Energía renovable

Com integrar la compra d’energia en un model sostenible

Durant els últims anys l’energia ha anat prenent un paper cada vegada més important en les empreses, convertint-se en una categoria estratègica per a moltes companyies. D’altra banda, la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient prenen cada vegada més protagonisme en les activitats empresarials. És per això que les organitzacions treballen cada vegada més en iniciatives de reducció de consum d’aigua i de la seva petjada de carboni, en donar un impuls a l’economia circular o la desinversió de combustibles fòssils.

En què es basa el procés de compra d’energia?

Les entitats dedicades a la comercialització d’energia s’encarreguen de comprar l’electricitat al mercat majorista i posteriorment la facturen als seus clients basant-se en l’ús / consum d’energia que aquests hagin fet. El mercat majorista, també anomenat pool elèctric, és el lloc on es fixen de forma diària i actualitzada dels preus de l’energia d’un dia per l’altre per a tots els oferents i demandants. Això vol dir que l’electricitat no es produeix per ser emmagatzemada perquè no existeix de moment cap tecnologia que així ho permeti. És per això que l’oferta elèctrica es genera d’un dia per l’altre per als demandants que l’adquireixen mitjançant un preu de mercat o marginal. Per tant es diu que són les comercialitzadores les encarregades de facturar la llum a les llars. Per contra, no s’encarreguen de tot el que respecta al manteniment de la línia ni tampoc de la lectura dels comptadors, aquesta part correspon a les empreses distribuïdores.

Quin model sostenible és el més popular?

Dins d’aquest canvi cap a models més sostenibles, els anomenats PPA (Power Purchase Agreement), tenen cada vegada més presència entre les empreses.

Els PPA consisteixen en contractes de compravenda d’energies renovables entre un productor i un consumidor a un preu prèviament pactat i a llarg termini que comunament oscil·la entre els 5 i els 20 anys. Les empreses consumidores aconsegueixen reduir la seva petjada ecològica al planeta a través de l’ús d’energies renovables en les instal·lacions, ja que aquesta procedeix d’una instal·lació renovable (eòlica o fotovoltaica, en general).

Tipus de PPA

Hi ha 3 tipus principals de PPA segons la seva ubicació:

Els PPA on-site: la seva instal·lació renovable és construïda dins de les instal·lacions del client i es connecta a la seva xarxa interior.

Els PPA off-site: en què el client rep l’electricitat d’un projecte connectat a la xarxa.

Els PPA virtuals: aquests són un cas una mica diferent dels anteriors, ja que es basen en un acord de preu entre el generador i el client, però sense lliurament físic d’energia d’un a un altre.

En conclusió, el model de contracte PPA és considerat un salt evolutiu cap a l’economia sostenible del planeta terra. Aquest tipus de contractes d’energia asseguren un subministrament elèctric fiable que a més contribueix al fet que les empreses compleixin els seus objectius de sostenibilitat i estalviïn en inversions i despeses de manteniment.

També et pot interessar ...

El teletreball ha arribat per quedar-se: les empreses i treballadors/es prefereixen un model híbrid

Un any i mig després de l’inici de la pandèmia, el teletreball s’ha implementat com una mesura no només per la protecció que ofereix als treballadors i treballadores, sinó també pels beneficis que comporta el fet de poder treballar des de casa. L’any 2019, només un 4,8% dels espanyols treballa des de casa, xifra que va augmentar fins al 34% durant el confinament, i que s’ha estabilitzat des d’aleshores. El teletreball ha arribat per a quedar-se.

Plan de ahorro

Plans d’estalvi SIALP. Tot el que has de saber

Els plans d’estalvi a llarg termini són un nou producte o instrument d’estalvi, que es realitza entre el contribuent i l’entitat financera o asseguradora i està dirigit principalment a petits inversors.