Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Si recorrem la història de la ciència, observarem com en la majoria dels descobriments i els avenços científics els protagonistes són els homes. En realitat, les dones han tingut un paper molt important en la ciència durant segles, però la tasca que han desenvolupat no ha tingut la mateixa difusió i influència. Per aquesta raó, és molt important que les dones tinguin referents femenins en la ciència per prendre consciència de la veritable història i de la importància de participar-hi. La ciència sí que és cosa de dones.

Dones científiques que han fet història, com Caroline Lucretia Herschel (descobridora d’Urà), Inge Lehmann (descobridora del que hi ha realment al centre de la Terra), Grace Hopper (inventora del llenguatge informàtic COBOL), María Teresa Toral (que va unir ciència i art de manera magistral) o Maria Sibylla Merian (creadora de la primera classificació il·lustrada d’insectes de la història) posen de manifest la importància de la dona en la ciència. En aquesta història també hi ha lloc per a dones enginyeres, com Emily Roebling (enginyera en cap del pont de Brooklyn), Hedy Lamarr (va inventar un sistema de comunicacions de control remot), Margaret Hamilton (desenvolupadora d’un programari per a la navegació de les naus Apollo) o Ellen Swallow Richards (pionera en l’estudi de l’enginyeria ambiental amb els seus estudis sobre la qualitat de l’aire i de les aigües).

El Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència és un símbol de reconeixement de la gran importància del paper de la dona en el món científic. L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va fixar l’11 de febrer com a data per celebrar-lo anualment. Aquest dia busca la igualtat de gènere en la ciència i posar en valor la importància de les dones en l’àmbit científic.

L’estudi i el desenvolupament professional en els camps de les matemàtiques, les tecnologies, les enginyeries i les ciències ha tingut tradicionalment una representació molt baixa de les dones professionals. Aquests estudis, coneguts també per la sigla en anglès STEM (science, technology, engineering i mathematics), són imprescindibles per al desenvolupament i l’avenç científic i tecnològic del món, de manera que les dones no poden ser alienes a participar d’aquests èxits. Actualment encara es pot observar aquesta desigualtat a les aules de les escoles tècniques de les universitats, on les dones són minoria en la major part dels estudis tècnics. Des de l’enginyeria han nascut iniciatives similars a aquest dia, com el projecte «Dona i enginyeria», promogut per la Reial Acadèmia d’Enginyeria.

Les nenes i joves han de fugir dels estereotips i dels prejudicis i sentir-se capaces de tot. Tenen l’oportunitat de valorar l’apassionant món de la ciència i de la tecnologia i de participar en les seves investigacions i avenços i, així, ser realment protagonistes de gran part dels canvis revolucionaris que transformaran la societat els pròxims cent anys.

També et pot interessar ...

#Joemquedoacasa: Mesures i consells sobre el coronavirus

El ja lamentable famós COVID-19 ens ha obligat a prendre mesures dràstiques de seguretat i d’higiene per a poder frenar la seva expansió. Tot i això els experts asseguren que encara ens queden dies per acabar amb aquesta pandèmia.