La robotització de la construcció

La construcció s’està recuperant lentament després de la crisi immobiliària. No obstant això, la crisi no només ha transformat un sector clau en l’economia com és el de la construcció; els avenços tecnològics estan irrompent amb força en molts sectors i la construcció no és aliena a aquesta revolució. En els pròxims anys alguns dels professionals de la construcció amb menys qualificació seran substituïts per tecnologia. Els robots poden ser els obrers de la construcció d’un futur cada vegada més proper.

El repte principal de la robotització de la construcció encara és la integració de la robòtica des de l’entorn controlat d’una fàbrica fins a un entorn canviant com és el de les activitats de construcció. El potencial del robot és la capacitat que té de dur a terme treballs més enllà de la mera operació manual, però també més enllà de la repetició industrial i el fet que es pot controlar directament mitjançant dades digitals. Els robots són cada vegada més autònoms i poden executar més funcions i tasques, de manera que es redueix el temps d’espera perquè es puguin fer servir en la construcció.

En un primer moment, la supervisió dels professionals i la interacció d’aquests amb els robots en la construcció seran indispensables. La dificultat dels robots per guiar-se en entorns complexos requerirà, al principi, una intervenció humana important. No obstant això, la tendència és que se substitueixin els treballadors menys qualificats per robots, mentre que els treballadors amb una qualificació superior col·laboraran amb aquests últims.

La rapidesa i la precisió d’un robot poden augmentar notablement la productivitat en una obra. El repte és, sens dubte, la capacitat de programar-lo perquè dugui a terme les tasques adequades amb eficiència. A més del benefici en l’àmbit de la productivitat, també es reduirà la sinistralitat dels treballadors, ja que els robots s’ocuparan d’executar una part dels treballs que comportin més riscos laborals.

La robòtica pot transformar completament la construcció tal com l’entenem avui dia. L’impacte de la tecnologia en la construcció no només pot influir en els processos de treball, sinó també en l’arquitectura, l’enginyeria i la creativitat a l’hora de dissenyar entorns nous.

Un bon exemple dels robots actuals que ja estan en proves pilot, en l’àmbit de la construcció, és el robot del vídeo següent:

Els avenços en robòtica aplicats a la construcció s’uneixen a la presència d’impressores 3D, la qual va en augment. La impressió 3D té cada vegada més aplicacions en la construcció, com ho mostra el vídeo següent:

El gran repte és que els robots no reemplacin la capacitat humana i ajudin a millorar l’arquitectura, l’estètica, la productivitat, el disseny, la seguretat i la qualitat de vida dels professionals de la construcció.

També et pot interessar ...

Cada vegada més empreses opten per implementar plans de previsió social a favor dels seus equips

La pandèmia causada per la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat de ser responsables socialment, així com cuidar el nostre entorn més proper per a protegir-lo. Les empreses també s’han adonat d’aquesta necessitat i volen cuidar als seus equips de persones ara més que mai, de manera que són cada vegada més les companyies que han decidit començar a implementar programes de previsió social empresarial.

L’economia circular, protagonista d’iGenium 2017

El proper dimarts 24 d’octubre els enginyers tenim cita a iGenium ’17, que aquesta any compleix el seu 6ª edició. El conseller d’Economia i Coneixement, Santi Vila, inaugurarà oficialment aquesta trobada anual de les enginyeries, que tindrà lloc al Palau Robert de Barcelona (de 15:30h a 20:30h) i que organitza l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC).

Plan de ahorro

Plans d’estalvi SIALP. Tot el que has de saber

Els plans d’estalvi a llarg termini són un nou producte o instrument d’estalvi, que es realitza entre el contribuent i l’entitat financera o asseguradora i està dirigit principalment a petits inversors.

Inversió rendible

On invertir actualment i que ens sigui rendible?

Moltes persones decideixen invertir en els mercats financers part dels seus estalvis per tal de treure’n rendibilitat, és a dir, un benefici econòmic. Però els mercats financers són inestables i la seva evolució canvia en funció de molts factors que, a la vegada, són molt diversos: des de la situació política i econòmica de cada país, a la psicologia i al comportament dels inversors, entre d’altres. Donats aquests canvis, han sorgit noves alternatives on invertir, diferents a les tradicionals i que, per molts, són encara desconegudes.