La Mútua t’ajuda a decidir quina enginyeria estudiar: llistat dels graus en enginyeria que pots estudiar a Barcelona

Aquest any, més de 200.000 estudiants arreu d’Espanya s’han examinat per accedir a la universitat, després d’un curs escolar marcat per la COVID-19. Amb les notes oficials ja publicades i les matriculacions a les universitats a punt d’obrir-se, ara és el moment de prendre la gran decisió: què estudiar?  

Si estàs pensant en estudiar una enginyeria, La Mútua dels Enginyers vol ajudar-te a escollir l’opció que millor t’escaigui. Et portem un recull de tots els graus d’enginyeria que pots estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona), la universitat pública especialitzada en enginyeries i estudis tècnics.  

Per què estudiar una enginyeria? 

La RAE defineix l’enginyeria com “el conjunt de coneixement orientats a la invenció i utilització de tècniques per a l’aprofitament dels recursos naturals o per a l’activitat industrial”.  

L’enginyeria, independentment de la seva branca, és un grau que es presenta com un repte per als estudiants, ja que planteja molt intensos pel que fa a l’estudi, en els quals els i les alumnes han de resoldre tota mena de problemes, pensar de forma creativa i superar-se a sí mateixos dia rere dia. Malgrat la pressió que es pot sentir a l’hora d’estudiar-ne una, les recompenses que aporta a nivell personal i professional són moltes.  

Una major taxa d’inserció laboral, pràctiques en empreses de renom i innovació constant 

El principal benefici d’estudiar una enginyeria és l’alta taxa d’inserció laboral que presenta als futurs estudiants. Així ho afirma el portal Educaweb, que recull les dades de l’estudi realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA: el 2019, un 78% dels graduats i graduades en graus relacionats amb l’enginyeria i l’arquitectura presenta una taxa d’inserció laboral superior a la mitjana ponderada dels graduats.  

Aquestes dades les avala també la UPC, ja que aquesta universitat titula cada any més de 6.000 estudiants de grau i màster, i més de 500 doctors/es. En termes d’inserció al mercat laboral, un 93% dels i les estudiants treballa, i un 76% troba feina en menys de 3 mesos després d’haver finalitzat els estudis.  

A banda dels bons pronòstics que aquests graus ofereixen respecte el futur laboral, les enginyeries pertanyen a un sector que evoluciona i canvia constantment, essent sempre un pilar d’innovació i millora constant de la societat. A banda, són moltes les empreses que ofereixen bons convenis de pràctiques (curriculars o extra curriculars) als estudiants per tal que puguin endinsar-se en el món laboral molt abans, guanyant així experiència i reputació, dues qualitats de cara el futur.  

Quins graus en enginyeria ofereix la UPC? 

La Universitat Politècnica de Catalunya ofereix de cara el curs 2021-2022 64 graus en total, amb 3 nous graus que es van afegir l’any 2020., així com dobles titulacions i opció a realitzar Erasmus.  

Respecte els graus dedicats exclusivament a l’enginyeria, trobem els següents:  

Enginyeria Aeroespaciall’enginyeria aeroespcial et permetrà integrar els coneixements de la física i les matemàtiques amb les ciències de l’enginyeria aeronàtuica i espacial per tal de desenvolupar vehicles o projectes que treballaran en condicions extremes. Podràs estudiar una doble titulació en Enginyeria de Sistemes Aeroespacials i Enginyeria de Sistemes de Telecomunicacions, així com graus en Enginyeria de Sistemes Aereospacials,  Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials o Enginyeria en Vehicles Aeroespacials.  

Enginyeria Civil i Ambiental: l’enginyeria civil integra els coneixements de càlcul, mecànica, física i hidráulica per tal de dissenyar, construir i mantener les infraestructures del nostre entorn, com ara carreteres, Canals, ports, aeroports, etcétera. La UPC ofereix cinc graus d’enginyeria civil: Enginyeria AmbientalEnginyeria CivilEnginyeria de Recursos Minerals i el seu ReciclatgeEnginyeria en Geoinformació i Geomàtica, i Tecnologies de Camins, Canals i Ports.  

Enginyeria de Biosistemes i Agroalimentàrial’enginyeria de biosistemes i agroalimentària té per objectiu implementar els coneixements de les ciències naturals i exactes per tal que els productes derivats del sector primari siguin òptims. La UPC ofereix graus en Ciències Culinàries i GastronòmiquesEnginyeria AlimentàriaEnginyeria en Ciències AgronòmiquesEnginyeria en Sistemes Biològics i un grau en Paisatgisme.  

Enginyeria de la Telecomunicaciól’enginyeria de la telecomunicació permet implementar els coneixements de les ciències físiques i matemàtiques, així com les tècniques d’enginyeria, per aplicar-los en tots els àmbits de les comunicacions. La UPC ofereix nou graus en aquest camp, alguns d’ells són el grau en Enginyeria TelemàticaCiència i Enginyeria de DadesSistemes de Telecomunicació o Sistemes TIC.  

Enginyeria Industriall’enginyeria industrial optimitza els procesos i recursos humans, tècnics i informatius, així com els sistemes de producción, per tal de dur a terme i supervisar els procesos industrials i tots els factors que hi intervenen. La UPC ofereix fins a 23 graus en enginyeria industrial en diversos campus. Grau en Enginyeria QuímicaMecànicaElèctrica o de Materials en són alguns.  

Enginyeria Informàticaaquest grau proporciona els coneixements per concebre, dissenyar, desenvolupar, mantener i gestionar sistemes, serveis, aplicacions i arquitectures informàtics. Podràs estudiar un grau en Ciència i Enginyeria de DadesSistemes TICEnginyeria en Geoinformació i GeomàticaEnginyeria Informàtica o Intel·ligència Artificial.  

Enginyeria Naval, Marina i Nàutical’enginyeria naval permet als estudiants adquirir els coneixements necessaris per aplicar-los a la náutica. Així, s’ofereixen tres graus en aquest àmbit: grau en Enginyeria de Sistemes i Tecnologia NavalNàutica i Transport Marítim, i Tecnologies Marines.  

La Mútua dels Enginyers t’acompanya en la teva nova etapa universitària 

La Mútua dels Enginyers vol acompanyar als futurs enginyers i enginyeres del país des del principi, quan s’escull la carrera i es formalitza la matrícula. Els estudiants de la UPC compten amb el Paquet Serveis UPC Alumni, el qual et garanteix cobertura i suport en diferents moments de la teva vida.  

També et pot interessar ...

Congressos d’enginyeria el 2015

L’organització d’un congrés no és una tasca fàcil, però no només en el sentit administratiu sinó també per l’àmbit protocol•lari del mateix. Actualment es realitzen

Inversió rendible

On invertir actualment i que ens sigui rendible?

Moltes persones decideixen invertir en els mercats financers part dels seus estalvis per tal de treure’n rendibilitat, és a dir, un benefici econòmic. Però els mercats financers són inestables i la seva evolució canvia en funció de molts factors que, a la vegada, són molt diversos: des de la situació política i econòmica de cada país, a la psicologia i al comportament dels inversors, entre d’altres. Donats aquests canvis, han sorgit noves alternatives on invertir, diferents a les tradicionals i que, per molts, són encara desconegudes.

Les 9 professions del futur de l’enginyeria

A causa de l’avanç de la digitalització, el ventall de perfils laborals demandats pels empresaris és cada vegada més ampli i constantment apareixen feines que fins fa uns anys era impensable que existissin. El sector de l’enginyeria es veu especialment afectat per aquest motiu, és un dels sectors que més vacants genera i és molt difícil cobrir-les.

Congressos d’Enginyeria al 2017

2017 és un any amb molts esdeveniments interessants relacionats amb el món de la enginyeria. Alguns dels congressos d’enginyeria i els esdeveniments més destacats son: