La llei de Swanson i el futur de l’energia solar

No hi ha dubte que l’ús de l’energia solar és imparable. D’entre les diferents energies renovables, la solar és la que més creix amb diferència. De fet, més del 90 % de les instal·lacions s’han creat en els últims cinc anys. Tot i que els països asiàtics concentren el creixement més important en l’ús d’aquesta energia verda, són molts els estats que hi aposten, cosa que ha disparat la inversió en energia solar des de l’any 2005.

Un dels indicadors més destacats és que actualment l’energia solar és més barata que el carbó. I no només això: el preu dels panells solars s’ha reduït més d’un 70 % en els últims anys. A això cal afegir-hi que els panells són cada cop més eficients i més rendibles gràcies al desenvolupament de nous materials més avançats tecnològicament i que permeten abaratir-ne el preu.

Potser el més rellevant del futur de l’energia solar és que a mesura que s’instal·len més panells solars, més en baixa el cost i, per tant, més rendible és l’ús d’aquesta energia. És molt curiós, però la relació directa entre l’augment del nombre de panells solars i el seu ús està influint de manera important en el seu futur immediat. De fet, al ritme al qual s’estan reduint els costos dels panells solars, d’aquí a uns quants anys l’energia solar no només serà molt més barata que les energies actuals, sinó que ens portarà a un escenari on l’energia sigui un bé abundant i no escàs com ho és en l’actualitat.

Aquest fenomen de reducció del cost dels panells solars a mesura que n’augmenta la producció es denomina «llei de Swanson». Realment, aquesta no és una llei com a tal, sinó un enunciat basat en l’observació pràctica. La llei de Swanson indica que el preu dels panells solars tendeix a caure un 20 % per cada duplicació del volum de vendes acumulat. Tal com ho recull el gràfic inferior, es desenvolupa un procés que s’autoalimenta, ja que com més baix és el preu dels panells, més augmenten els incentius i la rendibilitat per instal·lar-ne més, cosa que, alhora, provoca que se’n rebaixin novament els costos. El preu de la cèdula fotovoltaica ha passat dels més de 100 dòlars als anys setanta, a menys de mig dòlar el 2015. I la tendència del cost segueix sent decreixent.

La llei de Swanson té el seu origen en Richard Swanson, el fundador de SunPower Corporation, un fabricant de panells solars. Aquest empresari va formular aquesta teoria després d’observar durant molts anys l’evolució tecnològica i els preus dels panells solars. Però va ser l’any 2012, en un article a la revista The Economist, quan va aparèixer públicament per primera vegada aquest concepte. A partir d’aleshores es va arribar a comparar la llei de Swanson amb la famosa llei de Moore, que indica que aproximadament cada dos anys es duplica el nombre de transistors en un microprocessador.

El futur de l’energia solar és molt esperançador, una veritable revolució energètica que canviarà completament l’estatus energètic actual i donarà lloc a un nou món, abundant en energia i amb estructures distribuïdes més eficients.

També et pot interessar ...

IoT Catalan Alliance

Al desembre del 2015 es presenta en públic una nova iniciativa al voltant del Internet de les Coses (Iot en les seves sigles en anglès):

L’assignatura pendent de les STEM: la igualtat de gènere

Segons un informe publicat per la UNESCO només un 28% de tots els investigadors del món són dones i, pel que fa a l’educació superior, les noies representen només el 35% dels estudiants matriculats en els estudis de les àrees relacionades amb STEM.

Les 9 professions del futur de l’enginyeria

A causa de l’avanç de la digitalització, el ventall de perfils laborals demandats pels empresaris és cada vegada més ampli i constantment apareixen feines que fins fa uns anys era impensable que existissin. El sector de l’enginyeria es veu especialment afectat per aquest motiu, és un dels sectors que més vacants genera i és molt difícil cobrir-les.