Buscar una solució a problemes que ens trobem o no ens podem trobar al llarg de la nostra vida és un gran element motivador en el desenvolupament dels invents, sinó el principal causant. Per aquest motiu, moltes de les eines sorgides guarden relació amb l’àmbit de la salut, però també hi ha d’altres branques, com el transport, el medi ambient o la seguretat.
Aquests són alguns dels invents que han sortit de les aules universitàries al voltant del món en les últimes dècades.
- Braç robòtic controlat per un comandament de Playstation
Aquest invent es va desenvolupar a la Universitat de La Salle Campus de Guadalajara, Mèxic. Consisteix en un braç robòtic que es controla utilitzant un comandament de la consola Playstation. Amb aquests elements, van aconseguir que l’extremitat robòtica tingues una sensibilitat extraordinària al moviment.
- Respirar amb l’aire retingut a l’interior d’un kayak
L’invent de Leyre Álvarez (de la Universitat Pública de Navarra) va sorgir arrel d’una mala experiència en una pràctica de piragüisme. L’objectiu del seu dispositiu és aportar aire durant un temps extra en el cas de volcar el kayak. D’aquesta forma, es compten amb més oportunitats per realitzar la maniobra de gir i proporciona major tranquilitat.
- Pyro, extintor a base de sons
Aquest invent va ser creat a Virginia per dos estudiants: Seth Robertson i Viet Tran. Es tracta d’un extintor capaç d’apagar flames mitjançant sons. L’aparell produeix sons de baixa freqüència que disipen l’oxigen que rodeja el foc, el fa que s’apagui. A més, compta amb un sensor que permet detectar el foc i procedeix a emetre sons per combatre-ho.
- Guant per llegir el llenguatge de signes
Es tracta d’un projecte desenvolupat per quatre estudiants ucranians, de la ciutat de Donestk, al que han anomenat Enable Talk. Consisteix en un guant que compta amb diversos sensors capaços de reconèixer el llenguatge de signes i transmetre la informació a un dispositiu smartphone. A més, gràcies a això, els gestos poden traduir-se a text i mòbil, a la mateixa vegada, a sons. L’objectiu és que la gent que desconeix el llenguatge de signes pugui comunicar-se sense probleme.
- MAPPO: App per trobar rutes menys contaminants
Des de l’escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barceloba (ETSETB), que forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), deu estudiants han desenvolupats aquesta aplicació en l’àmbit de la mobilitat urbana i el medi ambient.
L’app fa una estimació de l’exposició dels seus usuaris a elements contaminants en els desplaçaments diaris per la ciutat i ofereix rutes alternatives menys contaminants.
- Transmissió híbrida per cotxes d’alt rendiment
L’estudiant de doctorat Dan Dorsch va dissenyar i crear la primera transmissió híbrida per aquest tipus d’automòbils que no necessitava embragatge. El seu objectiu era massificar aquesta tecnologia que podria generar estalvi energètic sense perdre la potència del cotxe. El seu objectiu era massificar aquesta tecnologia que podria generar estalvi energètic sense perdre potència del cotxe, a més de reduir la petjada de carboni.
- Autism Glass Project
Desenvolupat per Catalin Voss, de la Universitat de Stanford, es tracta d’un projecte basat en un sistema de reconeixement facial que funciona amb Goggle Glass i permet a les persones amb autisme reconèixer i respondre als senyals emocional. La idea final va partir d’una anterior, del propi Voss, que tenia com a finalitat aconseguir que els professors poguessin saber quins continguts resultaven més atractius als alumnes mitjançant les expressions de la seva cara.