Claus perquè les empreses d’enginyeria exportin amb èxit

En un entorn de crisi econòmica com el que vivim actualment a Europa, l’exportació s’ha convertit en la taula de salvació per a moltes empreses grans, mitjanes i petites. Potser les empreses relacionades amb l’enginyeria han estat les que millor han sabut aprofitar el seu talent i avantatges competitius per créixer a l’exterior. Els països emergents i el desenvolupament de noves grans potències com la Xina, el Brasil o Turquia s’han convertit en destinació de nombroses enginyeries que s’han bolcat en l’exportació dels seus productes i serveis.

Abans de res, fer una sèrie de consideracions que ha de tenir present tot empresari que vagi a exportar, ja que la selecció i preparació del producte o servei requereix no solament el coneixement del producte sinó el mercat al qual va destinat.

Tot i que la situació econòmica actual del nostre país no sigui favorable, els experts ens indiquen que les empreses que es dediquin a l’exportació han de sortejar una sèrie d’obstacles perquè així els seus productes es transformin en un negoci rendible.

En el moment d’haver d’optar per un mercat no és una tasca fàcil, ja que cal tenir en compte que cada un d’ells va tenir les seves particularitats.

A continuació donem una sèrie de claus a tenir en compte a l’hora d’exportar:
– Escollir el país: en aquest cas cal avançar-se als potencials riscos que s’hi poden trobar, la seva estabilitat política, econòmica, relacions econòmiques i diplomàtiques amb altres països, divises, nivells de deute sobirà i pel seu lloc la seva capacitat de pagament.

– Centrar-se en el comprador: centrar-se en companyies que portin almenys dos anys operant i de les que es pugui conèixer tant el seu comportament de pagaments com la seva posició financera, etc.

– Adaptació del producte: en l’activitat exportadora pot ser necessari realitzar alguna modificació del producte, pot ser degut a gustos del consumidor, situació geogràfica, condicions climàtiques, també `pot ser necessari canviar el packaging.

– Disseny del producte: en els mercats internacionals en l’anomenada globalització, hi ha una batalla per captar clients que requereix l’ús de totes les eines possibles, principalment la creativitat i l’eficiència.

– Imatge del producte: Un cop ja tenim el disseny «formal» del producte, és important tenir en compte una sèrie d’elements per complementar-lo. Pràcticament és impossible comercialitzar, un producte que no tingui definits els elements que l’identifiquin, protegeixin i informin de les seves característiques i avantatges. Podem dir que la marca d’un producte es podria comparar amb el cognom que identifica els membres d’una família.

– Garantia: el sistema de garantia depèn del tipus d’exportació que es vagi a realitzar, aquest tema és fonamental resoldre amb l’importador.

– Documentació i registres necessaris per a l’operació: és molt important el realitzar les ordres de pagament corresponents, identificant al comprador, la seva adreça, telèfons i contactes. Així com obtenir un rebut.

– Definir les formes de pagament de les mercaderies: el termini que es dóna per al pagament des de l’arribada del producte, el document de pagament i les comissions en cas de tractar-se d’una intermediació.

– Protecció: ningú està fora de perill que passi un imprevist amb la contrapart a causa de reclams per qualitat, fallides, fraus, etc. Per això és molt important protegir d’un eventual impagament.

Un dels aliats de les enginyeries que s’han llançat a l’aventura d’exportar ha estat l’Institut de Comerç Exterior (ICEX), organisme públic que dóna suport i assessora a aquelles empreses que volen exportar. Una de les línies més útils de l’ICEX per a empreses d’enginyeria és el suport que ofereix perquè aquestes empreses acudeixin a licitacions internacionals. En suma, l’exportació i la internacionalització de cada vegada més empreses d’enginyeria és una realitat empesa per la situació econòmica i també pel procés de globalització de l’economia.

També et pot interessar ...