Asesoría financiera

Decisions d’inversió durant la crisi de la Covid-19. Cap fred!

Resum: Enginyers, cal prendre decisions d’inversió comptant amb assessors financers experts mentre duri la crisi provocada pel COVID-19. Eviteu decisions emocionals.

La situació actual, originada per la Covid-19, està suposant una frenada gairebé total de l’activitat econòmica, fet que condueix als mercats financers cap a una incertesa que els pot jugar a la contra. La caiguda dels mercats, tant de renda fixa com de variable, ha adoptat una velocitat que supera la de la crisi financera del 2008. El confinament ha comportat la paralització de moltes empreses, i l’economia mundial, durant el transcurs d’aquest últim mes, ha començat a entrar en recessió. La diferència positiva respecte la crisi de 2008 és que, tant el Bancs Centrals com els Governs de tots els països afectats, han actuat amb molta més rapidesa: els primers aplicant més polítiques Monetàries Expansives per a estimular l’economia i dotar de liquiditat els mercats financers i, els segons, amb l’aplicació de noves polítiques de despesa fiscal per a ajudar empreses, el teixit empresarial gran, mitjà i petit, i als individus i famílies per tal d’estimular l’economia real.

El pànic i la incertesa del deteriorament que la pandèmia està provocant i provocarà, fa que s’estigui constantment especulant sobre el temps que necessitarà l’economia per a refer-se, i per això, molts inversors, tant particulars com institucionals, han pres decisions d’inversió consistents a reemborsar les seves posicions i posar-se a refugi mantenint els seus diners en compte corrent. Aquestes decisions són les que hem de valorar amb objectivitat, ja que és molt important tenir clar que aquesta crisi tindrà una durada temporal i, tot i que els dies de davallades sembla que el món s’enfonsa, sempre hi ha un punt d’inflexió que genera el canvi en la tendència. Molt sovint, dins d’aquests períodes llargs de recuperació, es produeixen dies concrets de pujades fortes, amb rendibilitats diàries espectaculars, aquests dies de rebots tècnics són fonamentals per a aconseguir una bona rendibilitat mitjana a llarg termini, és molt important no perdre’s una d’aquestes jornades, i si no mantenim el cap fred en aquests moments de caigudes i actuem aconsellats pel pànic, correm un risc molt elevat de no aprofitar-los. Sense anar més lluny, durant el mateix més de març en que semblava que tot s’enfonsava, les borses han viscut la millor setmana dels últims trenta anys. Per això, és molt important no espantar-se per la volatilitat dels mercats i tenir clar quin és el nostre perfil i capacitat per assumir el risc.

Si no mantenim el control de les nostres emocions al decidir en aquests moments difícils perdrem la oportunitat de recuperar una part molt important de les nostres inversions. La diversificació, tant de les accions com dels productes o els gestors en qui confiem o deleguem les inversions, és un punt clau, i és molt rellevant que utilitzem una arquitectura oberta com a filosofia d’inversió. També hem de tenir clar l’horitzó temporal d’aquestes, deixar en mans de gestors professionals l’anàlisi del dia a dia i intentar no assumir riscos amb els diners que necessitarem en molt curt termini. Invertir suposa una relació directe amb el llarg termini, amb un horitzó temporal mitjà o llarg, i, si el nostre horitzó és curt i els nostres productes tenen risc, en comptes d’invertir estarem especulant amb una gran probabilitat de que no surti bé.

Per tal de guiar-vos, assessorar-vos i ajudar-vos a prendre totes aquestes decisions amb el millor resultat possible, podeu comptar amb el nostre equip d’assessors financers de La Mútua dels Enginyers.

També et pot interessar ...

Coneixes la previsió social complementària individual?

La previsió social complementària individual és un sistema privat de previsió que es pot combinar amb el sistema públic per a la cobertura de determinades contingències, com la jubilació, malaltia, invalidesa, dependència o defuncions. Si ens referim a la jubilació, un pla de previsó social permet incrementar l’estalvi privat per, a mitjà i llarg termini garantir el nivell de vida del teu futur quan t’hagis jubilat.

Ahorro jubilació

Plans de pensions o la importància d’estalviar per a la nostra jubilació

La baixa natalitat, l’envelliment de la població i l’alt atur provoquen incertesa sobre els imports que podrem cobrar per la nostra pensió de jubilació pública. Si volem reduir aquesta incertesa ens cal estalviar durant la nostra vida laboral. Cal ser previsors i una de les maneres d’estalviar són els plans de pensions. Cal escollir un pla de pensions que s’adapti a les nostres possibilitats i situació patrimonial, que sigui flexible, amb avantatges fiscals i segur.

Com gestionar millor els meus diners

En qüestions pecuniàries, el seny sempre serà el nostre millor aliat. El consell més senzill d’aplicar per a qualsevol persona que vulgui invertir és no

James Watt: la màquina de vapor

T’has preguntat qui va inventar la màquina de vapor? La primera màquina de vapor va ser desenvolupada en 1633. S’atribueix la seva creació a Eduard

Més ens val ser RESPONSABLES II

L’assegurança de responsabilitat civil Sabies que un nen està assegurat tot el dia? Totes aquestes assegurances són de responsabilitat civil, però són obligatòries? Les assegurances