Els millors podcasts i programes sobre enginyeria

Tots, en algun moment de la nostra vida, hem escoltat parlar sobre l’enginyeria. Però no sempre és fàcil mantenir-se al dia de les novetats o conèixer fins a quin punt és útil aquesta disciplina.

Es tracta d’una de les branques científiques més complexes i exigents. I, encara que no ho sembli, està envoltada de curiositats i més present a les nostres vides del que podem albirar. Per això, existeixen diversos canals, programes i podcasts que tracten d’informar i apropar aquesta ciència a tot el món. Te’ls presentem a continuació.

Alguns programes televisius sobre el tema

Dins d’aquesta categoria trobem alguns programes molt coneguts però que potser no havíem relacionat directament amb l’enginyeria. Tots tenen en comú la intencionalitat d’explicar i apropar aquesta branca científica per fer-la comprensible per tot el món.

  • Cómo se hace

Es tracta d’una sèrie documental que presenta com es fan els articles comuns de tots els dies. Expliquen com funciona la fabricació de xiclets, telèfons mòbils, bastons o fins i tot guitarres. Al llarg del programa, un narrador va explicant els processos pels que passen els materials fins arribar al producte final, comptant amb la intervenció de treballadors, caps o directors de l’empresa. Podem veure-ho al canal Discovery Max.

  • Megaestructuras

Aquest programa està centrat en la construcció i la gestió d’algunes de les estructues famoses en tot el món. Expliquen com les tripulacions i els treballadors del lloc viuen les seves vides mentres fan les seves tasques. Alguns dels episodis d’aquesta sèrie documental van mostrar el Golden Gate, el gratacel inclinat d’Abu Dabi o la Sagrada Família.

  • Myth Busters

En el programa «Cazadores de mitos», dos enginyers -juntament amb el seu equip- aborden els mites urbans quotidians a través de la ciència. Compta amb 14 temporades, i va finalitzar la seva producció l’any 2016. Ha abordat temes com «poden els telèfons mòbils encendre un foc a les estacions de servei?» o «podrien 2 presoners haver escapat d’alcatraz en una balsa feta d’impermeables?». Els protagonistes feien experiments per dir si el mite quedava: Confirmat, Plausible o Busted (pillat). El programa es va emetre a Discovery Channel.

Podcasts sobre enginyeria

És un format encara innovador però a l’alça, els podcasts també són un mitjà de divulgació que s’han endinsat al món de l’enginyeria i ens la volen apropar per fer-la més entendible i interessant.

  • Esto es ingeniería

Definits com «un espai per donar a conèixer el paper transformador de l’enginyeria i els seus protagonistes», Esto es ingeniería és un programa de Radio 5 de publicació setmanal. Es parla amb experts sobre la matèria i tracten diversos temes. Alguns dels que ja han tractat són: «Intel·ligència Artificial informada per la física» o «Avions i misils en l’invasió rusa d’Ucrania».

  • Había una vez un algoritmo…

En aquest programa del Camilo Chacón Sartori es realitzen algunes reflexions sobre la computació des d’una visió tècnica, científica i filosòfica. En aquest podcast s’acostuma a comptar amb la participació de diversos punts de vista a les explicacions. Entre ells, trobem «José Cifuentes: educació i informática» i «els robots podran estimar?»

  • Querido estudiante de ingeniería

És un podcast per a estudiants d’enginyeria. Tracten els assumptes, problemes, traumes i inquietuds sobre estudiar aquesta branca científica. El seu creador, Chemita García Márquez, tracta diversos temes d’interés per estudiants d’enginyeria, com «Somnis d’enginyers d’una nit», «Aprenem a escriure un assaig» o «Què és l’enginyeria?».

Els canals de Youtube no es queden enere

Una de les plataformes d’explicació i resolució de dubtes per excel·lència és YouTube. Són moltes les persones que acudeixen per aprendre i ampliar coneixement, i no podria ser d’una altra manera per una disciplina com la de l’enginyeria.

  • Engineering explained

Aquest canal en anglès, tracta de respondre algunes de les preguntes que ens poden sorgir en el nostre dia a dia sobre el funcionament dels cotxes. El seu protagonista, Jason Fenske, mostra el seu interés per l’enginyeria mecànica a través d’explicacions interessants sobre el seu funcionament.

  • Real Engineering

Aquest es centra en donar respostes interessants a preguntes simples. Podem trobar vídeos en format documental amb explicacions curtes, amb molt bona documentació i que tracten molts topics del món de l’enginyeria. També de parla anglesa, el canal ha tractat temes com «El problema de l’energia solar a l’Àfrica» o «Com els nanotubs de carboni van canviar el món».

  • Curiositats d’enginyeria

El seu creador Jero, tracta de donar resposta i aportar informació interessant sobre alguns elements d’aquesta disciplina científica. Ens parla sobre «La història de l’avió invisible al radar», «Introducció als combustibles sintètics» o altres temes relacionats amb el món automobilístic.

També et pot interessar ...

Les Smart Cities

Què són les Smart Cities? Les Smart Cities, també anomenades ciutats intel•ligents, es poden definir com aquelles ciutats en que s’apliquen les noves tecnologies de

La digitalització dels cotxes

El salt quantitatiu i qualitatiu que ha suposat el desenvolupament de les noves tecnologies també s’ha deixat notar en la indústria automobilística. Els avenços que