#Joemquedoacasa: Mesures i consells sobre el coronavirus

El ja lamentable famós COVID-19 ens ha obligat a prendre mesures dràstiques de seguretat i d’higiene per a poder frenar la seva expansió. Tot i això els experts asseguren que encara ens queden dies per acabar amb aquesta pandèmia. Per aquest motiu una de les últimes decisions que ha pres el govern és allargar el confinament 15 dies més.

Durant aquests dies la Organització Mundial de la Salut aconsella allunyar-se de rumors i estar al dia amb la informació oficial i de les autoritats de la salut pública pertinents, a nivell nacional i local. Les mesures que ha constatat són:

  • Rentar-se les mans amb freqüència amb un desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  • Adoptar mesures d’higiene respiratòria cobrint la boca i el nas amb el colze o un mocador al tossir o esternudar.
  • Mantenir una distància social de, mínim, un metre.
  • Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca per evitar contaminar-nos pel virus.
  • Sol·licitar atenció mèdica a temps només si existeix febre, tos o dificultat per a respirar.
Recomanacions per combatre el contagi del COVID-19.

Per altra part, el Grup especial d’operacions de salvament (GEOS) ha publicat un protocol d’entrada a casa amb algunes accions per a fer front al COVID-19. Aquestes mesures consisteixen a:

  • Al tornar a casa, no tocar res abans de rentar-te les mans.
  • Treure’s les sabates.
  • Desinfectar les potes de la teva mascota si acabeu de tornar de passejar.
  • Treure’s la roba exterior i ficar-la a una bossa per a rentar.
  • Deixar el bolso, la cartera, les claus, etc. a una caixa a l’entrada de casa.
  • Dutxa’t o, si no pots, renta’t bé totes les zones exposades.
  • Renta el mòbil i les ulleres amb aigua i sabó o alcohol.
  • Renta amb llegiu les superfícies del que hagis entrat del carrer abans de guardar-ho.
  • Treu-te els guants amb cura, tira’ls i renta’t les mans.

En quant a la convivència amb persones en risc, el GEOS recomana:

  • Dormir en llits separats.
  • Utilitzar lavabos diferents i desinfectar-los amb llegiu.
  • No compartir tovalloles, coberts, gots, etc.
  • Netejar i desinfectar a diari les superfícies d’alt contacte.
  • Netejar roba, llençols i tovalloles amb freqüència.
  • Mantenir distància i ventilar les habitacions.
  • Trucar al telèfon designat si es presenta més de 38º de febre i dificultat per a respirar.

Tot i que el seguiment d’aquestes recomanacions disminueix el risc d’infecció, no és possible fer una desinfecció total, per això és molt important no trencar la quarantena, perquè cada reinici de casa és un reinici del comptador. A l’hora de sortir de casa és convenient posar-se una jaqueta de màniga llarga, portar el cabell recollit i no fer servir bijuteria ni joieria, usar mascareta i no desplaçar-se en transport públic, cobrir-se els dits al tocar superfícies públiques, no pagar en efectiu i, sobretot, rentar-se les mans després de tocar qualsevol objecte/superfície.

És molt important mantenir-se actualitzat amb les noves restriccions i prohibicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha publicat un document amb preguntes sobre les restriccions de les activitats a Catalunya, que inclouen punts com: queda prohibit anar a la platja ni als parcs ni boscs, només es pot sortir del domicili per a firmar un contracte amb causa justificada i si és inaplaçable…

El virus, decretat ja pandèmia, ha causat fins al moment més de 16.000 víctimes mortals a tot el món i més de 380.000 contagis. A la Xina ja han remés els casos actius, dades esperançadores. Amb el hashtag #Joemquedoacasa les xarxes s’han omplert de consells, propostes i missatges d’ànim que signifiquen la resistència i la unió social davant d’un fet històric al que estem adaptant-nos i intentant solucionar de la manera més eficient possible.

(Dades a 24.03.2020)

També et pot interessar ...

El poder del Big Data

En primer lloc, què és el Big Data? En termes generals ho podríem definir com la tendència en l’avanç de la tecnologia, cap a un

Assegura el que té més valor

El 31 de març del 2019 hi havia 170.555 persones a Catalunya que tenien reconegut el dret a la prestació de dependència, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. D’aquest total, 43.267 persones tenen el grau 1 de dependència, 72.597 el grau 2 i 54.691 el grau 3.

El teletreball ha arribat per quedar-se: les empreses i treballadors/es prefereixen un model híbrid

Un any i mig després de l’inici de la pandèmia, el teletreball s’ha implementat com una mesura no només per la protecció que ofereix als treballadors i treballadores, sinó també pels beneficis que comporta el fet de poder treballar des de casa. L’any 2019, només un 4,8% dels espanyols treballa des de casa, xifra que va augmentar fins al 34% durant el confinament, i que s’ha estabilitzat des d’aleshores. El teletreball ha arribat per a quedar-se.

Cinc llibres sobre enginyeria que tot enginyer/a ha de llegir

L’hàbit de la lectura és quelcom que s’adquireix amb la pràctica i la correcta tria dels llibres. El text indicat pot despertar el lector que portes dins. Per això, si ets enginyer, estàs estudiant enginyeria o simplement és un món que t’apassiona, en aquest article et presentem una llista de cinc llibres imprescindibles per a tu.

Set senzilles maneres d’estalviar diners

Actualment la vida té un ritme frenètic i sovint és difícil aturar-se a revisar les despeses diàries, ja que moltes vegades es paga sense pensar i arribats a final de mes ens preguntem “en què m’he gastat els diners?”. Les petites despeses es van sumant i poden arribar a significar grans quantitats de diners que sembla que han marxat volant. A través d’aquesta guia de consells, establir una estratègia senzilla i realista per a assolir les teves metes econòmiques serà més fàcil.