Cinc llibres sobre enginyeria que tot enginyer/a ha de llegir

L’hàbit de la lectura és quelcom que s’adquireix amb la pràctica i la correcta tria dels llibres. El text indicat pot despertar el lector que portes dins. Per això, si ets enginyer, estàs estudiant enginyeria o simplement és un món que t’apassiona, en aquest article et presentem una llista de cinc llibres imprescindibles per a tu.

1. El teorema del lloro

Autor: Denis Guedj

Any: 2006

“La novel·la amb la que aprendràs matemàtiques” anuncia el seu subtítol, ja que amb un toc d’humor i una narració dinàmica, sense adonar-te’n, passaràs per sobre dels temes més importants d’aquesta disciplina.

La història gira entorn una pintoresca família que viu a París. Aquesta està formada pel senyor Ruche, la seva companya Perrette amb els seus tres fills. Un dia, Max, el més petit dels nens, rescata a un lloro malferit i se l’emporta a casa. El senyor Ruche rep un paquet de llibres de matemàtiques amb unes cartes d’un vell amic que acaba de ser assassinat. Diferents episodis creen sospites a la família, la qual s’acaba endinsant en una investigació per esbrinar el missatge que el misteriós amic els fa arribar.

2. La psicologia dels objectes quotidians

Autor: Donald Norman

Any: 1988

Aquest psicòleg estatunidenc presenta en aquesta obra una reflexió i, alhora, una crítica sobre els objectes que conviuen amb nosaltres en el dia a dia.

El telèfon, les portes o els manuals d’instruccions son alguns dels protagonistes qüestionats en aquest llibre. Des de l’humor, l’autor analitza els dissenys d’aquestes andròmines, la relació que establim amb elles i la percepció que ens causen del món. Les alternatives de confecció d’aquests objectes que proposa se centren en l’ús que fan els humans d’ells i no pas en un disseny que els fa inservibles i complicats en la seva manipulació. No només apel·la als dissenyadors en aquest discurs, també als consumidors que han de prendre una postura activa en l’exigència d’aquest canvi de plantejament pels utensilis.

3. La enginyería és humana: la importància de l’error en l’èxit del disseny

Autor: Henry Petroski

Any: 2007

Aquest llibre et reconciliarà amb l’error, la oportunitat de fallar i l’equivocació com a font d’èxit. Si mai has decaigut davant una adversitat, aquest llibre t’impulsarà a no deixar-ho d’intentar. L’argument que utilitza és que l’enginyeria és una temptativa humana i, per tant, està subjecte a l’error.

Petroski fa una passada pels errors que hi ha hagut al llarg de la història al món de la enginyeria, com l’ensorrament de les passarel·les de l’hotel Hyatt de Kansas City, el Pont de Tacoma Narrows o els accidents del DC 10 o el Comet per tal de demostrar que l’error és un element inherent a la vida. L’autor posa èmfasi en la derrota com a font de lliçons necessàries per avançar i el considera el millor mètode per aprendre.

4. Planilàndia

Autor: Edwin Abbott

Any: 1884

Escrit fa més de 130 anys, aquest llibre permet al lector amb coneixements matemàtics i d’enginyeria repassar conceptes, però no aprendre de nous, ja que en l’època que es va gestar, encara no eren vigents les teories de la relativitat o la mecànica quàntica, motiu pel qual l’autor es podia permetre fantasiejar les dimensions i la geometria.

Planilàndia escenifica un món jerarquitzat, en el que cada estrat forma part d’una dimensió. Les dones es troben a la posició més baixa i la seva forma de representació són les línies. Per sobre d’elles estan els isòsceles, que són els obrers i soldats i els equilàters, que corresponen als artesans i comerciants. La part superior està composta pels polígons de sis o més costats que formen part de la classe noble i per últim, els sacerdots, els cercles. Tot aquell que no estigui dins d’aquest triangle és considerat com irregulars, que són sacrificats al néixer o aïllats socialment. La narració la fa un quadrat, qui veu la vida en dos dimensions. Aquesta obra va esdevenir una sàtira social molt innovadora del seu temps.

5. La mà que pensa

Autor: Juhani Pallasmaa

Any: 2014

Per Pallasmaa la mà te vida pròpia, no es limita a obeir les ordres que li mana el cervell, si no que actua i ha actuat al llarg de la història des d’un paper actiu i primordial per a l’evolució de l’arquitectura.

Segons la seva teoria, la intel·ligència de l’home s’ha donat mitjançant l’ús de les mans, desenvolupant el coneixement existencial i justificant la percepció multisensorial de l’art. Tot i que poden semblar conceptes molt complicats, el desenvolupament que fa l’autor en els vuit capítols que formen aquest llibre aclareix i exemplifica aquesta relació entre art i ciència.

També et pot interessar ...

Diferències entre precisió i exactitud

Signifiquen el mateix els conceptes d’exactitud i precisió? Segons les definicions de la RAE: Precisió: Del llat. praecisio, -ōnis ‘corte’, ‘concisió’. 1. f. Qualitat de

Saps quin és el pla de pensions més rendible de l’any 2020?

En un any marcat per la pandèmia de la Covid-19 com ha sigut aquest últim, la borsa ha vist afectada la seva activitat. Els mercats borsaris han reflectit la incertesa que predomina a les nostres vides a causa del coronavirus. El cas de l’Enginyers Borsa PP, que forma part del sistema associat dels plans de pensions, ha estat excepcional, ja que només 47 plans de pensions dels 178 que integren la seva categoria han arribat a finals d’any amb rendiment positiu. La seva rendibilitat ascendeix fins al 19,00%, encapçalant la llista del top ten dels deu plans de borsa que superen el 10% de rendibilitat.

Les dones en l’enginyeria

Hi ha qui diu que en camps com l’enginyeria només han destacat homes. Aquesta afirmació implicaria un gran desconeixement de la història de l’enginyeria, a