Buscar

Nikola Tesla: enginyer i visionari

Nikola Tesla (Croàcia 1856-Nova York, 1943) va ser un físic, matemàtic, enginyer electricista i inventor nord-americà d’origen serbi. És una figura fonamental en la història del progrés.

Nikola Tesla és considerat per molts estudiosos com un geni inventor a l’ombra d’altres inventors. Això és així ja que els seus mèrits li van ser atribuïts a altres científics més coneguts com són Edison i Marconi.

Per exemple, Marconi, qui va utilitzar disset patents de Nikola per a la seva primera retransmissió en 1901, atribuint-se el mèrit sense citar Tesla. La Cort Internacional l’any 1943 va esmenar aquest furt, però encara avui la cultura popular reconeix Marconi com a inventor de la ràdio.

Amb el temps Nikola Tesla va recuperant el lloc que de veritat es mereix en la història. Però segurament ens hàgim preguntat, ¿per què tant d’interès a voler eliminar a Tesla? Dos són els motius principals:

  • Nikola Tesla mai va voler enviar articles d’informació a la comunitat acadèmica, de manera que es va guanyar l’enemistat amb ells.
  • L’Objectiu de Tesla era poder obtenir energia de forma gratuïta per a tothom i que pogués ser enviada sense fils. Per tant, aquesta idea xocava directament amb les aspiracions del poder econòmic.

Per a molts és el més gran inventor del segle passat, ja que gràcies a Tesla l’electricitat arriba avui a milions de llars.

Nikola Tesla és conegut principalment per les seves nombroses invencions en el camp de l’electromagnetisme, les quals va desenvolupar a finals del segle XIX i principis del segle XX. Tesla també està considerat el pare de la ràdio i el corrent altern.

El treball teòric de Tesla juntament amb les seves patents crearia el que són les bases dels sistemes moderns de potència elèctrica per corrent altern (CA). Entre elles el sistema polifàsic de distribució elèctrica i el motor de corrent altern, els quals van contribuir de manera important al naixement de la Segona Revolució Industrial.

La unitat d’inducció del camp magnètic del Sistema Internacional d’Unitats porta el nom de tesla (T) en el seu honor.

Tesla va posar totes les seves forces i obstinació a desenvolupar les seves idees, però va tenir molt poca cura en registrar i, per tant, en defensar la seva propietat intel•lectual.

L’anomenada guerra de les corrents, va ser un dels casos més sonats del seu enfrontament amb Thomas Edison, amb el qual va començar a treballar l’any 1884. Edison basava els seus mètodes de treball empírics mitjançant l’assaig i l’error, mentre que Tesla era molt més científic i reflexiu.

La rivalitat que existia entre ambdós va donar lloc al que es coneix popularment com la guerra dels corrents, una disputa entre tots dos per demostrar el descobriment i la patent de l’electricitat. Edison defensava el sistema del corrent continu mentre que Tesla defensava el sistema de corrent altern.

Malgrat una campanya de desprestigi d’Edison contra Tesla, el corrent altern es va acabar imposant i actualment s’utilitza en totes les llars.

En definitiva, Tesla no va obtenir el reconeixement del que sí va gaudir Edison, molt més hàbil en l’àmbit comercial i empresarial.

També et pot interessar ...

Les cinc construccions d’enginyeria civil més impressionants del món

L’enginyeria resulta un camp molt difícil d’entendre per a les persones i, tot i que cada vegada es demanen més perfils professionals STEM (científics, tecnològics, enginyers o matemàtics), les matriculacions en aquestes carreres disminueixen any rere any. Un dels motius pels quals succeeix això és la falta de referents i, precisament, la poca informació sobre aquests tipus de carreres. Per això, hem fet un recull de les cinc construccions d’arreu del món que no pot perdre’t i que han sigut possibles gràcies a l’enginyeria.

El poder del Big Data

En primer lloc, què és el Big Data? En termes generals ho podríem definir com la tendència en l’avanç de la tecnologia, cap a un