Buscar

Tales de Milet: l’inventor de tècniques

Tales de Milet: (Milet, actual Turquia, 624 aC- ?, 548 aC) Filòsof i matemàtic grec. En la seva joventut va viatjar a Egipte, on va aprendre geometria dels sacerdots de Memfis, i astronomia, que posteriorment ensenyaria amb el nom de astrosofía. Va dirigir a Milet una escola de nàutica, va construir un canal per desviar les aigües del Halis i va donar encertats consells polítics. Va ser mestre de Pitàgores i Anaxímenes, i contemporani de Anaximandre.

Fenòmens com el magnetisme i l’electricitat tenen el mateix origen: les càrregues elèctriques i tots dos van ser descoberts per la mateixa persona, Tales de Milet un dels set savis de l’antiga Grècia.
No obstant això, els fenòmens elèctrics i magnètics van ser considerats com a independents fins a 1820, quan la seva relació va ser descoberta per casualitat. Així, el magnetisme i l’electricitat havien estat estudiats per ciències diferents durant més de dos mil•lennis.

Més enllà de científic, Tales era realment un filòsof que tractava d’explicar racionalment els fenòmens que observava en la naturalesa.

Rellevant en el camp de la filosofia, l’astronomia i les matemàtiques, Tales va resultar també clau en el món de la física. Encara que no fos capaç d’associar els dos fenòmens, els seus descobriments van obrir el camí per als científics que, al llarg de la història, van estudiar el camp de l’electromagnetisme.

Amb la ferma convicció que els fenòmens de la naturalesa s’expliquen per mitjà de la natura, se’l considera el primer filòsof occidental que evitava les explicacions místiques, darrere de raonar tots els fenòmens que estudiava. Va ser el primer filòsof grec que va intentar donar una explicació física de l’Univers, que per a ell era un espai racional malgrat la seva aparent desordre.

• Tales de Milet, l’ànima del magnetisme
A Tales de Milet com ja hem assenyalat se li atorga el descobriment d’un mineral que tenia la propietat d’atreure certs metalls: la magnetita. A més, Tales observaria que fregant ferro a la magnetita, aquest adquiria les propietats magnètiques del mineral: el ferro s’ imantava.
Tot i que el filòsof grec no aconseguís explicar correctament l’atracció magnètica, ja que el seu raonament es basava en l’atribució de «vida» o «ànima» a la magnetita, els seus estudis sí que van donar nom al fenomen físic: el magnetisme.

• Tales de Milet creador de l’electricitat
Des del punt de vista de l’electricitat, va ser el primer a descobrir que si es frega un tros d’ambre, aquest atreu objectes més lleugers, i encara que no va arribar a definir que era a causa de la distribució de càrregues, si creia que l’electricitat residia en l’objecte fregat.

El filòsof grec denominaria a aquest material elektron. Com en el magnetisme, Tales de Milet no només va ser l’origen de l’estudi de l’electrostàtica sinó que també va crear el terme que, 1.600 anys després, William Gilbert suggeriria per referir-se a la propietat d’atreure petits objectes després d’haver fregat: l’electricitat.
D’aquí s’ha derivat el terme electricitat, provinent de la paraula elektron, que en grec vol dir ambre.

També et pot interessar ...

Energía renovable

Com integrar la compra d’energia en un model sostenible

Durant els últims anys l’energia ha anat prenent un paper cada vegada més important en les empreses, convertint-se en una categoria estratègica per a moltes companyies. D’altra banda, la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient prenen cada vegada més protagonisme en les activitats empresarials.

El millor estalvi: el que no tributa

Al mercat financer podem trobar nombrosos productes d’estalvi i d’inversió que permeten crear un “coixí econòmic” de cara a la jubilació i el futur. La