Aprendre a gestionar les finances personals ens pot ajudar a descobrir quant gastem i a què ho destinem. D’aquesta manera, podrem prendre decisions encertades i veure de què podem prescindir. L’estalvi és un element molt important en l’àmbit familiar, però implica deixar de consumir per cobrir riscos o necessitats futures.
A continuació, trobaràs 10 llibres que poden resultar-te molt útils si vols millorar els teus mètodes financers o augmentar els estalvis.
1. Pare ric, pare pobre – Robert Kiyosaki i Sharon Lechter, 1997
Aquest llibre explica el concepte de llibertat financera a través de la inversió, els immobles, ser amo de negoci i l’ús de tàctiques de protecció financera. Pare Ric, Pare Pobre està escrit de forma anecdòtica i està orientat a crear un interès públic en les finances i a entendre la importància de l’educació financera.
2. Les trampes dels diners – Dan Ariely, Jeff Kreisler, 2017
Ariely i Kreisler (un expert financer i un gran divulgador) s’ajunten per analitzar una sèrie de comportaments quotidians per demostrar com la nostra gestió dels diners sovint és equivocada i ens converteix en els nostres pitjors enemics. Amb un gran sentit de l’humor, reflexionen sobre les decisions que prenem pel que fa als diners.
3. Tingues pitjor cotxe que el teu veí – Luis Pita, 2012
Luis Pita detalla totes les claus que li han servit a ell mateix per gaudir d’una independència financera de deu anys, la qual permet dedicar-se a la feina somiada, emprendre projectes o dedicar temps als éssers estimats. A través de consells molt simples i amb un llenguatge molt senzill, Tingues pitjor cotxe que el teu veí explica com aconseguir la teva independència financera sense la necessitat de ser un expert en finances.
4. Viure 5 persones amb 5 euros al dia – Stefania Rossini, 2013
Crear un hort urbà, reutilitzar la roba de manera creativa, fabricar cosmètics o productes de neteja, crear accessoris … Stefania Rossini t’ofereix aquests consells i més en aquest llibre, que t’ajudarà a estalviar en l’àmbit domèstic i a reflexionar sobre allò que comprem però no necessitem.
5. Economia per estar per casa – Olvido Macías, Carlos Rodríguez, Ignacio Rodríguez, Pedro Pablo González, 2012
Constantment ens enfrontem a una infinitat de qüestions relacionades amb l’economia i les finances. Com m’afecta la reforma laboral? Per què puja la gasolina? Què és un fons d’inversió? Els autors d’aquest llibre, tres reconeguts periodistes i un economista, reuneixen els dubtes més comuns que afecten a qualsevol ciutadà per aclarir conceptes i desmuntar tòpics.
6. Finances personals per dummies – Vicente Hernández, 2012
Gràcies a aquest llibre, aprendràs a organitzar els teus números de manera intel·ligent i amb sentit comú. A través d’alguns consells molt senzills i sense necessitat de ser un expert, podràs gestionar els teus diners i oblidar-te dels aclaparaments.
7. Independitza’t del pare Estat – Carlos Galán Rubio, 2015
Amb un llenguatge molt proper, Galán et convida a examinar la teva consciència i reflexionar sobre el teu futur i el futur del sistema de pensions. Amb aquesta guia, encara que no tinguis coneixements d’economia, aprendràs a estalviar i si comences aviat, et jubilaràs milionari.
8. Estalviadores. 101 trucs per estalviar – Maria Pilar Amela Gasulla, 2015
La creadora del web ahorradoras.com ofereix 101 trucs per aprendre a estalviar i no gastar tant. Seguint aquesta guia, podràs aconseguir la llibertat financera i gestionar les despeses quotidianes, així com conèixer altres tècniques per estalviar en llum o aigua.
9. La teva clau cap a la llibertat financera: tot el que necessites saber per assolir la llibertat financera – Esmeralda Gómez López, 2018
A través d’un viatge per aconseguir la llibertat financera, aquest llibre t’ajuda a construir un sistema d’actius financers que et permeti tenir la distribució de la despesa, estalvi i inversió per no dependre d’activitats no desitjades per mantenir el teu ritme de vida.
10. Pensar ràpid, pensar poc a poc – Daniel Kahneman, 2012
Escrit pel Nobel d’Economia Daniel Kahneman, Pensar ràpid, pensar a poc a poc reflexiona sobre com els humans prenem decisions a l’hora de consumir, dividint-los en dues maneres de pensar: el ràpid, instintiu i emocional, i el lent, deliberatiu i lògic.
Si encara no tens clar quin mètode d’estalvi és millor, des de La Mútua dels Enginyers t’oferim diferents productes i t’assessorem perquè sàpigues quin s’adapta més a tu.