Els robots socials arriben a les empreses

Què és un robot social? Un robot social és un robot autònom que interactua i es comunica amb els éssers humans i altres agents físics autònoms seguint comportaments socials i regles vinculades al seu rol. Aquesta definició suggereix que un robot social ha de tenir una encarnació física (els caràcters de la pantalla quedarien exclosos). Recentment, s’han desenvolupat robots que utilitzen la pantalla per mostrar el cap de l’androide. Aquesta màquina està a la frontera de ser un robot. Si el cos només funciona com un suport per a la pantalla, el sistema no pot ser considerat un robot. Però si el robot té algunes capacitats físiques del motor i el sensor, llavors es pot considerar un robot. Aquests tipus de robots han sigut els protagonistes de la recent fira Global Robot Expo . De fet, 2017 pot ser l’inici de l’expansió i èxit dels robots socials en l’àmbit empresarial. Per avançar-se a aquest creixement, diverses universitats s’han unit en el consorci RoboCity3000  per promoure la investigació i la tecnologia en nombroses aplicacions robòtiques centrades en la persona d’àrees metropolitanes i del camp.

Al món empresarial ha despertat un gran interès la incorporació de robots socials a diferents activitats i processos. El robot Pepper n’és un bon exemple.

Qui és el Pepper? Pepper és un robot social desenvolupat a França que forma part del conglomerat japonès Softbank. Es tracta d’un robot amb forma humana. És bondadós, sorprenent i entranyable. L’objectiu del seu disseny és ser un company quotidià genuí, la principal qualitat del qual és la seva capacitat de percebre emocions. Pepper és el primer robot humanoide capaç de reconèixer les emocions humanes i que adapta el seu comportament a l’estat d’ànim del seu interlocutor.

Al Japó, hi ha més de 140 oficines de SoftBank que utilitzen al Pepper per donar la benvinguda, informar i divertir als clients. Pepper també ha esdevingut el primer robot humanoide que s’ha adaptat a les llars dels japonesos.

En aquests moments no estan dissenyats per al treball físic. Actualment, la seva activitat està enfocada cap a la interacció amb els clients de manera atractiva. El potencial dels robots humanoides és molt important.

Aquest robot té unes característiques que fan que sigui ideal en entorns relacionats amb l’atenció al públic. Aquestes son algunes de les funcions que pot fer:

  • Atraure l’atenció dels clients
  • Presentar productes i explicar les seves característiques
  • Facilitar informació al client sobre ubicacions i serveis
  • Escanejar cupons, tarjetes, codis QR, EAN, etc.
  • Connectar-se i compartir arxius amb CRM, ERP, botiga on-line, web corporativa, etc.

Quant costa aquest robot? Algunes webs publiquen preus orientatius entorn als 20.000 euros. Aquestes especifiquen que el seu ús és exclusivament empresarial i científic.
Sens dubte, el futur pròxim en el món de l’empresa comptarà amb nous treballadors (aquest cop seran robots socials).

També et pot interessar ...

L’economia circular, protagonista d’iGenium 2017

El proper dimarts 24 d’octubre els enginyers tenim cita a iGenium ’17, que aquesta any compleix el seu 6ª edició. El conseller d’Economia i Coneixement, Santi Vila, inaugurarà oficialment aquesta trobada anual de les enginyeries, que tindrà lloc al Palau Robert de Barcelona (de 15:30h a 20:30h) i que organitza l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC).

Finances per a enginyers

L’estudi de les finances té actualment un enorme camp d’aplicació per a professionals no financers i en especial per a professionals de l’enginyeria que vulguin