Buscar

El blockchain, l’oportunitat de reinventar el negoci de l’assegurança

El mercat d’assegurances ja no és un terreny exclusiu de les grans companyies asseguradores. Nous formats de startups, com les Insurtech o les Fintech , estan començant a guanyar-se la seva pròpia quota de mercat gràcies a una nova tecnologia, el blockchain.

Per a aquells que no han sentit mai la paraula “cadena de blocs”, el blockchain és una tecnologia que genera un registre digital, és a dir, un llibre de comptes gegantesc que es distribueix entre diversos participants anomenats nodes.

Per què serveix el blockchain?

Davant una transacció, sigui del tipus que sigui, es necessiten dues parts i intermediaris financers -com els bancs-, que són en l’actualitat una figura clau per al procés de validació. El problema radica quan aquests bancs, que certifiquen qui som, es queden les nostres dades, comercien amb elles i fins i tot, hem de cedir-los el control total sobre el procés i pagar la comissió que ens demanen.

Per canviar aquesta situació, enginyers informàtics proposen crear un llibre de comptabilitat en el qual tots els participants tinguin una còpia a temps real. D’aquesta manera, mitjançant el consens, tothom té la mateixa informació. En realitzar una transacció, són els mateixos participants qui tenen el control sobre el procés, realitzen la verificació, i finalment aproven la transacció sense intermediaris entremig.

Beneficis i reptes

El blockchain encara ha d’afrontar molts reptes que estan limitant la seva introducció. En primer lloc, la tecnologia no està desenvolupada al 100%, ja que no pot manejar grans volums de transaccions prou ràpidament. A més, ha de replicar constantment tota la informació nova que es genera (nous blocs) en temps real i en tots els nodes d’una xarxa. Això suposa un espai d’emmagatzematge molt gran i una despesa important d’energia.

En segon lloc, és necessària una regulació i un cert grau de supervisió. Confiaries en un sistema no reglamentat on no existeixi una entitat central que garanteixi la verificació de les transaccions?

Per contra, el blockchain no és la panacea però pot solucionar alguns problemes dels mercats mitjançant un increment de transparència, uns registres d’auditories immutables i major eficiència a través de processos executables a l’instant. De fet, les paraules clau que podem usar per descriure els beneficis que ens aporta aquesta tecnologia són:

  • Descentralitzat: sense una autoritat central de referència.
  • Segur: ús de l’encriptació per garantir la privadesa d’informació de cada participant. A més, en el procés, el blockchainprimer verifica la identificació de l’usuari i després s’assegura que la informació encriptada no es pugui modificar.
  • Incorruptible: atès que tothom té la mateixa informació, per poder modificar-la, un hauria de ser capaç de hackejarcadascun dels registres individuals de tots els participants de la xarxa. Un autèntic maldecap.

Quines novetats aporta al mercat d’assegurances?

El blockchain va sorgir arran de l’ús del bitcoin tot i que, en l’actualitat, moltes empreses d’assegurances ja estan incorporant aquesta tecnologia i fins i tot llançant nous productes basats en ella. De fet, es pot incorporar en qualsevol sector. Al mercat assegurador hi pot oferir moltes possibilitats:

Desintermediació: sense la necessitat d’una autoritat central que validi els contractes d’assegurances i les transaccions, es pot eliminar els intermediaris per a aquelles assegurances poc complexes. Això suposaria una verificació automàtica de la identitat de les parts contractants i una informació verificada i compartida de forma simultània, minimitzant retards.

Contractes intel·ligents: aquests contractes impliquen una opció d’acte-execució en produir-se un sinistre, normalment preestablert amb anterioritat. A més el fet que aquest tipus de contractes eliminen la necessitat de verificar el sinistre a través d’un gestor permet l’automatització.

Eficiència en els processos de gestió: amb l’automatització, les transaccions són registrades de forma descentralitzada i comunicades a través de la cadena de blocs. Per això, la duplicació i les demores s’eliminen i es redueixen costos de gestió.

Aquests, en són tres exemples però n’existeixen més. De fet, les companyies asseguradores estan investigant totes les maneres possibles d’incorporar el blockchain als seus serveis i productes. La transformació en el sector de les assegurances és imparable.

També et pot interessar ...

Asesoría financiera

Decisions d’inversió durant la crisi de la Covid-19. Cap fred!

Cap fred en les nostres decisions d’inversió en la crisi de la Covid-19. Cal evitar decisions emocionals. Cal prendre les decisions d’inversió consultat als assessors financers experts, com els de les Mutua dels Enginyers. Hem de separar bé les decisions a curt i a llarg termini segons siguin les nostres necessitats i riscos.

Enginyers sense fronteres

Actualment hi ha associacions sense ànim de lucre centrades en la cooperació per al desenvolupament per tal de garantir l’accés universal a serveis bàsics per