El passat dijous 12 de novembre es va dur a terme la segona edició de l’STEM Women Congress (SWC) a Barcelona, un esdeveniment que serveix com a punt de trobada per a empreses, iniciatives i institucions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les sigles en anglès) per fer visible i promoure el talent femení en aquest camp. Aquest any, la pandèmia global ha obligat a que l’esdeveniment fos al seu torn virtual i presencial per adaptar-se a les noves mesures sanitàries.
La digitalització de l’esdeveniment va permetre que es portessin a terme tres taules rodones simultàniament que podien seguir-se online. Consistien en una totalitat de tres workshops dedicats a diferents etapes de la vida: Inspiració en els àmbits educatius de col·legis, instituts i universitats; gestió de la carrera professional combinada amb la conciliació familiar (un repte per a moltes dones) i finalment emprenedoria i lideratge femení.
L’esdeveniment va tenir com a punt final el lliurament dels STEM Awards, uns guardons per premiar projectes enfocats en divulgació, educació, inspiració i empoderament de les nenes i dones en aquest sector. A continuació es mostra un breu resum de cadascuna de les iniciatives presentades en el SWC.
Enginy-ERA
El programa Enginy-ERA consisteix en un projecte social que té com a objectiu fer arribar les disciplines STE (A) M (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, (Arquitectura) i Matemàtiques) a tots els nens i nenes. S’enfoquen en la realització de tallers, activitats i projectes que tenen com a objectiu trencar amb els estereotips de gènere i aconseguir l’equitat en el món laboral, la igualtat d’oportunitats i que tothom sigui lliure de triar el seu futur professional. Aquest projecte sorgeix a través de la reflexió de per què falten tantes dones en alguns dels estudis relacionats amb aquestes professions, i per què en altres àrees, com les científiques, l’arquitectura i matemàtiques, on sí que hi ha més presència femenina, però, segueix existint la bretxa de gènere. D’altra banda, també es crea amb la voluntat de trencar amb errors de el passat, en què moltíssimes dones han estat ocultades per la Història.
Girls make games around the world (GMG)
Aquesta iniciativa es basa en una sèrie de campaments d’estiu, tallers i jocs dissenyats per inspirar la propera generació de dissenyadores, creadores i enginyeres. El programa va començar a fer els primers passos al 2014 i a dia d’avui ha arribat a més de 20.000 nenes a 89 ciutats de tot el món. GMG va ser creat de la mà de Laila Shabir i Ish Syed, fundadors de LearnDistrict, una empresa educativa compromesa amb la creació d’accés educatiu a través de videojocs i programes d’enriquiment.El seu objectiu és incrementar la presència femenina a la indústria dels videojocs, ja que el 46% de les dones juga, però només un 22% forma part de la indústria creadora. Aquest sector influeix molt en la societat, i especialment en la nostra joventut (9 de cada 10 nens nord-americans juguen jocs). Des GMG destaquen que quan les dones no creen jocs, la seva perspectiva i contribució queden fora d’aquest increïble vehicle de canvi social.
Wim (Women in mobile)
Women in Mobile (WIM), una iniciativa nascuda el 2014 de la mà de Vanessa Estorach i Caroline Ragot, emprenedores en l’àmbit de la innovació digital, que dóna llum sobre totes aquelles dones que treballen en el sector tecnològic. A través d’assistir a esdeveniments tecnològics de diferents països, es van adonar que allà era l’únic lloc en el qual no havien de fer cua per anar a al bany ja que la presència de dones en aquest tipus d’esdeveniments era escassa, va ser llavors quan van decidir que calia fer alguna cosa a l’respecte, perquè la tecnologia és el futur i les dones han de formar part d’ell. El principal objectiu de la trobada anual WIM, és incrementar la visibilitat de les professionals de la programació, la mineria de dades o el màrqueting en línia en un sector on malauradament el talent femení difícilment aconsegueix destacar.
Technovation Challenge
El projecte Technovation Challenge consisteix en un programa d’emprenedoria i tecnologia que busca inspirar nenes i joves d’edats compreses entre els 10 i els 18 anys per a què es converteixin en líders i innovadores, lluitant per reduir la bretxa tecnològica de gènere que existeix a dia d’avui. La iniciativa va néixer l’any 2009 i des de llavors fins ara ha arribat a més de 15.000 nenes i adolescents de més de 100 països del voltant de el món. Cada any es convida a les noies participants a identificar un problema en la seva comunitat i a trobar una forma de resoldre’l. Les noies treballen en equips per construir una aplicació per a mòbils i un pla d’empresa per iniciar aquesta aplicació. Associacions com el Cuerpo de paz o la UNESCO donen suport a aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de grans empreses com Google, Verizon, IBM o Walmart, entre d’altres.
STEM Talent Girl
STEM Talent Girl és un projecte educatiu impulsat per la Fundació ASTI per al desenvolupament del talent i el foment de vocacions científico-tecnològiques enfocat concretament cap a dones. Té com a objectiu inspirar i donar poder a nenes i adolescents perquè prossegueixin brillants carreres STEM amb referències de dones que actualment desenvolupen activitats professionals en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. Els punts forts d’aquesta iniciativa passen per fomentar la vocació STEM entre les joves plantejant l’atractiu d’aquesta branca acadèmica i sensibilitzant a les alumnes a través de testimonis reals d’investigadores, científiques, enginyeres i professionals STEM de l’entorn. Una altra part de el programa se centra en l’empoderament femení. A més lluiten per incrementar la presència d’empreses i institucions a través de la seva Responsabilitat Social Corporativa en el desenvolupament del talent.