Saps que gràcies a l’enginyeria podem practicar esports com l’esquí?

L’enginyeria és una de les disciplines més importants, perquè gràcies a aquesta s’han trobat solucions a problemàtiques que ens han permès desenvolupar-nos com a societat.

Un dels camps on l’enginyeria ha tingut un gran pes és en l’esport. Gràcies a l’enginyeria s’han desenvolupat nombroses disciplines, com és el cas de l’esquí. Ara, en qualsevol moment de l’any, es pot gaudir d’aquest esport gràcies a l’avanç de diferents tècniques que milloren les condicions de la neu malgrat males condicions de precipitacions o de temperatures. En el post d’avui explicarem l’enorme pes i contribució de l’enginyeria en el món dels esports de neu a través de l’enginyeria de la neu.

Com l’enginyeria fa possibles esports com l’esquí

1- Pistes d’esquí refrigerades

Aquesta tècnica és una de les més conegudes i és utilitzada en llocs com el Snowzone Madrid. A través del sòl de la pista, fan circular un líquid refrigerant a temperatures sota zero. D’aquesta manera es combat la calor ambiental de la part superior de la pista i s’aconsegueix que la part inferior aportació freda a la neu i la conservi en un estat òptim per a practicar esquí.

A Finlàndia també s’usa en l’exterior per a prolongar la temporada d’esquí, començant a l’octubre. Amb aquest mètode catifa, a més de permetre esquiar a l’estiu, aguanta la neu, l’aïlla de la calor del terreny, i permet el drenatge de l’aigua fosa o de pluja. A l’estiu, fan ús els canons o aspersors en laterals o sota la pista per a millorar el lliscament.

2- El canó de neu

El canó de neu és un indispensable de les pistes d’esquí. Inventat en 1950, permet fabricar neu a partir d’una mescla d’aigua i aire a temperatures sota zero. La fabricació d’aquesta neu artificial que s’utilitza per a contrarestar l’escassetat de neu natural, necessita una infraestructura complexa de canonades, bombes, xarxa informàtica, etc. L’estació d’esquí Aramón, en el nord-est d’Espanya, compta amb 550 canons.

3- Els esquís d’alumini

En 1952 Howard Head, enginyer aeronàutic, va fabricar els primers esquís d’alumini per a substituir als de fusta. A partir dels principis estructurals de la indústria aeronàutica i materials més lleugers, Head va revolucionar la indústria de l’esquí. A l’inici la gent assenyalava que fer ús d’aquests esquís era fer trampa, ja que facilitaven molt més els moviments, especialment els girs.

4- Més seguretat en els salts d’esquí

Un grup d’enginyers italians dirigit per Nicola Petrona es va proposar dissenyar rampes que, sense tenir en compte la velocitat que aconseguia l’esportista, facilitessin el salt i prioritzessin la seguretat per a prevenir lesions greus. Aquestes rampes redueixen les rotacions que realitza l’esportista durant el salt gràcies al fet que la part on l’esquiador enlaira és més plana.

5- L’enginyeria de la neu: neu artificial ecològica i sostenible en els Jocs Pequín 2022

La neu artificial va ser utilitzada per primera vegada en els Jocs Olímpics d’Hivern de Lake Placid l’any 1980. Arran d’aquí, el 90 per cent de la neu usada Jocs Olímpics d’Hivern a Vancouver 2010, Sotxi 2014 i PyeongChang 2018 va ser d’origen artificial.

L’objectiu de Pequín era impulsar uns Jocs Olímpics sostenibles i ecològics, per això, en la fabricació de neu artificial han adoptat una sèrie de tècniques de conservació de l’aigua. Durant el procés de fabricació, s’ha recol·lectat precipitació natural sota un sistema intel·ligent que decidirà el moment idoni per a desenvolupar neu artificial. Amb aquesta tècnica s’estalvien recursos hídrics i es millora l’eficiència de tot el procés.

El paper fonamental de l’enginyeria

A diferència d’altres esports, l’esquí és un dels més exigents, ja que es requereixen condicions específiques perquè pugui realitzar-se. Per això, la contribució de l’enginyeria ha estat essencial per a afrontar les condicions climàtiques.

Gràcies a l’enginyeria, les tècniques desenvolupades permeten controlar la qualitat de la neu en les pistes el que suposa una major seguretat i comoditat per als qui estan practicant l’esport. A més, facilita la seva conservació contribuint a una major sostenibilitat dels recursos. L’enginyeria és essencial per al desenvolupament de la societat i per a un ús eficient dels recursos del medi ambient.

La Mútua d’Enginyers t’acompanya

La pràctica de qualsevol esport sempre comporta riscos que cal tenir en consideració, per exemple, les lesions. Patir una lesió és habitual, per tant, és imprescindible comptar amb una assegurança que ens ofereixi una cobertura durant una baixa temporal.

En La Mútua dels Enginyers hem dissenyat productes asseguradors que s’adapten al teu ritme de vida i t’acompanyaran perquè, en cas que sofreixis alguna lesió o accident practicant els esports que més t’agraden, només hagis de preocupar-te de la teva recuperació. No ho dubtis i consulta’ns!

També et pot interessar ...

Què són els ciberriscos?

Actualment gairebé tothom, sigui en l’àmbit laboral o per lleure, fa servir internet. No obstant això, és probable que no tothom adopti les precaucions necessàries,

El teletreball ha arribat per quedar-se: les empreses i treballadors/es prefereixen un model híbrid

Un any i mig després de l’inici de la pandèmia, el teletreball s’ha implementat com una mesura no només per la protecció que ofereix als treballadors i treballadores, sinó també pels beneficis que comporta el fet de poder treballar des de casa. L’any 2019, només un 4,8% dels espanyols treballa des de casa, xifra que va augmentar fins al 34% durant el confinament, i que s’ha estabilitzat des d’aleshores. El teletreball ha arribat per a quedar-se.

L’alternativa al RETA dels autònoms

Els treballadors autònoms són persones físiques que desenvolupen la seva activitat econòmica de manera independent, directament i personalment. Són treballadors que treballen per compte propi.

Equip e-Ride ETSEIB

Un grup d’estudiants del ETSEIB participen el proper Juliol en l’Smart Moto Challenge, que es celebra al Circuit de Catalunya. La competició reuneix equips de