Werner von Siemens, 200 anys del fundador de Siemens

El 2016 es van complir 200 anys del naixement de l’industrial, enginyer i creador de l’imperi empresarial alemany Siemens. Amb tan sols 30 anys, Werner von Siemens va iniciar la seva brillant carrera d’empresari. El que acabaria sent una multinacional, va començar al pati de la seva casa, amb 10 treballadors fabricant mesuradors d’aigua, sistemes de senyalització ferroviària i aïllants de cable. L’empresa es va fundar l’any 1847 i en un primer moment s’anomenava Siemens & Halske, per la participació del mecànic Johann Georg Halske. Aquest últim es va retirar del projecte l’any 1867 i l’empresa es va convertir en un negoci familiar integrat per Werner von Siemens i els seus germans Carl i Wilhelm, els seus fills Arnold i Wilhelm i el seu nebot Johann Georg.

Werner von Siemens va néixer l’any 1816 a la ciutat de Lenthe, a l’antiga Prússia. Fill d’una família humil, no va tenir gaires oportunitats als estudis. Va ser al cos d’artilleria de l’exèrcit prussià on va aprendre enginyeria. Destacava en la reparació i millora d’aparells electrotècnics.

A més d’emprenedor, va innovar en el desenvolupament del primer tramvia elèctric l’any 1879, el primer ascensor elèctric de passatgers i les primeres llums elèctriques a Berlín. Una altra fita a la seva fructífera trajectòria enginyera fou la construcció de la línia de telègraf més llarga del món, amb 11.000 km, que unia Calcuta amb Londres. Aquesta infraestructura va reduir el temps de les comunicacions entre l’Índia i el Regne Unit a 28 minuts.

Un altre gran descobriment fou la seva valuosa aportació a l’enginyeria elèctrica amb el principi dinamo – elèctric. Els estudis de Michael Faraday el van ajudar a assentar les bases de l’ús de l’electricitat com a font d’energia. Entre els seus èxits més destacats es troba un telègraf d’agulla i pressió, el desenvolupament d’un procés de galvanització i un sistema d’aïllament de cables elèctrics mitjançant gutaperxa. Aquest últim va permetre la construcció de línies de cables submarins. L’any 1887, Werner von Siemens va ser un dels membres fundadors de l’Institut Imperial de Física i Tècnica.

Siemens va morir l’any 1892. En aquell moment la seva companyia ja fabricava mil dinamos a l’any i tenia una facturació anual de vint milions de marcs alemanys. Werner von Siemens va arribar a ser sinònim d’enginyeria de potència, terme creat per ell mateix. Una dada que posa en relleu la feina d’aquest enginyer, en honor seu, siemens és la unitat de conductivitat elèctrica en el Sistema Internacional.

Actualment, l’empresa Siemens té més de 340.000 treballadors, distribuïts en més de 200 països. El volum d’ingressos va arribar als 75.000 milions d’euros l’any 2015.

També et pot interessar ...

sostenibilidad i ética

L’ètica i la sostenibilitat a les empreses

Cada vegada més, la societat té una consciència lligada a la sostenibilitat i l’ètica, i demanda que les empreses s’alienin amb aquest compromís. Per tal d’aconseguir-lo, aquest canvi s’està convertint en una prioritat per a petites, mitjanes i grans empreses.