Resum: La baixa natalitat, l’envelliment de la població i l’alt atur provoquen incertesa sobre els imports que podrem cobrar per la nostra pensió de jubilació pública. Si volem reduir aquesta incertesa ens cal estalviar durant la nostra vida laboral. Cal ser previsors i una de les maneres d’estalviar són els plans de pensions. Cal escollir un pla de pensions que s’adapti a les nostres possibilitats i situació patrimonial, que sigui flexible, amb avantatges fiscals i segur.
Paraules clau: Pensió pública, jubilació, previsió social, estalviar, plans de pensions
Alguna vegada et deu haver passat pel cap què t’agradaria fer quan et jubilis. Viatjar a llocs llunyans, aixecar-te tard, passejar per la ciutat qualsevol dimarts al matí, veure totes aquelles pel·lícules i sèries que tens en llista d’espera, anar al teatre… el descans que et mereixes després de tota una vida treballant. Però les notícies més recents sobre les pensions tendeixen a trencar aquest somni idíl·lic, fins al punt d’arribar a preguntar-te «arribaré a cobrar una pensió digna?».
Les pensions són un assumpte complicat i incert perquè, avui en dia, no se sap què passarà amb elles. Els treballadors vivim en la incertesa de si arribarem a cobrar una bona pensió, i fins i tot de si arribarem a jubilar-nos algun dia.
La teva futura jubilació en xifres
La natalitat està en el punt més baix de la història d’Espanya (es va reduir un 6,1% el 2018, segons l’INE); l’atur, en un dels més àlgids amb una taxa del 14,02%, tal com indica l’Enquesta de Població Activa de l’INE, i les pensions se situen entre les 10 majors preocupacions per als espanyols en el baròmetre de 2019, elaborat pel Centre d’Investigacions Sociològiques. I, inclús amb tot això, les pensions segueixen essent una de les principals despeses de l’Estat espanyol; el 2018, el Govern central va pujar les pensions en un 1,6%.
Quan somiem amb la jubilació, no ens imaginem preocupats per quant cobrarem com a pensionistes, ni encara menys sortint al carrer per queixar-nos que amb prou feines podem viure amb la nostra paga. Però això és una cosa que podria passar.
Si volem viatjar pel món, anar al cinema o al teatre habitualment i, en definitiva, fer realitat els nostres somnis de jubilació, cal començar per un petit i aparentment senzill gest: estalviar durant la teva vida laboral.
Per què hem d’estalviar?
Mai és massa aviat (ni massa tard) per començar a estalviar. El sistema de pensions espanyol es basa en els ingressos de les cotitzacions socials dels treballadors actuals; és a dir, els que es troben treballant no paguen per la seva futura jubilació, sinó que, amb el que cotitzen, paguen la pensió d’aquells que ja estan jubilats.
El principal problema és que hi ha més jubilats que treballadors, una taxa de natalitat massa baixa i una proximitat cada vegada més gran per part dels «baby boomers» a la jubilació. Per aquest motiu, és important tenir una actitud previsora per assegurar-nos un futur tranquil.
Com començo a estalviar? Els Plans de Pensions de la Mútua dels Enginyers
Hi ha diferents maneres per començar a estalviar de cara a la nostra jubilació, com els plans de pensions. Aquests actuen com una guardiola; cada mes es diposita una quantitat de diners, la qual genera també una sèrie d’interessos. Finalment, quan s’arriba a la jubilació, aquesta guardiola s’obre i podem utilitzar els diners estalviats, més aquells generats amb els interessos, que serveixen de complement per a la nostra pensió.
Aquest sistema d’estalvi presenta molts beneficis, a més de ser flexible, oferir avantatges fiscals i adaptar-se a cada persona.
La jubilació han de ser les vacances merescudes després de tants anys de matinar, d’estar asseguts a l’oficina o corrent d’un costat a l’altre. Per tot això, et mereixes una bona jubilació: tranquil·la, sense sobresalts i, el més important, segura.
A La Mútua dels Enginyers tenim els plans de pensions que més s’adapten a tu. Es pot escollir entre qualsevol dels productes de La Mútua o qualsevol combinació possible d’aquests, amb la premissa d’adaptar-se a l’estratègia inversora més adequada a la situació patrimonial actual i futura.