Com puc saber si he d’invertir en productes conservadors o arriscats?

Per donar una resposta a aquesta pregunta és important determinar el meu perfil com a inversor, és el primer pas i el punt de partida per a la posterior pressa de decisions financeres ja que ens facilitarà la tasca de selecció d’aquells productes financers que encaixen amb les nostres necessitats i preferències.

Per a què serveix determinar el nostre perfil com a inversors?

Tot i que no és una tasca senzilla, ja que implica valorar elements subjectius i difícils de quantificar que, fins i tot nosaltres mateixos, és possible que no ens haguem plantejat, un cop ho haguem determinat podrem prendre les millors decisions d’inversió. D’aquesta manera evitarem la majoria d’errors habituals dels inversors i esquivarem les pèrdues patrimonials.

Un cop el determinem, ens mantindrem sempre dins el mateix perfil?

El nostre perfil inversor no ha de ser necessàriament sempre el mateix, el pas del temps, els canvis en la nostra situació financera, les experiències acumulades i altres circumstàncies personals, podem fer el que nostre perfil inversor experimenti canvis.

Com esbrinem quin perfil ens és més beneficiós?

Ens hem de plantejar les preguntes següents:

  • Quins són els meus ingressos i despeses mensuals, és a dir, quin és el meu punt de partida, quina capacitat d’estalvi tinc.
  • Quina és la finalitat de la meva inversió, és a dir, què vull aconseguir amb el meu diner. Si es tracta d’una inversió pensant en quan em jubili, o bé una inversió la qual disposaré més endavant per fer reformes a casa, canviar de cotxe, etc.
  • Molt relacionat amb el punt anterior i el risc que puc assumir, està la resposta a la pregunta durant quant temps mantindré la inversió. Quant més temps pugui mantenir la inversió més diluït queda el risc derivat dels moviments dels mercats financers. 
  • Quina és la meva tolerància al risc. Prendre consciència sobre si seria capaç de suportar una caiguda dels mercats financers sense entrar en pànic. Quan més elevada sigui la meva aversió al risc, més hauria d’evitar els productes més arriscats.
  • Quina és la meva capacitat financera per assumir riscos. És possible que toleri un elevat risc financer però la meva capacitat financera no m’ho permeti. En funció quina sigui aquesta capacitat, podré ser més o menys atrevit en les meves inversions.
  • Quins son els meus coneixements financers. Disposar de cultura financera és molt recomanable, sobretot si em plantejo invertir en productes complexos.

Hem de saber que el fet de ser catalogat com inversor conservador no vol dir que en un moment determinat no sigui convenient invertir part dels estalvis en productes destinats a inversors més agressius, sobretot si formen part d’una cartera d’inversió diversificada.

Al marge de tot el que hem comentat anteriorment, l’intermediari financer té l’obligació d’informar-nos adequadament sobre les característiques i riscos dels productes que volem adquirir. És imprescindible que entenguem la informació que l’entitat ens transmet i que siguem conscients del nivell de risc que assumim en cada producte que contractem.

El Grup La Mútua dels Enginyers, a més de disposar d’un ampli ventall d’instruments d’estalvi i inversió adaptats a qualsevol perfil de risc inversor, compta amb una Empresa d’Assessorament Financer, Mutuavalors EAF, que ofereix el servei d’assessorament financer a través del seu equip d’assessors.

Per a més informació contacta amb nosaltres a través de l’adreça electrònica correu@mutua-enginyers.com i t’ajudarem a establir quin és el teu perfil inversor.

També et pot interessar ...

autònoms mutualistes

Les alternatives dels autònoms al RETA

Els autònoms compten amb un sistema de Seguretat Social propi: el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Quan un treballador autònom inicia la seva activitat laboral ha de donar-se d’alta al RETA. Però alguns col·lectius poden escollir una alternativa: enginyers, arquitectes, arquitectes tècnics, gestors administratius, perits tècnics i enginyers tècnics industrials, metges, advocats, químics i procuradors. Aquests poden optar per cotitzar en una mutualitat.

Arriba iGenium’18, la cita anual de l’enginyeria

El proper dimarts 23 d’octubre tindrà lloc la 7a edició d’ iGenium, la cita anual de l’enginyeria que organitza l’Institut d’Enginyers de Catalunya i que enguany tindrà lloc a la seu del Col·legi de Camins a Barcelona.

mutua ingenieros accel grow

La Mútua dels Enginyers i Accel&GROW, una aposta guanyadora

El futur està en la innovació i en atrevir-se a emprendre noves aventures. Si observem les xifres de l’any passat, 845 milions d’euros es van invertir en startups, suposant un increment del volum d’inversió superior al 40% respecte el 2016. I tot sembla indicar que, el 2018, aquesta xifra seguirà creixent.