Buscar

La revolució de l’enginyeria gaming

La indústria del videojoc ha trencat barreres des de l’inici de la pandèmia. El sector gaming va facturar 1.795 milions d’euros l’any 2021, és a dir, un 2’75% més que l’any anterior i més d’un 20% en comparació amb el 2019, any previ a la propagació mundial de la Covid-19. Les dades recollides per la Asociación Española de Videojuegos, o AEVI, mostren l’inici de la revolució d’un sector que, avui dia, suposa el 0’11% del PIB espanyol. Darrere d’aquest èxit de la indústria gaming hi trobem l’enginyeria dels videojocs, una disciplina en auge i amb molt a dir dins del procés de digitalització latent.

Què és l’enginyeria dels videojocs?

L’enginyeria dels videojocs és coneguda com la branca de l’enginyeria encarregada d’estudiar i de desenvolupar les diferents etapes d’un videojoc. En aquesta disciplina és essencial la figura de l’enginyer/a, o també conegut com a desenvolupador/a. Aquest ofici arriba a englobar tants processos de creació com el disseny, la planificació o el manteniment del videojoc.

L’increment de professionals i d’estudis del sector

La revolució gaming ha comportat una creixent professionalització del sector del videojoc, fins al punt d’arribar a influir en la creació de nous llocs de treball. L’anuari de l’any 2020 d’AEVI xifrava que aquesta indústria generava més de 9.000 treballs directes i més de 23.000 indirectes.

Pel que fa als estudis relacionats amb el sector també han viscut un gran augment, i s’hi poden trobar més de 50 graus formatius relacionats amb l’enginyeria de videojocs, sent 13 d’ells carreres universitàries. Respecte a l’alumnat, les dades del Sistema Universitario Español mostren un increment de més d’un 163% dels estudiants del Grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs des de l’any 2015. Passant de 669 a més de 1.760 alumnes.

Els videojocs més reputats pels seus dissenys virtuals

L’enginyeria dels videojocs valora molt el procés destinat al disseny, ja que d’això depèn en part obtenir un gran reconeixement públic. Un dels principals guardons en el disseny de videojocs l’atorga The International Academy of Digital Arts and Sciences durant la cerimònia dels The Webby Awards. Els dos premis atorgats com a  Best Game Design l’any 2021 van recaure en els jocs “Kentucky Route Zero: TV Edition” i  la segona part de “The Last of Us”.

Un altre reconeixement important pel disseny de videjocs l’entrega la Game Developers Conference. El guardó de Best Design, entregat durant la cerimònia dels Game Developers Choice Awards, va ser pel videojoc “It Takes Two”. El joc d’acció i aventura va superar en vots jocs com “Psychonauts 2” o “Halo Infinite”.

També et pot interessar ...

Les cinc construccions d’enginyeria civil més impressionants del món

L’enginyeria resulta un camp molt difícil d’entendre per a les persones i, tot i que cada vegada es demanen més perfils professionals STEM (científics, tecnològics, enginyers o matemàtics), les matriculacions en aquestes carreres disminueixen any rere any. Un dels motius pels quals succeeix això és la falta de referents i, precisament, la poca informació sobre aquests tipus de carreres. Per això, hem fet un recull de les cinc construccions d’arreu del món que no pot perdre’t i que han sigut possibles gràcies a l’enginyeria.

#Joemquedoacasa: Mesures i consells sobre el coronavirus

El ja lamentable famós COVID-19 ens ha obligat a prendre mesures dràstiques de seguretat i d’higiene per a poder frenar la seva expansió. Tot i això els experts asseguren que encara ens queden dies per acabar amb aquesta pandèmia.