Buscar

Les sis millors prediccions de Nikola Tesla

El geni Nikola Tesla ha estat un dels enginyers més destacats de la història. Aquest inventor d’origen serbi va contribuir a la ciència i al desenvolupament tecnològic amb les seves nombroses invencions en el camp de l’electromagnetisme. Els seus desenvolupaments han establert les bases de la segona Revolució Industrial i el seu gran talent el va portar a convertir-se en una de les figures més influents de la història de la ciència i la tecnologia. Les seves idees i somnis es resumeixen a com fer arribar energia sense fils i gratuïta a totes les persones. Aquestes idees van contrastar i van xocar amb les idees de negoci d’una altra de les grans figures de la ciència: el seu coetani Thomas A. Edison.

Tot i que Tesla va ser autor de nombrosos invents, la història no li ho va reconèixer, en favor d’altres inventors que es van basar en els desenvolupaments del geni serbi, com Thomas A. Edison amb l’electricitat o Guglielmo Marconi amb la ràdio. Realment Nikola Tesla va ser el precursor d’invents importants com el motor de corrent altern, la ràdio, la ressonància magnètica, el microscopi electrònic, els raigs X, el submarí elèctric, el control remot, la bobina de Tesla o el radar, entre d’altres.
En l’actualitat, molts dels treballs iniciats per Nikola Tesla i que aleshores eren ciència-ficció avui són una realitat, cosa que converteix aquest enginyer en un gran profeta científic i tecnològic. Entre les seves prediccions destaquen:

1. El wifi
El principal somni de Nikola Tesla era energia gratuïta i sense fils, i el wifi és part de la realitat del seu somni. Les tecnologies sense fils s’han desenvolupat de manera important en els darrers anys i el seu ús s’ha generalitzat gràcies als mòbils. De fet, Tesla va arribar a predir que sense fils es podrien arribar a comunicar tot tipus de documents, cosa que avui s’ha fet realitat.

2. Els avions comercials d’alta velocitat
Nikola Tesla va somiar veure volar avions comercials que recorrien veloçment tot el planeta. Augurava vols transatlàntics amb una durada de molt poques hores. De nou, l’enginyer Tesla es va avançar al seu temps. Entre les seves afirmacions més famoses hi ha la següent sobre aquesta predicció: «Podrem viatjar de Nova York a Europa en poques hores».

3. Robots
Un dels temes que va fascinar Tesla van ser els autòmats. Ja el 1898 el científic va presentar un bot autònom en una exposició a Nova York. Entre les seves idees destacava el desenvolupament futur de robots, que farien les feines més dures i perilloses que feien les persones. En la seva visió futurista va predir la robotització de la societat.

4. La genètica de la raça humana
Una de les prediccions més destacades de Tesla va ser amb relació a la genètica. Segons l’inventor, la raça humana s’aniria perfeccionant genèticament, i es podria arribar a crear una nova raça superior a l’actual. Aquesta predicció de l’enginyer no anava gens desencaminada, tenint en compte els avenços importants en matèria genètica i les seves aplicacions en l’ésser humà.

5. L’augment de la importància de les dones
Tesla va ser dels pocs de la seva època que va valorar el reconeixement de les dones. L’enginyer va predir que les dones tindrien més protagonisme i poder gràcies a la seva intel·ligència, habilitats i capacitat d’aprenentatge. Sens dubte, el serbi es va avançar al que dècades després donaria lloc a més igualtat entre homes i dones.

6. Els drons
A més dels robots, a Tesla el fascinaven els autòmats dirigits a distància. Per això el bot autònom que va dissenyar era un robot sense cables que manejava remotament. Podríem dir que, en realitat, estava posant les bases dels drons actuals. Realment aquests artefactes reuneixen diversos invents de Nikola Tesla, com ara la comunicació sense fils i la robòtica. La seva visió era que arribaria un dia en què es generalitzaria l’ús de màquines dirigides amb control remot i que serien molt útils per a les persones.

Tot i la manca de reconeixements en vida a tots els seus invents i la foscor sobre la seva obra un cop mort, Nikola Tesla segueix molt present. Avui no solament dona nom a l’aeroport de Belgrad, sinó que el cotxe elèctric més conegut porta el seu nom. A més, també dona nom a la unitat d’inducció magnètica (o densitat de flux magnètic) del sistema internacional d’unitats (SI), que es mesura en tesles (T).

També et pot interessar ...

Cinc llibres sobre enginyeria que tot enginyer/a ha de llegir

L’hàbit de la lectura és quelcom que s’adquireix amb la pràctica i la correcta tria dels llibres. El text indicat pot despertar el lector que portes dins. Per això, si ets enginyer, estàs estudiant enginyeria o simplement és un món que t’apassiona, en aquest article et presentem una llista de cinc llibres imprescindibles per a tu.

Què és un PPA?

Actualment ja són moltes les persones que intenten estalviar tot el possible per a la seva jubilació. Hi ha diverses fórmules per estalviar per a