Com transformar la patacada de setembre en un repte personal

Si la patacada econòmica de gener és important, la de setembre és, per a la majoria de la població, la més cara.

La temporada estival ha finalitzat i, amb ella, gran part dels estalvis. És moment de fer un balanç de les despeses estiuenques i optimitzar al màxim les nostres finances per poder cobrir factures que, inevitablement, hem d’afrontar. Setembre significa un nou curs, amb o sense fills.

Segons un estudi recent, es calcula que totes les famílies amb fills en edat escolar gastaran entre 250 i 300 euros per cada fill en els materials necessaris per a la tornada a l’escola. El mateix estudi apunta que “gairebé el 40% de les famílies considera aquest desemborsament com el principal repte al qual els pares s’enfronten després de les vacances”. Un volum de despeses que per a molts és realment excessiu.

Perquè la tornada a la rutina sigui menys brusca,  des del departament d’Estalvi i Inversió de La Mútua dels Enginyers us recomanem seguir alguns dels següents consells.

 

Fes un balanç de la situació financera actual

En primer lloc, cal deixar clar que mirar cap a una altra banda no és una opció, especialment si recorrem a un deute. Tard o d’hora haurem de fer números i valorar el saldo disponible per a les despeses familiars previstes com l’educació o les factures de la llar.

Per això, en aquesta època de l’any, el primer és calcular quants diners hem gastat durant les vacances. És important revisar que no hi hagi càrrecs extra en cap dels nostres pagaments realitzats, donat que és típic que en països estrangers se’ns cobrin comissions indegudes que haurem de reclamar.

En aquest sentit és una bona idea realitzar el nostre propi pressupost. Ens servirà per controlar els diferents ingressos i despeses de la nostra economia familiar i, així, tenir una idea més clara dels diners que podem destinar a cada partida de despesa o inversió. Alhora, els podem situar orientativament en un calendari per conèixer el moment de l’any en el qual es produiran i així planificar millor les èpoques en què haurem de ser més estrictes amb el control de les despeses mensuals.

 

Mantingues les despeses a ratlla

Al tornar de vacances, i especialment si ens hem vist obligats a gastar aquells estalvis que eren intocables, hem de fer un esforç i reduir dràsticament les despeses innecessàries. En lloc d’anar a sopar fora amb els amics o la família, organitzar un menjar a casa és una bona alternativa.

A més, us aconsellem repassar molt bé els rebuts i valorar si és necessari estar subscrit a totes aquestes coses de les quals no traiem cap profit.

 

Alguns trucs financers

Abusar del crèdit per millorar les finances té els seus pros i contres. Recordeu ajustar els límits dels vostres comptes per pagar el mínim. Com més aviat saldeu el vostre deute, menys interessos del crèdit haureu d’afrontar.

En cas d’una acumulació altíssima de saldo en diferents targetes de crèdit, és altament recomanable consolidar el deute transferint tots els saldos a una única targeta que tingui, sobretot, la taxa d’interès i els costos de manteniment més baixos.

 

Marca’t objectius d’estalvi segons les teves prioritats

Has d’ordenar les teves necessitats per prioritats i establir metes d’estalvi que puguis complir a curt, mitjà i llarg termini. Fer això et motivarà a l’hora de fer ajustos, donat que pensar en anar de vacances, comprar un cotxe nou o pagar la universitat dels teus fills, farà que et sentis més fort a l’hora de reduir les teves despeses.

I pels que siguin de naturalesa “poc estalviadora”, existeix un vell truc molt efectiu: seguir el 50/50, és a dir, ingressar en un pla d’estalvis (SIALP, cartera de fons o assegurança de vida-estalvi), la mateixa quantitat que la gastada. Aquest moviment no us permetrà augmentar els vostres estalvis però, almenys, els podreu mantenir.

Encara que tots aquests consells semblen obvis, no tothom els té en compte i està provat que poden transformar la patacada econòmica de Setembre en un repte personal.

 

Més informació

Si voleu saber més sobre les nostres recomanacions en temes d’estalvi i inversió, us recomanem els següents articles relacionats:

També et pot interessar ...

Plan de ahorro

Plans d’estalvi SIALP. Tot el que has de saber

Els plans d’estalvi a llarg termini són un nou producte o instrument d’estalvi, que es realitza entre el contribuent i l’entitat financera o asseguradora i està dirigit principalment a petits inversors.

James Watt: la màquina de vapor

T’has preguntat qui va inventar la màquina de vapor? La primera màquina de vapor va ser desenvolupada en 1633. S’atribueix la seva creació a Eduard

Arriba iGenium’18, la cita anual de l’enginyeria

El proper dimarts 23 d’octubre tindrà lloc la 7a edició d’ iGenium, la cita anual de l’enginyeria que organitza l’Institut d’Enginyers de Catalunya i que enguany tindrà lloc a la seu del Col·legi de Camins a Barcelona.

Finances per a enginyers

L’estudi de les finances té actualment un enorme camp d’aplicació per a professionals no financers i en especial per a professionals de l’enginyeria que vulguin

rendes vitalícies

Assegurança de rendes vitalícies: el complement ideal a la pensió?… però compte, hi ha canvis a la vista

Les rendes vitalícies son una de les millors opcions per a colocar els beneficis d’operacions patrimonials (la venda d’una segona residència, una herència, la venda d’unes accions o d’unes participacions en fons d’inversió, etc.). L’entitat asseguradora garanteix al seu client / assegurat una renda periòdica fins al seu traspàs, a canvi del lliurament inicial d’una quantitat de diners (prima única).