Com s’ha vist afectat el sistema sanitari públic arran de la pandèmia?

L’arribada de la pandèmia causada per la COVID-19 al nostre país el passat mes de març de 2020 va posar de manifest les fortaleses de la nostra societat, però també les seves debilitats. El col·lapse dels serveis sanitaris públics, que van dedicar enormes esforços per controlar la pandèmia, és una realitat que encara vivim, ja que molts dels serveis bàsics s’han bolcat en el control de la pandèmia, deixant a molts usuaris sense accés a aquests serveis.

L’afectació de la pandèmia en els Centres d’Atenció Primària

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) han sigut els primers eslavons de la cadena que més afectats s’han vist per la COVID-19, sobretot arran de la cinquena onada viscuda a Catalunya entre els mesos de juny i agost. La saturació dels CAPs ha implicat demora en visites que estaven programades des de feia mesos, però també retard en els diagnòstics i falta de professionals, en estar confinats o de vacances, per les dates en les quals es va produir l’augment dels casos.

Els professionals de l’Atenció Primària Antoni Sisó-Almirall, Encarna Sánchez, Jaume Benavent i Luís González de Paz van elaborar un estudi sobre l’impacte de la COVID-19 en els CAPS. L’informe conclou que es van produir infra-diagnòstics en moltes malalties cròniques, cardíaques i pulmonars, majoritàriament, segons explica el mitjà El Independiente. El Servei Català de Salut va estimar l’octubre passat que podien trigar entre 18 i 21 mesos en tornar a agafar el ritme que tenien que abans de la pandèmia.

Els fons europeus, una oportunitat desaprofitada per invertir en la Sanitat Pública

Recentment, el Consell de la Unió Europea va acordar destinar 750.000 milions d’euros als 27 estats membre de la UE com a “estímul per a la recuperació” i per fer front “a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19”.  

Espanya, juntament amb Itàlia, serà el país que més milions d’euros rebrà d’aquest pla de recuperació: en total, 69.528 milions d’euros. D’aquesta gairebé setantena milions d’euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol, “poc més d’un 1,5% es destinarà a reforçar les capacitats del sistema nacional de salut”, segons el mitjà InfoLibre. Itàlia, en contraposició, destinarà 15 vegades més: 15.630 milions d’euros. És a dir, la inversió en el sistema sanitari públic augmentarà, però no el suficient per tal que pugui recuperar-se de l’impacte de la COVID-19.

Les assegurances de salut, una alternativa al sistema sanitari públic

A causa de la saturació del sistema sanitari públic, la contractació d’assegurances mèdiques s’ha disparat. Només l’any 2020, es va augmentar en un 4,4%, segons un informe elaborat per l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS), xifres que han anat creixent durant aquest any però de les quals encara no hi ha xifres oficials.

Els ciutadans al·leguen la contractació d’assegurances mèdiques al fet de sentir-se més segurs sabent que poden acudir a la consulta mèdica davant qualsevol signe de malestar, a la vegada que alleugeren la càrrega dels CAPs i hospitals públics.

Els avantatges d’assegurar aspectes de la nostra salut

Comptar amb un producte que asseguri  aspectes de la nostra salut proporciona nombrosos avantatges, com  tranquil·litat, compensació en cas d’intervenció o de malaltia, etc..

A La Mútua dels Enginyers comptem amb diferents assegurances que s’adapten a les teves necessitats i al moment vital on et trobis. Així doncs, pots trobar l’Assegurança de Malalties Greus, l’Assegurança de Despeses Quirúrgiques o l’Assegurança d’Hospitalització, les quals consisteixen en l’abonament a la persona beneficiària de l’import contractat en cas de ser diagnosticada per una malaltia greu, tenir despeses relacionades amb la salut o haver de ser ingressada en un hospital.

La salut és el més important que tenim, fet que ha quedat demostrat després de tot el que hem viscut. No la deixis de banda i consulta’ns qualsevol dubte que tinguis!

També et pot interessar ...

Coneixent els «Unit Linked»

Què són els unit linked? També coneguts com a «fons d’assegurança diversificat», són uns productes d’inversió que han estat creixent en popularitat des dels últims

Declaració de la Renda

La declaració de la renda o de l’IRPF és el moment estel·lar de l’any en el qual tots els ciutadans es preocupen per les seves

Teletrabajo

Teletreball? Sí, però t’has de prevenir

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha portat amb ella el teletreball, que ha vingut per a quedar-se. Aquesta modalitat de treball permet la conciliació familiar i augmenta la productivitat. Tot i això, no podem oblidar l’existència de riscos com els accidents domèstics.

Objectius per aconseguir abans d’acabar el 2019

Et plantegem 5 coses que hauries d’haver fet abans que s’acabi l’any. No són complicades, potser algunes requereixen una mica de força de voluntat, però si compleixes el propòsit, et sentiràs molt millor amb tu mateix.