Els millors podcasts i programes sobre enginyeria

Tots, en algun moment de la nostra vida, hem escoltat parlar sobre l’enginyeria. Però no sempre és fàcil mantenir-se al dia de les novetats o conèixer fins a quin punt és útil aquesta disciplina.

Es tracta d’una de les branques científiques més complexes i exigents. I, encara que no ho sembli, està envoltada de curiositats i més present a les nostres vides del que podem albirar. Per això, existeixen diversos canals, programes i podcasts que tracten d’informar i apropar aquesta ciència a tot el món. Te’ls presentem a continuació.

Alguns programes televisius sobre el tema

Dins d’aquesta categoria trobem alguns programes molt coneguts però que potser no havíem relacionat directament amb l’enginyeria. Tots tenen en comú la intencionalitat d’explicar i apropar aquesta branca científica per fer-la comprensible per tot el món.

  • Cómo se hace

Es tracta d’una sèrie documental que presenta com es fan els articles comuns de tots els dies. Expliquen com funciona la fabricació de xiclets, telèfons mòbils, bastons o fins i tot guitarres. Al llarg del programa, un narrador va explicant els processos pels que passen els materials fins arribar al producte final, comptant amb la intervenció de treballadors, caps o directors de l’empresa. Podem veure-ho al canal Discovery Max.

  • Megaestructuras

Aquest programa està centrat en la construcció i la gestió d’algunes de les estructues famoses en tot el món. Expliquen com les tripulacions i els treballadors del lloc viuen les seves vides mentres fan les seves tasques. Alguns dels episodis d’aquesta sèrie documental van mostrar el Golden Gate, el gratacel inclinat d’Abu Dabi o la Sagrada Família.

  • Myth Busters

En el programa «Cazadores de mitos», dos enginyers -juntament amb el seu equip- aborden els mites urbans quotidians a través de la ciència. Compta amb 14 temporades, i va finalitzar la seva producció l’any 2016. Ha abordat temes com «poden els telèfons mòbils encendre un foc a les estacions de servei?» o «podrien 2 presoners haver escapat d’alcatraz en una balsa feta d’impermeables?». Els protagonistes feien experiments per dir si el mite quedava: Confirmat, Plausible o Busted (pillat). El programa es va emetre a Discovery Channel.

Podcasts sobre enginyeria

És un format encara innovador però a l’alça, els podcasts també són un mitjà de divulgació que s’han endinsat al món de l’enginyeria i ens la volen apropar per fer-la més entendible i interessant.

  • Esto es ingeniería

Definits com «un espai per donar a conèixer el paper transformador de l’enginyeria i els seus protagonistes», Esto es ingeniería és un programa de Radio 5 de publicació setmanal. Es parla amb experts sobre la matèria i tracten diversos temes. Alguns dels que ja han tractat són: «Intel·ligència Artificial informada per la física» o «Avions i misils en l’invasió rusa d’Ucrania».

  • Había una vez un algoritmo…

En aquest programa del Camilo Chacón Sartori es realitzen algunes reflexions sobre la computació des d’una visió tècnica, científica i filosòfica. En aquest podcast s’acostuma a comptar amb la participació de diversos punts de vista a les explicacions. Entre ells, trobem «José Cifuentes: educació i informática» i «els robots podran estimar?»

  • Querido estudiante de ingeniería

És un podcast per a estudiants d’enginyeria. Tracten els assumptes, problemes, traumes i inquietuds sobre estudiar aquesta branca científica. El seu creador, Chemita García Márquez, tracta diversos temes d’interés per estudiants d’enginyeria, com «Somnis d’enginyers d’una nit», «Aprenem a escriure un assaig» o «Què és l’enginyeria?».

Els canals de Youtube no es queden enere

Una de les plataformes d’explicació i resolució de dubtes per excel·lència és YouTube. Són moltes les persones que acudeixen per aprendre i ampliar coneixement, i no podria ser d’una altra manera per una disciplina com la de l’enginyeria.

  • Engineering explained

Aquest canal en anglès, tracta de respondre algunes de les preguntes que ens poden sorgir en el nostre dia a dia sobre el funcionament dels cotxes. El seu protagonista, Jason Fenske, mostra el seu interés per l’enginyeria mecànica a través d’explicacions interessants sobre el seu funcionament.

  • Real Engineering

Aquest es centra en donar respostes interessants a preguntes simples. Podem trobar vídeos en format documental amb explicacions curtes, amb molt bona documentació i que tracten molts topics del món de l’enginyeria. També de parla anglesa, el canal ha tractat temes com «El problema de l’energia solar a l’Àfrica» o «Com els nanotubs de carboni van canviar el món».

  • Curiositats d’enginyeria

El seu creador Jero, tracta de donar resposta i aportar informació interessant sobre alguns elements d’aquesta disciplina científica. Ens parla sobre «La història de l’avió invisible al radar», «Introducció als combustibles sintètics» o altres temes relacionats amb el món automobilístic.

També et pot interessar ...

Xarxes socials per a enginyers

Què és una xarxa social? Hi ha xarxes socials per a investigadors i per a enginyers? Les xarxes socials són comunitats virtuals on els usuaris

La digitalització dels cotxes

El salt quantitatiu i qualitatiu que ha suposat el desenvolupament de les noves tecnologies també s’ha deixat notar en la indústria automobilística. Els avenços que