Enginyers, al costat del talent femení STEM

La Mútua dels Enginyers aposta fermament pel foment de les carreres STEM entre el sector femení. És per això que, tornarà a ser patrocinador d’aquesta segona edició del STEM Women Congress, per a contribuir a ajudar a aconseguir un món igualitari i amb les mateixes oportunitats tant per a homes com per a dones.