sostenibilidad i ética

L’ètica i la sostenibilitat a les empreses

En una economia del coneixement i molt globalitzada es fa imprescindible crear un nou model que garanteixi un equilibri entre economia, societat i medi ambient. Cada vegada més, la societat té una consciència lligada a la sostenibilitat i l’ètica, i demanda que les empreses s’alienin amb aquest compromís. Per tal d’aconseguir-lo, aquest canvi s’està convertint en una prioritat per a petites, mitjanes i grans empreses.

Què significa que una empresa sigui sostenible o ètica?

Ser sostenible no és penjar-se una etiqueta verda i dir que la marca és sostenible. Ser una empresa sostenible és crear valor econòmic, mediambiental i social per a contribuir al benestar de la societat i les generacions futures, i protegir la naturalesa. Aquelles empreses que es comprometin amb el medi ambient i amb l’ètica acabaran tenint avantatges competitius. Segons un estudi realitzat pel Boston Consulting  Group i l’Institut Tecnològic de Massachusetts, els clients no els hi agraden les empreses que no demostren un compromís sostenible i, de la mateixa manera, un 44% dels inversors/es no inverteixen en empreses que no tinguin una línia d’accions sostenibles y éticas.

Com integrar l’ètica i la sostenibilitat a les empreses

Abans que res, l’entitat ha d’adoptar una mentalitat basada en aquests dos factors a llarg termini, ja que aquest canvi de mentalitat requereix un temps i és molt important involucrar a la direcció de l’empresa. Després, s’ha d’identificar el que és capaç de fer la teva empresa. Analitzar els clients de l’entitat, quina activitat desenvolupen i on la fan. Després d’aquesta anàlisi, s’haurà d’establir i organitzar els objectius a complir.

També has d’aplicar l’economia circular per tal de gestionar d’una millor manera els residus que genera l’empresa i estudiar si es pot implementar algun tipus de millora per fer-ho més sostenible. L’economia circular busca reduir l’entrada de components i reutilitzar els que ja estan al mercat per produir menys residus. A més a més, l’empresa ha d’utilitzar fonts renovables per estalviar recursos energètics. Tampoc ens hem d’oblidar de la cadena de subministrament. L’entitat ha de conèixer quins són els seus proveïdors i com actuen. La societat demanda cada vegada més que les empreses siguin completament transparents amb les seves relacions amb els proveïdors i què passa en aquesta cadena.

Apostar per un futur ètic i sostenible esdevé una decisió important i determinant pel futur de les empreses i la societat. Comprometre’s amb l’ètica i la sostenibilitat és indispensable per generar confiança a la societat.

També et pot interessar ...

El teletreball ha arribat per quedar-se: les empreses i treballadors/es prefereixen un model híbrid

Un any i mig després de l’inici de la pandèmia, el teletreball s’ha implementat com una mesura no només per la protecció que ofereix als treballadors i treballadores, sinó també pels beneficis que comporta el fet de poder treballar des de casa. L’any 2019, només un 4,8% dels espanyols treballa des de casa, xifra que va augmentar fins al 34% durant el confinament, i que s’ha estabilitzat des d’aleshores. El teletreball ha arribat per a quedar-se.

Equip e-Ride ETSEIB

Un grup d’estudiants del ETSEIB participen el proper Juliol en l’Smart Moto Challenge, que es celebra al Circuit de Catalunya. La competició reuneix equips de

Teletrabajo

Teletreball? Sí, però t’has de prevenir

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha portat amb ella el teletreball, que ha vingut per a quedar-se. Aquesta modalitat de treball permet la conciliació familiar i augmenta la productivitat. Tot i això, no podem oblidar l’existència de riscos com els accidents domèstics.

IoT Catalan Alliance

Al desembre del 2015 es presenta en públic una nova iniciativa al voltant del Internet de les Coses (Iot en les seves sigles en anglès):