Buscar

Què són els ciberriscos?

Actualment gairebé tothom, sigui en l’àmbit laboral o per lleure, fa servir internet. No obstant això, és probable que no tothom adopti les precaucions necessàries, ja que a la xarxa es poden arribar a trobar dades pròpies i personals que un mateix ignora.

L’auge i el creixement dels usuaris de les pàgines web, les xarxes socials i els blogs s’han anat desenvolupant paral·lelament a un problema molt greu derivat de l’ús d’internet: els ciberriscos.

Què és un ciberrisc? Per delimitar-ho, ens remetrem al concepte de risc en general: una persona viu una situació de risc quan es pot trobar en perill que passi alguna cosa; per evitar-ho, actuar correctament i no patir cap dany, cal tenir en compte algunes mesures. De manera similar, a internet s’afronten un conjunt de riscos, denominats ciberriscos.

Els ciberriscos són situacions en què ens trobem desprotegits, sigui com a empreses, treballadors o individus. Tots podem ser víctimes d’un ciberatac originat per hackers no ètics. Els diferents danys que es poden produir són immensos: es pot robar informació de la víctima, danyar el sistema del seu dispositiu mòbil o ordinador i fins i tot suplantar-ne la identitat o vigilar-la, si és el que es vol.

És cert que molts usuaris tenen una idea més aviat lleugera del que és un ciberatac —tret que es tracti de treballadors informats dins d’una empresa, que saben que tenen dades i informació sensible que han de protegir—, i molts consideren que no són prou importants per interessar un hacker… Però n’estem segurs?

Moltes vegades desconeixem què és el que es conserva a la xarxa. A tall d’exemple, és molt probable que les nostres dades bancàries estiguin dins el sistema a causa d’una compra que vam fer fa tres anys en una pàgina de confiança. Per això, és important no oblidar cap detall.

Molt probablement, internet disposa de més dades nostres de les que imaginem, simplement pel fet que un amic o un company de feina comparteixi a les xarxes socials una fotografia on apareguem.

D’altra banda, es proporcioni o no més informació o menys per internet, sempre cal protegir la intimitat personal quan es navegui per la xarxa.
En el darrer any, han destacat diversos tipus de ciberatacs que convé reconèixer per evitar que ens puguin arribar a afectar:
• Ciberatacs als mòbils i a les tauletes.
• Phishing, un mètode fraudulent mitjançant el qual un hacker envia correus infectats que es poden confondre amb un correu normal, per la qual cosa no salten les alarmes del nostre servidor de correu. És molt recomanable no obrir cap correu electrònic, i encara menys un arxiu adjunt, si no se sap amb certesa d’on prové.
• Atacs massius de denegació de serveis en proveïdors reconeguts. Des de fa un parell d’anys s’estan detectant atacs organitzats a grans plataformes com Amazon, Twitter o Netflix amb la finalitat que els seus sistemes caiguin completament durant un període de temps.

Per tot això, tant si formes part d’una empresa com si ets un usuari a qui li agrada gaudir dels avantatges tecnològics que facilita internet, has d’adoptar un conjunt de precaucions per protegir les dades i la informació que proporciones, la teva intimitat i el teu dispositiu mòbil o ordinador.

També et pot interessar ...

Estàs pensant en invertir en criptomonedes o bitcoin? T’expliquem les claus d’aquesta moneda virtual

El món de les inversions, de la mateixa manera que tots els aspectes de la nostra societat, està evolucionant i canviant molt ràpidament. Amb la implementació de les noves tecnologies de la comunicació i la digitalització del sector financer, les finances i les inversions s’han sofisticat, apareixent així noves opcions d’inversió, o nous actius, dels que mai havíem sentit parlar

Les dones en l’enginyeria

Hi ha qui diu que en camps com l’enginyeria només han destacat homes. Aquesta afirmació implicaria un gran desconeixement de la història de l’enginyeria, a