Buscar

La sinistralitat viària, un problema de salut pública

Els accidents de trànsit són un problema prioritari de salut pública a nivell mundial, així ho confirma l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, la sinistralitat en carretera és considerada una de les principals causes de mortalitat entre els més joves.

Els accidents en xifres

A pesar que les estadístiques d’accidents de trànsit de 2021 no estan tancades, només és necessari donar un cop d’ull a les dades recollides aquest estiu per a veure la magnitud del problema. Tenint en compte que segons la informació oferta per la DGT ha estat l’estiu amb menys morts, cal assenyalar que, així i tot, 191 persones van perdre la vida en les carreteres en els mesos de juliol i agost. Les dades que coneixem del passat any sumen aproximadament un total de 1.370 pèrdues humanes en carretera. Xifres, sens dubte, esgarrifoses.

La situació en les carreteres és un tema preocupant a nivell nacional. Grande-Marlaska, Ministre d’Interior, considera que reduir els accidents de trànsit i les seves conseqüències s’ha convertit en “un projecte de país i una responsabilitat de tots” ja que cada any, els accidents causen un elevat nombre de víctimes. L’esforç i la responsabilitat compartida de la societat són fonamentals per a erradicar aquesta problemàtica o, almenys, per a reduir al màxim les conseqüències negatives que provoca.

Quins factors provoquen els accidents?

Són múltiples els factors que poden desencadenar un accident en les vies. La DGT recull les principals causes de la sinistralitat:

Velocitat: Augmentar la velocitat està directament relacionat amb la probabilitat de tenir un accident i amb agreujar les seves conseqüències.

Conducció sota els efectes de l’alcohol i drogues: Conduir sota el consum de substàncies nocives i estupefaents augmenta el risc d’accident i, a més, de tenir greus lesions.

Sistemes de retenció: Un ús adequat dels sistemes de retenció pot reduir la mort i fins i tot les lesions greus.

Conducció distreta: No parar esment completa a la carretera i a tot el que succeeix, fa més temerària la conducció i augmenten el risc d’accident.

-Infraestructures i vehicles insegurs: El traçat viari en correctes condicions i el compliment de la normativa en els vehicles poden reduir el risc de lesions en els accidents o fins i tot arribar a evitar-los.

Atenció després de l’accident: Quan ja no és possible evitar l’accident, és important atendre adequadament les lesions dels afectats. Una correcta gestió del temps i les cures necessàries, seran vitals per a l’afectat.

En definitiva, l’incompliment de la normativa és el principal factor de risc en un accident. L’aplicació correcta de les mesures viàries pot reduir i fins i tot evitar els riscos en carretera.

Cuida de tu, cuida de la resta

És important entendre que la sinistralitat és, en la seva majoria de vegades, evitable. Per aquesta raó, és necessari estar alerta al volant i actuar de la millor forma possible en les carreteres. El compliment de la normativa, com hem vist, és essencial per a reduir els riscos en la conducció. Tanmateix, això no ho és tot. A vegades, és necessari evitar o prevenir situacions que poden desencadenar en accidents.

La guia de Northgate Rènting Flexible estableix alguns consells bàsics per a tenir una conducció segura. Entre aquests consells es troba:

Postura correcta: És necessari ajustar miralls, seient i cinturó de seguretat abans de començar la ruta. Sentir-se còmode al volant i tenir una correcta visió, pot reduir el risc d’accident.

Planificació de la ruta: Improvisar en carretera no sol ser bona opció i si això comporta distraccions, menys. Planifica la teva ruta i planifica el GPS abans d’arrencar.

Adéu a la manera automàtica: Un dels majors enemics en carretera és conduir de manera automàtica. Condueix prenent consciència d’on estàs i serà més segur per a tu i per al teu entorn.

Ni alcohol ni drogues: Conduir sota els efectes de substàncies nocives multiplica per 25 el risc d’accident. No és una opció, cal evitar-ho.

Descansos: Fer parades durant els trajectes llargs permetrà conduir amb atenció plena. És més important arribar, encara que sigui més tard, que no arribar.

Respectar els límits de velocitat: Augmentar la velocitat en carretera és proporcional a augmentar el risc d’accidents i la seva mortalitat. Els límits estan per a complir-los.

Respectar la distància de seguretat: Guanyar temps en imprevistos és vital, per això és essencial mantenir una distància amb el cotxe de davant que ens permeti frenar sense col·lidir.

-Sentit comú i respecte: Tots els usuaris en la carretera hem de ser respectuosos i actuar amb sentit comú davant les situacions que ens trobem. Deixar de costat l’agressivitat o el nerviosisme i actuar amb educació, estiguem en la situació que estiguem.

Estat de vehicle i documentació: Abans i després d’un viatge és important revisar tots els sistemes del vehicle, inclòs portar la documentació en regla. Aquests simples passos, compten.

Hores i dies punta: Parar esment a les hores d’entrada o sortida del treball, les sortides dels nens del col·legi, els caps de setmana o els períodes vacacionals. És important controlar els moments en els quals hi ha major afluència de cotxes en la carretera i actuar adequadament en aquestes situacions.

Quan l’accident és inevitable, La Mútua dels Enginyers cuida de tu

Malgrat semblar senzill de creure que sempre es compleixen tots aquests ítems, les dades certifiquen que no és així. Els accidents es continuen produint i protegir-se d’ells és matèria de tots. Evitar-los està en les nostres pròpies mans, però a vegades no és tan senzill. Quan es produeixen, no hi ha marxa enrere i el millor és comptar amb una assegurança d’accidents que faci més suportable la situació.

En La Mútua dels Enginyers comptem amb una assegurança per als accidents, que inclou la cobertura d’accidents de circulació. Aquesta assegurança compta amb el REHAB Manager, que inclou les cobertures de supervisió mèdica de la rehabilitació, el coaching emocional, adequació del vehicle, classes de conducció i suport psicològic per a superar la por a la conducció.

La seguretat en la carretera és essencial i comptar amb prestacions que acompanyin per a millorar i garantir la teva seguretat ho és més encara. No dubtis a consultar-nos qualsevol dubte que tinguis!

També et pot interessar ...

L’alternativa al RETA dels autònoms

Els treballadors autònoms són persones físiques que desenvolupen la seva activitat econòmica de manera independent, directament i personalment. Són treballadors que treballen per compte propi.

La història del cub de Rubik

Mentre que al continent americà Larry Nichols i Frank Fox van començar a desenvolupar cada un pel seu compte dos trencaclosques compostos per peces rotables,