Buscar
RETA profesionales

Sense l’alternativitat al RETA, milers de professionals quedarien desprotegits

La ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions proposa eliminar l’alternativa al RETA per a professionals independents com enginyers, metges i arquitectes. Aquesta mesura acabaria amb la possibilitat que històricament han tingut els autònoms col·legiats d’escollir mutualitats en lloc del RETA. Hauríem d’eliminar una espècie sencera només perquè una mosca ens molesta? Clarament no, ja que l’impacte negatiu superaria de llarg la incomoditat inicial.

L’impacte en els drets professionals

Es tracta d’un model de col·laboració públic-privada que ha funcionat eficaçment durant dècades, equilibrant el sistema públic i mantenint alts marges de solvència. No es tracta de discutir la legitimitat del Moviment #J2, sinó d’analitzar les implicacions de perdre aquest dret per a milers de professionals actuals i futurs. Treure aquest dret no beneficia ningú; de fet, molts d’aquests professionals ja poden escollir el RETA si ho desitgen. A més, les mutualitats s’autoregulen i han millorat les seves cobertures gràcies a recents avenços en la legislació. No obstant això, es planteja una eliminació sense reflexió ni anàlisi previ.

L’origen i la rellevància de l’alternativa al RETA

Aquest dret existeix perquè, històricament, aquests professionals estaven fora del RETA, ja que es protegien a través de les seves mútues molt abans de la creació de la Seguretat Social. Molts d’aquests perfils són essencials en sectors com la sanitat, la indústria i l’educació, on la seva demanda continua creixent. En lloc d’ajudar-los en el seu emprendiment, és sorprenent que se’ls plantegin noves barreres. L’eliminació d’aquesta alternativa no afavoreix cap col·lectiu, sinó que perjudica milers de professionals i la societat en conjunt.

L’experiència i la solvència de les mútues

Les mútues compten amb una llarga trajectòria i experiència en previsió social. Han gestionat els drets dels seus mutualistes amb transparència i solvència, complint amb els mateixos requisits que qualsevol companyia asseguradora i mantenint marges de solvència superiors al 200% el 2023. Com a entitats dedicades a la previsió social, haurien de rebre un major suport de l’administració per enfrontar els reptes futurs de les pensions i la previsió social en el nostre país.

Una crida a la col·laboració

Aquesta posició és compartida per totes les mútues alternatives al RETA i pels col·lectius professionals als quals donen cobertura. La proposta d’eliminar aquesta opció a partir del 2027 sembla un error que generaria més desavantatges que beneficis. És necessari buscar un projecte conjunt que permeti la col·laboració en els tres pilars de protecció social, rectificant aquesta decisió. És essencial dissipar el temor que aquest anunci ha generat i treballar cap a una solució que impulsi el progrés i la protecció dels professionals col·legiats.

També et pot interessar ...

Plan de inversión

Com fer un ús responsable de les inversions

La Mútua dels Enginyers va aprovar el 2017 una Política d’Inversions Socialment Responsables (ISR), amb la finalitat de vetllar pels drets humans, els drets socio-laborals, el canvi climàtic i mediambiental i el bon govern. D’aquesta manera s’eviten inversions a empreses que treballen amb mines anti-persona, bombes raïm o explotació infantil i s’inverteix en empreses socialment responsables.

sostenibilitat en l'enginyeria

Sostenibilitat en l’enginyeria: de la teoria a la pràctica

La sostenibilitat en l’enginyeria s’ha convertit en un pilar fonamental. La creixent preocupació pel canvi climàtic, l’escassetat de recursos i la contaminació han portat a una evolució en les estratègies i metodologies de treball dins del sector.

Assegura el que té més valor

El 31 de març del 2019 hi havia 170.555 persones a Catalunya que tenien reconegut el dret a la prestació de dependència, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. D’aquest total, 43.267 persones tenen el grau 1 de dependència, 72.597 el grau 2 i 54.691 el grau 3.