Manuel Jalón, l’enginyer que va inventar la fregona

Qui va inventar la fregona i la xeringa d’un sol ús? Ambdós invents comparteixen autor: Manuel Jalón. Aquest enginyer aeronàutic nascut a La Rioja va patentar diferents models de fregona entre 1957 i 1964. Va arribar a registrar-ho l’any 1968 als Estats Units com a patent de la invenció del seu cubell escorredor amb corrons accionats per pedals. Diverses persones li van disputar l’autoria de la fregona als tribunals. Finalment, li van reconèixer el mèrit de forma única i exclusiva en alguns plets, ja que el públic associava la fregona amb la invenció de Manuel Jalón i no amb els cubells o renta sòls d’altres inventors.

 
L’origen d’aquesta invenció es remunta a 1956, quan Manuel Jalón assajava inspirant-se en el record que conservava de les seves pràctiques als Estats Units. Allà, durant la seva formació, va ser testimoni d’una nova forma de neteja que no requeria tants esforços: una baieta lligada a l’extrem d’un pal i l’ajuda d’un cubell metàl·lic eren més que suficients.

 
Al finalitzar els seus estudis, va realitzar pràctiques de manteniment i construcció d’avions als Estats Units, Finlandia i França. Va exercir com a Aircraft Maintenance Officer a les forces aèries nord-americanes. Posteriorment, es va doctorar amb una tesis sobre la investigació tècnica de vint-i-quatre accidents d’aviació. Fins al 1976 va ser membre de l’exèrcit de l’aire a la Base Aèria de Zaragoza, retirant-se com a comandant enginyer aeronàutic.

 
L’any 1956 crea la marca Rodex, que utilitzarà per comercialitzar la fregona. Dos anys després, crea Manufacturas Rodex, on hi participa Emilio Bellvis Montesano com a soci. Manufacturas Rodex és l’empresa des de la que Jalón va exportar el seu invent a dotzenes de països i amb la que innova un centenar de productes. Al 1959, Juan Gunfaus Navarro registra el seu model número 75.168, coneguda popularment com Mery de Terrassa (la competència directa del model de Jalón).

 
Fabrica el primer escorredor de mopes d’una sola peça de plàstic l’any 1964, registrant la patent a Itàlia, França, Bèlgica i Espanya. A partir de 1971, la fregona està present a fires internacionals d’Europa amb l’empresa Manufacturas Rodex. Però fins 1974, el terme fregona no forma part del diccionari. L’any 1988, la multinacional Curver adquireix la major part de Manufacturas Rodex.

 
Manuel Jalón no va inventar solament la fregona. També fou el precursor de les xeringues i agulles d’un sol ús. Entre 1975 i 1979 va crear l’empresa Fabersanitas, per centrar els esforços en la creació de la xeringa hipodèrmica més perfeccionada. L’equip de Manuel Jalón va desenvolupar la xeringa hipodèrmica d’un sól ús més resistent i fina. Van apostar pel plàstic, enlloc del vidre i per un disseny amb arestes arrodonides (que ofereix una seguretat completa i facilitat en el maneig). A més, era hermètica i de fàcil destrucció. Va arrasar al mercat i provocà una revolució mèdica. Van disminuir radicalment el número d’infeccions hospitalàries i es va popularitzar la vacunació de baix cost a tot el planeta (en especial al tercer món).

També et pot interessar ...

Restriccions Nadal Espanya

Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal a Espanya?

El Govern espanyol juntament amb les diferents comunitats autònomes van acordar el passat 2 de desembre un marc comú sobre les noves mesures de cara a les festivitats nadalenques. A dia 22 de desembre, les iniciatives anunciades per les comunitats autònomes per Nadal són les que es mostren a continuació.

Quines assegurances ha de tenir la meva empresa?

Quines són les assegurances per a empreses que ens permeten una acurada gestió dels riscos. Fem una agrupació ordenada dels centenars d’assegurances que hi ha al mercat, tant obligatòries com voluntàries.