Buscar
innovació-energia-renovable

Innovació en energia renovable

La innovació i la tecnologia és clau per a impulsar el desenvolupament de les energies renovables. En aquest context, l’enginyeria obté un paper fonamental per a impulsar avanços tecnològics, que fan possible la transició cap a un futur més sostenible.

Emmagatzematge d’energia

L’enginyeria ha permès la creació de bateries d’última generació, amb major capacitat i menys cost, que emmagatzemen l’energia generada per fonts renovables per a un ús posterior. Els panells solars o l’energia fotovoltaica experimenten una innovació amb la investigació de nous materials i dissenys per a augmentar la seva eficiència.

Optimització de les instal·lacions

Els enginyers i enginyeres estan desenvolupant turbines més eficients i amb un menor impacte ambiental, així com en la incorporació d’aerogeneradors en àrees urbanes. De la mateixa manera, s’estan desenvolupant noves tecnologies per tal d’optimitzar el potencial energètic de la força dels rius o les corrents marines. 

Xarxes intel·ligents

L’enginyeria ha impulsat l’evolució de les xarxes intel·ligents, conegudes com smart grids. Aquests sistemes permeten una gestió més eficient de l’energia, optimitzant  la distribució i la integració de les fonts renovables. Mitjançant aquesta optimització, s’han creat xarxes elèctriques més resilients i capaces d’adaptar-se a les fluctuacions en la generació d’energia.

Intel·ligència Artificial en la generació d’energia renovable

La Intel·ligència Artificial també ha arribat a l’energia renovable. La gestió de grans quantitats de dades necessita una optimització de la generació i el consum  d’energia. La IA processarà totes aquestes dades i ajudarà en aquesta optimització dels sistemes d’energia renovable. De la mateixa manera, la IA permet desenvolupar sistemes de monitoratge i control més precisos per millorar la gestió dels recursos energètics. 

Blockchain per al seguiment i control d’energies renovables

El blockchain permet el registre i la verificació de les transaccions, per tant, s’utilitza per rastrejar i verificar la font del consum energètic. Aquest rastreig es torna indispensable quan hi ha diversos participants en la generació d’energia i és necessari assegurar que aquesta energia és totalment renovable i no s’ha barrejat amb energia no renovable. Amb aquesta tecnologia, millora l’eficiència i la transparència d’aquesta generació i consum d’energia.

L’enginyeria com a agent essencial en la innovació

Els enginyers i enginyeres impulsen aquest avanç per aconseguir un futur sostenible. Per tant, la intersecció entre la innovació en energies renovables i l’enginyeria és la clau per a construir un món amb energia completament neta i sostenible.

També et pot interessar ...

Saps quin és el pla de pensions més rendible de l’any 2020?

En un any marcat per la pandèmia de la Covid-19 com ha sigut aquest últim, la borsa ha vist afectada la seva activitat. Els mercats borsaris han reflectit la incertesa que predomina a les nostres vides a causa del coronavirus. El cas de l’Enginyers Borsa PP, que forma part del sistema associat dels plans de pensions, ha estat excepcional, ja que només 47 plans de pensions dels 178 que integren la seva categoria han arribat a finals d’any amb rendiment positiu. La seva rendibilitat ascendeix fins al 19,00%, encapçalant la llista del top ten dels deu plans de borsa que superen el 10% de rendibilitat.

Cinc llibres sobre enginyeria que tot enginyer/a ha de llegir

L’hàbit de la lectura és quelcom que s’adquireix amb la pràctica i la correcta tria dels llibres. El text indicat pot despertar el lector que portes dins. Per això, si ets enginyer, estàs estudiant enginyeria o simplement és un món que t’apassiona, en aquest article et presentem una llista de cinc llibres imprescindibles per a tu.

Els beneficis de tenir contractada una assegurança d’hospitalització

Quan hem de ser ingressats a l’hospital a causa d’un accident, una malaltia o un altre motiu, s’ha de fer front al problema de salut, però també al costos econòmics que comporta l’estància al centre sanitari. Comptar amb una assegurança d’hospitalització en aquests moments ajuda a cobrir despeses inesperades amb les que es troben molts pacients.