La indústria 4.0 o la Quarta Revolució Industrial

Indústria 4.0 o Quarta Revolució Industrial són termes que, cada vegada més, apareixen en projectes d’enginyeria i economia. La transformació digital que ha revolucionat les telecomunicacions, els viatges, els mitjans de comunicació o la informàtica ha arribat a la indústria.

La tecnologia està revolucionant la cultura industrial, juntament amb la manera de concebre i produir productes nous industrialment. L’automatització de processos, la robotització, la intel·ligència artificial, la informàtica en núvol, la internet de les coses (IoT, per les sigles en anglès), la digitalització dels processos, les dades massives (big data), la nanotecnologia, els nous materials, les noves maneres d’obtenir energies, la ciberseguretat, el desenvolupament informàtic i les noves capacitats d’aprenentatge de les màquines estan donant forma a una nova era industrial.

Indústria intel·ligent, ciberindústria, indústria 4.0 o Quarta Revolució Industrial fan referència al mateix: una nova indústria totalment digitalitzada amb una evolució i un desenvolupament exponencial en un entorn d’avenços i canvis com no s’han vist mai fins ara. L’origen d’aquests conceptes es va començar a gestar i es va fer públic l’any 2011, al Saló de la Tecnologia Industrial de Hannover, a Alemanya.

 

Aquesta revolució segueix els passos de les altres tres revolucions històriques en la indústria: la primera va marcar el pas de la producció manual a la mecanitzada, entre el 1760 i el 1830; la segona, cap al 1850, ens va portar l’electricitat i va permetre la manufactura en massa; la tercera, de principis d’aquest segle, va ser fruit de la conjunció d’internet i les energies renovables. Ara, aquest quart procés transformador crea un escenari nou amb un avenç tecnològic immens i una nova cultura de relació entre les persones i les màquines.

 

Davant d’aquesta nova realitat, els diferents països desenvolupen actualment les seves pròpies estratègies per impulsar i aprofitar els avantatges d’aquesta nova era industrial. Per exemple, el projecte espanyol Indústria Connectada 4.0 aposta pel finançament i el suport de projectes de digitalització en la indústria, tal com es recull al seu lloc web .

 

El Fòrum Econòmic Mundial difon els avenços d’aquesta nova revolució amb sessions i publicacions com la del lloc web. Per al Fòrum Econòmic Mundial, les característiques, els beneficis i els impactes d’aquesta nova era industrial són:

  • Disrupció empresarial
  • Fusió de tecnologies
  • Innovació i productivitat
  • Governança àgil
  • Seguretat i conflictes
  • Desigualtat
  • Ètica i identitat
  • Pertorbacions en llocs de treball i habilitats

La Quarta Revolució Industrial no només planteja un gran repte per a l’enginyeria, sinó que serà una nova font d’oportunitats i creixement professional per als enginyers joves.

 

També et pot interessar ...

Quant costa heretar a Espanya?

A diferència del que popularment es cregui, quan el mort no deixa testament, l’herència no va a l’Estat. Només si ningú reclama l’herència, passats 30 anys, se la queda l’Estat.

Què és un PPA?

Actualment ja són moltes les persones que intenten estalviar tot el possible per a la seva jubilació. Hi ha diverses fórmules per estalviar per a

El millor estalvi: el que no tributa

Al mercat financer podem trobar nombrosos productes d’estalvi i d’inversió que permeten crear un “coixí econòmic” de cara a la jubilació i el futur. La

Les dones en l’enginyeria

Hi ha qui diu que en camps com l’enginyeria només han destacat homes. Aquesta afirmació implicaria un gran desconeixement de la història de l’enginyeria, a

Teletrabajo

Teletreball? Sí, però t’has de prevenir

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha portat amb ella el teletreball, que ha vingut per a quedar-se. Aquesta modalitat de treball permet la conciliació familiar i augmenta la productivitat. Tot i això, no podem oblidar l’existència de riscos com els accidents domèstics.