El 4 de març és el Dia Mundial de l’Enginyeria pel Desenvolupament Sostenible. Més que mai, és necessari prendre mesures i assegurar la continuïtat del planeta amb hàbits i accions beneficioses i respectuoses pel medi ambient.
L’origen de l’enginyeria sostenible
El primer cop que es va parlar del desenvolupament sostenible va ser l’any 1987 en un informe de les Nacions Unides anomenat Informe Brundtland, en el qual es parlava de la relació estreta entre el medi ambient i el context econòmic i social. En aquell moment, van començar a sorgir iniciatives focalitzades en la sostenibilitat, inclosos els projectes d’enginyeria sostenible. Actualment, les àrees en les quals se centra aquesta disciplina són aquelles relacionades amb l’aigua, l’energia, les infraestructures sostenibles i la innovació.
Enginyeria amb consciència ambiental
L’objectiu principal de l’enginyeria és satisfer necessitats i resoldre els problemes de la societat. Per això, la planificació i el disseny dels productes d’enginyeria cada cop es fan amb més consciència ambiental.
Avui dia, la finalitat de l’enginyeria sostenible és agrupar i escollir les alternatives que minimitzin les repercussions sobre el nostre entorn. Els enginyers tracten de ser sostenibles en cadascuna de les fases del seu ofici: des de la ideació del projecte (buscant un resultat el més sostenible possible), fins a la seva execució (fent ús de mitjans i formes de treball que respectin el medi ambient, incideixin de forma mínima i s’integrin al seu entorn).
Aquests són alguns dels exemples de l’enginyeria sostenible:
- Torre del Bank of America
Situada al centre de la ciutat de Nova York, es tracta d’una estructura que aprofita al màxim l’ús de la llum natural i de l’aire fresc gràcies a la presència d’àrees verdes. A més, fa ús de tecnologies avançades en eficiència energètica, com ara el seu sistema de combustió neta, una planta de cogeneració d’energia o el procés d’emmagatzematge tèrmic. Va ser el primer edifici comercial en aconseguir la certificació platí LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Però, això no és tot. L’edifici té incorporat un sistema de recollida d’aigua pluvial que reutilitza com aigües negres pels lavabos. D’aquesta manera, estalvien aigua potable.
- CH2, a Melbourne
L’edifici Council House 2 (CH2) és el primer de la regió en rebre les sis estrelles que atorga el Green Building Council of Australia.
La seva estructura compta amb cèl·lules fotovoltaiques, cobertes reguladores de temperatura, un sistema d’autoreciclatge d’aigües contaminades i altres tecnologies.
- Museo del Mañana, Rio de Janeiro
Porta incorporades fonts d’energia natural en el seu consum i fa ús de l’aigua de la badia per regular la temperatura de l’interior. A més, compta amb panels solars fotovoltaics que s’ajusten per aprofitar millor els raigs de sol.
- One Angel Square, Manchester
Considerat un dels edificis més sostenibles d’Europa, compta amb una de les qualificacions més altes donades per BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).
És capaç de reduir el 50% del seu consum d’energia i el 80% de carboni. El formigó de l’estructura fa la funció d’esponja tèrmica que minimitza la quantitat d’energia necessària per refredar l’edifici. També disposa de sistemes de reciclatge hídric i recol·lecta l’aigua de la pluja. A més, té una planta de cogeneració de biodièsel que utilitza oli de colza per proveir energia i escalfor.
- Torre Pearl River, Xina
El propòsit d’aquest edifici és produir més energia de la que consumeix.
La forma de l’edifici està pensada per adaptar-se al comportament de la natura del seu entorn i per aprofitar al màxim el vent i el sol per generar energia. Va obtenir la certificació platí LEED-CS, la més alta.
Què tenen en comú totes aquestes obres de l’enginyeria sostenible?
Si parem atenció en aquests edificis, no són més que la posada en comú de diferents elements propis de l’enginyeria sostenible i la tecnologia que tenen com a objectiu aconseguir energia neta, de manera eficient i tenint present el reciclatge de recursos. Per exemple, la majoria d’edificacions estan dissenyades per funcionar gràcies a l’energia solar, a l’energia del vent o per aprofitar i fer un ús ecològic de l’aigua.
Viure de manera eficient gràcies a l’enginyeria sostenible
Gràcies al desenvolupament de les energies renovables i de la innovació tecnològica, podem disposar de construccions que incorporen diferents tècniques que ens permeten viure d’una manera més eficient i respectuosa amb el nostre entorn i el medi ambient.
Encara és necessari posar consciència en les fites i tot el que hem avançat fins al dia d’avui, però, també, en aquelles coses en què encara hem de treballar i les disciplines on queda feina per desenvolupar.
Ser sostenible és un objectiu que ens hem de marcar en el nostre dia a dia per així aconseguir-lo amb el conjunt de la societat.