James Watt: la màquina de vapor

T’has preguntat qui va inventar la màquina de vapor? La primera màquina de vapor va ser desenvolupada en 1633. S’atribueix la seva creació a Eduard Somerset. Però qui va inventar la màquina de vapor que realment va revolucionar al món, va ser l’enginyer escocès James Watt.

En canvi, hi ha una falsa idea de considerar a Watt com el veritable inventor de la màquina de vapor. Això es deu al gran nombre d’aportacions que va fer per al seu desenvolupament.

Però, ¿Qui és realment James Watt? Encara que no va assistir a l’escola, sent educat probablement per la seva mare a casa, les seves aportacions i investigacions li han valgut un important lloc en la història. Des de molt petit va demostrar moltes habilitats manuals, capacitats d’enginyeria i aptitud per les matemàtiques.

Interessat en les màquines de vapor, inventades per Thomas Savery i Thomas Newcomen, James Watt va determinar les propietats del vapor, especialment la relació de la seva densitat amb la temperatura i la pressió.

Va construir i patentar en 1769, a partir d’una màquina atmosfèrica de Thomas Newcomen i Savery de 1712, el primer motor a vapor amb càmera de condensació externa d’ús pràctic.

James Watt va iniciar la seva fabricació en 1772 en una societat amb John Roebuck i més tard en 1774 amb Matthew Boulton.

El primer ús que se li va donar al motor a vapor va ser el bombament d’aigua de les mines. Amb aquesta nova eina es va aconseguir augmentar i abaratir la producció de carbó.

En 1781 va desenvolupar la seva segona versió del motor a vapor, de doble efecte; agregant la corredissa d’obertura i tancament de vàlvules en 1782, i la millora del mecanisme biela-manovella per convertir el moviment rectilini alternatiu en rotatori a 1783, de manera que la màquina va adquirir nivells de practicitat i fiabilitat per a màquines tèxtils i altres dispositius més avançats.

En 1775 van començar a fabricar màquines de vapor i va continuar amb les investigacions que li van permetre patentar altres importants invents, com el motor rotatiu per impulsar diversos tipus de maquinària; el motor de doble efecte, en el qual el vapor pot distribuir-se a un i altre costat del cilindre, i l’indicador de vapor que registra la pressió de vapor del motor.

James Watt es va retirar de l’empresa en 1800 per dedicar-se completament al treball de recerca.

Hem de saber també que la unitat elèctrica watt (W) va rebre el nom en honor seu. A més, des de l’any 1882 es designa amb el nom de Watt a la unitat de potència.

En 1785, Watt va ser nomenat membre de la Royal Society de Londres, i en 1814 de l’Acadèmia francesa de Ciències. En 1806, la Universitat de Glasgow el va nomenar doctor honoris causa. Sens dubte una trajectòria excel•lent i que va quedar marcada com un veritable impulsor de la revolució industrial.

També et pot interessar ...

Objectius per aconseguir abans d’acabar el 2019

Et plantegem 5 coses que hauries d’haver fet abans que s’acabi l’any. No són complicades, potser algunes requereixen una mica de força de voluntat, però si compleixes el propòsit, et sentiràs molt millor amb tu mateix.