La pandemia no atura als inventors

Cada any neixen nombrosos projectes duts a terme de la mà de l’enginyeria. Projectes que fan possible el que sembla pràcticament impossible, que busquen solucions a problemes socials, climàtics o de salut i altres enfocats a proporcionar accessibilitat a totes les persones independentment de les seves capacitats.

Semblava que la pandèmia global anava a alentir l’aparició de nous gadgets però més aviat al contrari. En aquesta publicació presentem 5 invents revolucionaris creats al 2020:

Solució auditiva de contacte Earlens

Gran part dels dispositius d’audició realitzen un treball correcte a l’amplificar tons mitjans, però tenen problemes amb els tons alts i baixos, el que a vegades condueix a sons plans o apagats. Aquesta problemàtica dificulta el seguiment de converses en llocs amb molta gent, el que es coneix com a efecte còctel. Earlens ha estat creat per canviar això, aquest producte, en comptes de portar un amplificador fa servir una lent petita que s’ubica al costat de l’timpà i converteix els sons mitjançant un algoritme que empra vibracions que són capaços de transmetre a les orelles. Dit d’una altra manera: en lloc d’augmentar el so, Earlens recrea l’efecte de les ones sonores.

Beewise, la colmena intel·ligent

Cada any fins a un 40% de les abelles moren a causa de malalties, ús de pesticides i evidentment, pel canvi climàtic. Xifres que han portat a aquesta espècie a trobar-se en perill d’extinció.

Per donar resposta a aquesta situació tan alarmant es va crear Beewise, un rusc que funciona a través d’intel·ligència artificial. Compta amb robòtica de precisió, visió per ordinador i intel·ligència artificial. Es tracta d’un rusc que serveix com a “casa” per a les abelles, té un cost de manteniment de 15 dòlars a el mes i podria albergar 2 milions d’abelles.

Vigila els insectes 24 hores a el dia, 7 dies a la setmana. És per això que quan un rusc s’exposa a qualsevol cosa que les pugui danyar com paràsits o temperatures irregulars, el seu sistema respon immediatament aplicant alguna solució programada.

Realitat augmentada per cirugies guiades

Durant els últims anys s’han popularitzat els elements que permeten experimentar la realitat augmentada en videojocs, ara aquestes tecnologies s’obren camí en el camp de la cirurgia. Aquests sistemes de diagnòstic permeten la seva utilització durant la intervenció i així el metge pren decisions amb informació actualitzada a l’instant.

Es tracta d’un producte creat per Augmedics que possibilita que el cirurgià visualitzi, com si flotessin en l’aire, models bidimensionals i tridimensionals dels òrgans durant la intervenció quirúrgica, amb l’opció de poder controlar aquestes imatges a través d’ordres de veu o gestos amb les seves mans.

Al seu torn també ofereix la possibilitat de veure amb imatges semitransparents i en colors que es superposen a el món real, gràfics, nombres i textos amb informació sobre el pacient i el seu estat en el moment exacte de la intervenció. Aquesta tecnologia fa que es tingui un major control durant el procediment quirúrgic, per fer-ho de manera més senzilla i eficient.

Solar-Powered Purification

Al voltant de planeta terra s’estima que hi ha més de 700 milions de persones que no tenen accés a aigua potable en el seu dia a dia. Aquest invent neix com a proposta per iniciar un canvi en aquesta problemàtica. El projecte de Solar Water Solutions utilitza una tecnologia a la qual han anomenat Adaptive Nozzle Valve System (ANVS), que s’encarrega de purificar l’aigua fent ús de l’energia renovable provinent de el sol. Actualment, aquesta iniciativa està generant aigua potable diàriament per al voltant de 10.000 persones de Kenya, Namíbia i Indonèsia, entre altres països.

Adaptive Gaming Kit

L’empresa Logitech es va sumar a la proposta de l’empresa Microsoft, que lluita perquè tothom pugui jugar independentment de les seves capacitats. Logitech ha col·laborat amb el gegant tecnològic per crear un kit de gaming completament personalitzable que pot adaptar-se a qualsevol tipus de persona i circumstàncies sense importar la seva discapacitat. Consta de 12 botons i disparadors duradors i d’alt rendiment per utilitzar juntament amb el Xbox Adaptive Controller de Microsoft. Aquest dispositiu, va ser destacat en el món dels videojocs, com un dels equips més innovadors de moment.

També et pot interessar ...

Congressos d’enginyeria el 2015

L’organització d’un congrés no és una tasca fàcil, però no només en el sentit administratiu sinó també per l’àmbit protocol•lari del mateix. Actualment es realitzen

Xarxes socials per a enginyers

Què és una xarxa social? Hi ha xarxes socials per a investigadors i per a enginyers? Les xarxes socials són comunitats virtuals on els usuaris

Les claus del Value Investing

Article de Jordi Masip Adsuara, Responsable d’Assessorament Financer de Mutuavalors EAFI, SL. El value investing s’ha posat de moda, tothom ha sentit a parlar d’aquest o d’aquell gestor