Buscar
innovació-energia-renovable

Innovació en energia renovable

La innovació i la tecnologia és clau per a impulsar el desenvolupament de les energies renovables. En aquest context, l’enginyeria obté un paper fonamental per a impulsar avanços tecnològics, que fan possible la transició cap a un futur més sostenible.

Emmagatzematge d’energia

L’enginyeria ha permès la creació de bateries d’última generació, amb major capacitat i menys cost, que emmagatzemen l’energia generada per fonts renovables per a un ús posterior. Els panells solars o l’energia fotovoltaica experimenten una innovació amb la investigació de nous materials i dissenys per a augmentar la seva eficiència.

Optimització de les instal·lacions

Els enginyers i enginyeres estan desenvolupant turbines més eficients i amb un menor impacte ambiental, així com en la incorporació d’aerogeneradors en àrees urbanes. De la mateixa manera, s’estan desenvolupant noves tecnologies per tal d’optimitzar el potencial energètic de la força dels rius o les corrents marines. 

Xarxes intel·ligents

L’enginyeria ha impulsat l’evolució de les xarxes intel·ligents, conegudes com smart grids. Aquests sistemes permeten una gestió més eficient de l’energia, optimitzant  la distribució i la integració de les fonts renovables. Mitjançant aquesta optimització, s’han creat xarxes elèctriques més resilients i capaces d’adaptar-se a les fluctuacions en la generació d’energia.

Intel·ligència Artificial en la generació d’energia renovable

La Intel·ligència Artificial també ha arribat a l’energia renovable. La gestió de grans quantitats de dades necessita una optimització de la generació i el consum  d’energia. La IA processarà totes aquestes dades i ajudarà en aquesta optimització dels sistemes d’energia renovable. De la mateixa manera, la IA permet desenvolupar sistemes de monitoratge i control més precisos per millorar la gestió dels recursos energètics. 

Blockchain per al seguiment i control d’energies renovables

El blockchain permet el registre i la verificació de les transaccions, per tant, s’utilitza per rastrejar i verificar la font del consum energètic. Aquest rastreig es torna indispensable quan hi ha diversos participants en la generació d’energia i és necessari assegurar que aquesta energia és totalment renovable i no s’ha barrejat amb energia no renovable. Amb aquesta tecnologia, millora l’eficiència i la transparència d’aquesta generació i consum d’energia.

L’enginyeria com a agent essencial en la innovació

Els enginyers i enginyeres impulsen aquest avanç per aconseguir un futur sostenible. Per tant, la intersecció entre la innovació en energies renovables i l’enginyeria és la clau per a construir un món amb energia completament neta i sostenible.

També et pot interessar ...

Congressos d’enginyeria el 2015

L’organització d’un congrés no és una tasca fàcil, però no només en el sentit administratiu sinó també per l’àmbit protocol•lari del mateix. Actualment es realitzen

Quin Pla d’Estalvis de La Mútua t’escau més?

Un pla d’estalvis és un producte financer que permet a l’usuari planificar una estratègia d’estalvi i anar configurant així un coixí d’estalvis per a poder utilitzar quan més els necessitem, ja sigui per comprar un cotxe, anar a la universitat, comprar una casa o anar de viatge, entre d’altres.

Els plans d’estalvi són un dels productes més senzills de contractar i d’entendre, ja que no requereixen de condicions estranyes per a contractar-los, i ens proporcionen nombrosos beneficis. Ens permeten planificar una quantitat mensual per estalviar, creant així un hàbit, però també existeixen plans flexibles que, a banda d’ajudar-nos a estalviar una quantitat periòdica, donen l’opció d’aportar més diners en qualsevol moment.

La pandemia no atura als inventors

Cada any neixen nombrosos projectes duts a terme de la mà de l’enginyeria. Projectes que fan possible el que sembla pràcticament impossible, que busquen solucions a problemes socials, climàtics o de salut i altres enfocats a proporcionar accessibilitat a totes les persones independentment de les seves capacitats. En aquesta publicació presentem 5 invents revolucionaris creats en 2020.